Ο Φίλης και η Φώφη ανάβουν «φωτιές» στην κεντροαριστερά - Ειδήσεις Pancreta

Ο Νίκος Φίλης ζητά προγραμματικό άνοιγμα ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ, οι ΑΝΕΛ νοιώθουν την ανάγκη να διαρρεύσουν την «επαναβεβαίωση της σχέσης πολιτικής εμπιστοσύνης» ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο, και μια δήλωση της Φώφης Γεννηματά υπέρ της απλής αναλογικής προκαλεί νέο βέρτιγκο στην κατακερματισμένη - και πολλαπλώς ζαλισμένη - κεντροαριστερά.

Στο ερώτημα εάν όλα αυτά μπορούν να κυοφορούν πολιτικές εξελίξεις, η απάντηση που δίνει έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος είναι «όχι, τουλάχιστον για το εγγύς και το... μεσοπρόθεσμο μέλλον».

Μια «συζήτηση από το μέλλον»

Η συζήτηση, όμως, που άνοιξε ο Νίκος Φίλης - κι έσπευσε να κλείσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος - μπορεί να είναι, κατά την ίδια πηγή, μια συζήτηση από το μέλλον, και δη το «μετεκλογικό μέλλον».

Η παρέμβαση Φίλη, άλλωστε, δεν είναι συγκυριακή, αποτελεί πάγια θέση του ίδιου όσο και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και αρκετό καιρό και έχει να κάνει με την ανάγκη μετάβασης - όπως επισημαίνουν κομματικά στελέχη - από το ξεπερασμένο δίπολο «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» στο δίπολο «νεοφιλελευθερισμού - προοδευτικών δυνάμεων».

«Συμπαγής» η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ

Προς ώρας, ωστόσο, πρόκειται για μια συζήτηση που ούτε η Κουμουνδούρου, ούτε η κυβέρνηση προτίθενται να ανοίξουν, με δεδομένες και τις εντελώς αντίθετες προσεγγίσεις που υπάρχουν εντός του κόμματος, όσο - και κυρίως - την δεδομένη απόφαση να μην διαρραγεί η, «δοκιμασμένη και συμπαγής» όπως χαρακτηρίζεται από κυβερνητικές πηγές, συμμαχία με τους ΑΝΕΛ.

Εστω κι αν πρόκειται για «συμμαχία αναγκαιότητας», όπως σημείωσε το πρωί σε συνέντευξή του στον Σκάι και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, προσθέτοντας ότι πρέπει να διατηρηθεί μεν, αλλά δεν μπορεί να είναι «αιώνια».

Στο αντίποδα, ωστόσο, ο δημόσιος «διάλογος» που άνοιξαν οι δηλώσεις Φίλη αλλά και μια αναφορά της Φώφης Γεννημματά σε ενδεχόμενες διπλές κάλπες με απλή αναλογική προκαλεί ήδη αναταράξεις στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς.

Φώφη: «Ας πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική»

Η Φώφη Γεννηματά, ερωτώμενη από το Πρώτο Θέμα, τί θα πράξει η Δημοκρατική Συμπαράταξη εάν μετά τις εκλογές δεν προκύψει κυβέρνηση με τη συμμετοχή και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και εάν το κόμμα της προτίθεται να χρεωθεί την ακυβερνησία, απάντησε:

«Και γιατί θα πρέπει να το χρεωθούμε εμείς; Να συμφωνήσουν η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν συμφωνήσουν, ας πάμε σε εκλογές και με απλή αναλογική. Εμάς μας συμφέρει. Τη χώρα ίσως δεν θα συμφέρει. Δεν μπορεί όμως να είμαστε μονίμως εμείς η υπεύθυνη δύναμη, αυτοί που βάζουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το παραταξιακό. Ας το κάνουν και οι άλλοι. Αν συμφωνήσουν, τότε, ναι, θα μπούμε και εμείς στην κυβέρνηση. Σε τρίδυμο παίζουμε, σε δίδυμο όχι».

Βενιζέλος: Δεν ξέρω ποιοι συμβουλεύουν την κυρία Γεννηματά

Ο πρώτος που αντέδρασε δημοσίως σ' αυτή τη δήλωση ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος,  ακολούθησε η παραίτηση από το ΠΑΣΟΚ του Θανάση Χειμωνά, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής και τομεάρχη Πολιτισμού, ενώ δημόσια «έκρηξη» υπήρξε και από την «Ωρα Αποφάσεων», την λεγόμενη κίνηση των «τριών» ( Αννας Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Γιώργου Φλωρίδη).

«Δεν ξέρω ποιος συμβουλεύει την κυρία Γεννηματά αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχουν αυτά  και είναι ανακρίβειες. Δεν πιστεύω ότι απηχούν όσα πιστεύει η κυρία Γεννηματά», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσθέτοντας:

«Στρέφουμε τον κόσμο προς την ΝΔ με αυτά... Δεν μπορεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη να στέλνει μήνυμα αβεβαιότητας και αστάθειας.... Αν δεν έχεις καθαρές θέσεις και καιροσκοπείς τότε είσαι φτερό στον άνεμο».

Ωρα Αποφάσεων: Μη υπεύθυνη δύναμη το ΠΑΣΟΚ

Στην αναφορά της Φώφης Γεννηματά στις διπλές κάλπες αναφέρθηκε και ο Θανάσης Χειμωνάς στο μακροσκελές κείμενο της παραίτησής του μέσω Facebook, ενώ η «Ωρα Αποφάσεων» έσπευσε επίσης να καταλογίσει στο ΠΑΣΟΚ ανευθυνότητα, επισημαίνοντας: «Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι δεν επιθυμεί πλέον να είναι υπεύθυνη πολιτική δύναμη που συμβάλλει στη διάσωση και ανόρθωση της χώρας, θέτοντας κυνικά το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό συμφέρον».

Στην Χαριλάου Τρικούπη η παρέμβαση αυτή ερμηνεύεται ως προτροπή για δέσμευση μετεκλογικής συνεργασίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τη Νέα Δημοκρατία. Και η ερμηνεία συνοδεύεται από το χαρακτηριστικό σχόλιο ηγετικού κομματικού στελέχους: «Εκείνοι που επαγγέλλονται το νέο 'προοδευτισμό' μας ζητούν να στηρίξουμε εκ προοιμίου τον νεοφιλελευθερισμό. Και να στείλουμε απ' ευθείας τους ψηφοφόρους μας να στηρίξουν Μητσοτάκη...»

πηγή


Πηγή: pancreta