Ανοίγει ξανά την υπόθεση της Μανωλάδας ο Κοντονής - Ειδήσεις Pancreta

Η καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση της Μανωλάδας κινητοποίησαν τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρο Κοντονή, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να τεθούν εκ νέου υπό εξέταση οι συνθήκες που οδήγησαν την ελληνική δικαιοσύνηα στην αθώωση των παραγωγών φράουλας από την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων. 

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθήνα 9,84, ο υπουργός δήλωσε πως τη Δευτέρα θα στείλει σχετικό  έγγραφο στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου καθώς και στην Επιθεώρηση Εργασίας για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Αναφερόμενος στην απόφαση του ευρωδικαστηρίου, τη χαρακτήρισε ως «όνειδος για τη χώρα μας». Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων:

Πρέπει να προσέξουμε περισσότερο αυτά τα ζητήματα και οι δικαστικές ενώσεις να ασχοληθούν με αυτά παρά να κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Γιατί εκτός από τη διεθνή απαξίωση, έχει χρεωθεί και η χώρα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Εδώ υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο ορισμένοι το προσπερνούν χωρίς να προβληματιστούν: Αυτή η απόφαση θα αποτελέσει νομολογιακό προηγούμενο για δεκάδες χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο. Καταλαβαίνετε τι όνειδος θα είναι για τη χώρα. Υπάρχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες γιατί, ενώ είχαν γίνει καταγγελίες για το τι συμβαίνει με τους εργάτες γης, όχι μόνο στο νομό Ηλείας αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, υπήρξε ένας εφησυχασμός από την πλευρά των τότε κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Δεν επενέβαιναν, αντίθετα το διακωμωδούσαν και ιδού πού καταλήξαμε. Η δικαστική απόφαση ήταν η θρυαλλίδα για να υπάρξει η έκρηξη. Αν το θέμα είχε λυθεί με βάση το ελληνικό δίκαιο ενώπιον ενός δικαστηρίου, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Όσο για την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου, ο υπουργός χαρακτήρισε προβληματικό το γεγονός της παραίτησης με το αιτιολογικό των πιέσεων, τονίζοντας πως το θέμα αυτό καθώς και η υπόθεση της Νοβάρτις θα διερευνηθούν και θα πληρώσουν όσοι έχουν ποινικές ευθύνες.

φωτο αρχείου

πηγή


Πηγή: pancreta