«Πιθανή η λύση, αλλά αδιαπραγμάτευτες οι αξίες μας» - Ειδήσεις Pancreta

Το ΔΝΤ κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ωστόσο τόνισε ότι το Ταμείο δεν μπορεί να κάνει υποχωρήσεις στις αρχές μόνο και μόνο για να υπάρξει μια συμφωνία που να βολεύει τη χώρα.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters από το Ντουμπάι, όπου βρίσκεται, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπε πάντως ότι μπορεί να βρεθεί λύση και να απομειωθεί το ελληνικό χρέος «κούρεμα», πράγμα που φοβούνται οι δανειστές της Ε.Ε.

Ωστόσο, συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ δεν έχει επιτευχθεί καθώς οι διαφορές μεταξύ των δανειστών παραμένουν και έτσι δεν καθίσταται εφικτό να προχωρήσουν οι εκταμιεύσεις των δόσεων προς την Ελλάδα.

Οι διαφορές αυτές δεν αφορούν μόνο τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, αλλά και τους δημοσιονομικούς στόχους. Επιπλέον το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα που θα κρατά την Ελλάδα σε έναν αέναο κύκλο χρέους.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στις επικρίσεις τόσο του Αλέξη Τσίπρα ότι το ΔΝΤ αυξάνει διαρκώς τις απαιτήσεις του προς την Ελλάδα, αλλά και στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι το ελληνικό πρόγραμμα «βρίσκεται σε ασταθές έδαφος» εξαιτίας της αδυναμίας του ΔΝΤ να αποφασίσει το ρόλο που θέλει να έχει, είπε:

«Μας ζητήθηκε να βοηθήσουμε, αλλά αυτό μπορούμε να το κάνουμε υπό δίκαιους όρους και προϋποθέσεις. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κόψουμε και να ράψουμε μια συμφωνία στα μέτρα μιας χώρας, μόνο και μόνο επειδή το ζητά».

Και τόνισε ότι πρέπει «να εφαρμόσουμε τις ίδιες αρχές που εφαρμόζουμε σε όλες τις χώρες, διότι δανείζουμε χρήματα που ανήκουν στη διεθνή κοινότητα».

«Υπάρχει λύση...»

Για την Κριστίν Λαγκάρντ, υπάρχει δυνατότητα να απομειωθεί το ελληνικό χρέος και να καταστεί βιώσιμο χωρίς «κούρεμα», ωστόσο δεν εξήγησε ποιος είναι ο δρόμος που θα πρέπει να ακολουθηθεί σε αυτή την περίπτωση.

«Οι Ευρωπαίοι έχουν επεκτείνει τις διευκολύνσεις τους προς την Ελλάδα με χαμηλά επιτόκια και πρόσφατα πρότειναν μέτρα για να ελαφρύνουν περαιτέρω το χρέος», ανέφερε.

Ωστόσο, είπε, «πρέπει να γίνουν περισσότερα στο πλαίσιο ενός μηχανισμού που δεν θα απαιτεί “κούρεμα”, υπό τον όρο ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν στην Ελλάδα».

φωτο αρχείου

πηγή


Πηγή: pancreta