«Ανάβει» η συζήτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ - Ειδήσεις Pancreta

Συνεχίζονται οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, που διατηρεί τη σκληρή του στάση.

To ΔΝΤ αναμένεται να συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο με ποσό έως πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το Der Spiegel, που σημειώνει ότι όταν το 2016 είχε συφωνηθεί το πρόγραμμα το ποσό επρόκειτο να ήταν μέχρι 16 δισ. ευρώ.

Το δημοσίευμα εμφανίζει διαλλακτικό το Ταμείο, υποστηρίζοντας ότι αυτό συμμερίζεται πλέον την άποψη των Ευρωπαίων δανειστών ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει το 2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ήταν μέχρι σήμερα αβέβαιη» επισημαίνει το Spiegel επικαλούμενο πηγές των δανειστών και προσθέτει ότι οι πιστωτές ελπίζουν πώς οι επικείμενες εκλογές στην Ολλανδία και στη Γαλλία θα ωθήσουν στην ταχύτερη έγκριση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς τα εκλογικά αποτελέσματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να δυσκολέψουν την κατάσταση.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του ΔΝΤ διέψευσε το γερμανικό περιοδικό απαντώντας ότι «δεν θα σχολιάσουμε υποθετικά σενάρια». «Οι θέσεις του Ταμείου είναι ευρέως γνωστές και δεν έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες», τόνισε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η επικείμενη συνάντηση συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη και έχει ως προτεραιότητα τη στάση της γερμανικής προεδρίας στους G20.

Welt: Λαγκάρντ και Μέρκελ συμφώνησαν

Όμως, οι δύο ισχυρές κυρίες φέρεται ότι αποφάσισαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν λίγες μέρες, όπως αποκάλυψε η Die Welt. 

Η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος και η «σιδηρά κυρία» του Ταμείου αποφάσισαν να μην αποχωρήσει το ΔΝΤ , που «θα μεταθέσει για το 2018 την απαίτησή του για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Το ΔΝΤ και το Βερολίνο παίζουν και πάλι ως μία ομάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας το έχει καταλάβει αυτό στο μεταξύ, γι' αυτό και οι τόνοι της κυβέρνησής του είναι συγκριτικά πιο συγκρατημένοι απ' ό,τι στις προηγούμενες αντιπαραθέσεις.

Στο μεταξύ η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επέμεινε στην ανάγκη συμμετοχής του Ταμείου, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει απόφαση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της Δευτέρας. 

Συγκεκριμένα, η Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν επανέλαβε ότι είναι «απαραίτητο» το ΔΝΤ, «που πρέπει να συμμετέχει με κεφάλαια, αλλά και τεχνογνωσία στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό συμφώνησαν και στη συνάντηση τους στο Νταβός Λαγκάρντ και Σόιμπλε». 

Σχετικά με το ζήτημα της επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα δήλωσε άγνοια τονίζοντας δε πως «υπάρχουν ακόμη ανοιχτά εθνικά προβλήματα. Χρειαζόμαστε επιπλέον χρόνο γιατί δεν υπάρχει επαρκής προετοιμασία».

Κλάους Ρέγκλινγκ Θα απαιτηθούν «διορθώσεις» σε συντάξεις και αφορολόγητο | AP Photo/Petros Giannakouris
 

Ρέγκλινγκ: Δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο

Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο εμφανίστηκε ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη στη Deutsche Welle αναγνωρίζοντας τα «τεράστια άλματα» της Ελλάδας, πιο «αδύναμης χώρας στην Ευρώπη», στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία για την αξιολόγηση στο επικείμενο Eurogroup διότι «τα προβλήματα παραμένουν αρκετά πολύπλοκα. (…) Για να ολοκληρωθεί, θα πρέπει προηγουμένως να μεταβούν και πάλι οι τέσσερις θεσμοί στην Αθήνα. Προηγουμένως δεν μπορεί να υπάρξει τελική ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σε αυτό ίσως να σημειώσουμε τη Δευτέρα κάποια πρόοδο».

Μάλιστα, ο επικεφαλής του ESM σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη μεταρρυθμίσεις, που «αφορούν σε ιδιωτικοποιήσεις, την αγορά ενέργειας, την αγορά εργασίας και ορισμένα ελάχιστα θέματα στον προϋπολογισμό» και ότι θα απαιτηθούν «διορθώσεις» σε συντάξεις και αφορολόγητο.

Για το συνταξιοδοτικό γνωρίζουμε ότι υπήρξε ήδη μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο παρελθόν, ωστόσο και σήμερα ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού εξακολουθεί να απαιτείται για το συνταξιοδοτικό σύστημα. Αυτό θα περιοριστεί όταν αρχίσουν να αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί στο παρελθόν.

Όσον αφορά τη φορολογία, είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν χρειάζεται να καταβάλλει φόρο εισοδήματος επειδή είναι πολύ υψηλό το αφορολόγητο. Και εδώ θα πρέπει πιθανότατα να γίνουν κάποιες διορθώσεις. Αλλά πρόκειται για ζητήματα που είναι στην παρούσα φάση υπό συζήτηση».

Στη συνέχεια ο Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, καθώς μετά το PSI του 2012 αλλά και λόγω των ιδιαίτερα ευνοϊκών δανειακών όρων, «ο ελληνικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται σήμερα ελάχιστα με τις τρέχουσες ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους. Εάν υπολογίσει κανείς τις πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους -όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά το κούρεμα- σε ποσοστό του ΑΕΠ, τότε θα διαπιστώσει ότι το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο απ΄ ό,τι για παράδειγμα στη Γαλλία, το Βέλγιο ή την Ισπανία».

Διευκρίνισε βέβαια ότι υπάρχει «η σχετική δέσμευση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να συμφωνηθούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εφόσον αυτό κριθεί όντως αναγκαίο και εφόσον υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις».

Όταν ρωτήθηκε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο επικεφαλής του ESM περιορίστηκε να σχολιάσει ότι παρά τις γνωστές διαφορές που υπάρχουν, όπως για παράδειγμα στο θέμα του χρέους, καταβάλλονται συστηματικές προσπάθειες ώστε να επέλθει συμφωνία και να συμμετάσχει τελικά το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τέλος, ανέφερε πως «το θέμα Grexit δεν συζητείται στην παρούσα φάση. Δεν παίζει κανένα ρόλο. Το ζητούμενο τώρα είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η Ελλάδα πρέπει να κάνει ακόμη ορισμένα πράγματα».

πηγή


Πηγή: pancreta