Στην εισαγγελία το πόρισμα της Εξεταστικής για τα θαλασσοδάνεια - Ειδήσεις Pancreta

Διαφώνησαν μόνον οι πέντε βουλευτές της ΝΔ. Τι αναφέρει το πόρισμα της πλειοψηφίας και οι πορισματικές εκθέσεις της αντιπολίτευσης

Στον εισαγγελέα προκειμένου να διερευνηθεί ενδεχόμενη εμπλοκή πολιτικών προσώπων ή άλλων στελεχών διαβιβάζεται το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια των τραπεζών σε κόμματα και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατόπιν σχετικής απόφασης της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της επιτροπής.AdTech Ad

Υπέρ της διαβίβασης του πορίσματος στην εισαγγελία τάχθηκαν όλα τα κόμματα της Βουλής πλην των 5 βουλευτών της ΝΔ που καταψήφισαν. Ωστόσο ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Σταμάτης διευκρίνισε στη συνέχεια ότι η διαφωνία της ΝΔ είναι διαδικαστική και επιθυμεί το ζήτημα της διαβίβασης ή μη να αποφασιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Το πόρισμα της πλειοψηφίας που δεν καταλήγει σε ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων υπερψηφίστηκε μόνον από τους 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Καταψήφισαν 8 βουλευτές από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή. Παρών δήλωσαν το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. Το πόρισμα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου.

ΣΥΡΙΖΑ

Η πλειοψηφία επισημαίνει στο πόρισμά της ότι προέκυψε «παραβίαση σημαντικών κανόνων ασφαλείας» των τραπεζών στα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Η συμπολίτευση σημείωσε, μάλιστα, ότι οι τράπεζες δάνειζαν με «αέρα» σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ για να στηρίζουν συγκεκριμένες πολιτικές και συμφέροντα και τα ίδια τα ΜΜΕ υποστήριζαν  τις ασκούμενες πολιτικές, εξυπηρετώντας  πλήρως την επικοινωνιακή πολιτική και ηγεμονία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. «Τα πολιτικά κόμματα έπαιρναν  θαλασσοδάνεια μέσω των διορισμένων  διοικήσεων των τραπεζών από τους ίδιους τους κυβερνώντες, για να παράγουν πολιτική προσαρμοσμένη στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα» προσθέτει η συμπολίτευση.

ΝΔ

Στον αντίποδα η ΝΔ υπογραμμίζει στην πορισματική έκθεσή της ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα και καμία εμπλοκή τους στην δανειοδότηση κομμάτων και Μέσων Ενημέρωσης. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι οι έρευνες της Εξεταστικής κατέρριψαν τη θεωρία της πλειοψηφίας περί τριγώνου διαπλοκής. Η ΝΔ αντιτείνει μάλιστα ότι από την Επιτροπή «αναδείχτηκε ο πρωταγωνιστικός ρόλος που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στο αποκαλούμενο «τρίγωνο της διαπλοκής». Ειδικότερα σημειώνει μεταξύ άλλων ότι προέκυψε: α) πως μέτοχος στην εφημερίδα ΑΥΓΗ είναι η offshore εταιρεία με την επωνυμία «THE ATLAS CYPRUS INTERNATIOΝAL TRUST», β)  ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να δανειστεί ο ΣΥΡΙΖΑ το 2010 κατά παράβαση των κανόνων Τραπεζικού δανεισμού, γ) ότι κατά το παρελθόν, έχει γίνει «κούρεμα» του χρέους της εφημερίδας ΑΥΓΗ από τραπεζικό ίδρυμα υπό αδιαφανείς διαδικασίες δ) ότι δάνειο της Ελληνικής Αριστεράς, «κουρεύτηκε» σε ποσοστό 60%,  ε) ότι το ακίνητο της Κουμουνδούρου περιήλθε στην κατοχή του ΣΥΡΙΖΑ με τρόπο νομικά έωλο στ) ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προχωρήσει σε διπλή και τριπλή εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης του ίδιου έτους τουλάχιστον τρεις φορές.

ΠΑΣΟΚ

Στην πορισματική του έκθεση το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι η συνολική χορήγηση πιστώσεων από τις ελληνικές τράπεζες σε πολιτικά κόμματα και φορείς ανέρχεται στο ποσό των 418 εκ. ευρώ με το 96,2%  (402 εκ. ευρώ) να μην εξυπηρετείται ομαλά. Επίσης σημειώνει ότι η συνολική τρέχουσα έκθεση των ελληνικών τραπεζών στις επιχειρήσεις ΜΜΕ ανέρχεται στο ποσό των 1,3 δις ευρώ με το 37,5% να αναλογεί σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (479,5 εκ. ευρώ). Το ΠΑΣΟΚ επισημάινει όμως, ότι σε ποσοστιαίο επίπεδο ​τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα προς πολιτικά κόμματα αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,63% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών προς επιχειρήσεις και ότι η πιστοδότηση των επιχειρήσεων ΜΜΕ από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα αναλογεί σε ποσοστό 1,1% της συνολικής έκθεσης των τραπεζών σε επιχειρηματικά δάνεια.

Το ΚΚΕ αναφέρει ότι ο ρόλος της Εξεταστικής Επιτροπής ήταν αποπροσανατολιστικός για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Κάνει όμως, λόγο για «ευνοϊκή χρηματοδότηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» χωρίς εγγυήσεις, με πολλαπλή εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης και για διάρκεια που ξεπερνούσε την συνήθη κοινοβουλευτική περίοδο.

Από την πλευρά του το Ποτάμι σημειώνει πως στην εξεταστική επιτροπή «το "τρίγωνο της διαπλοκής" ήταν σαν το μυστήριο στο τρίγωνο των βερμούδων: Πολλοί μιλάνε γι' αυτό, κάτι υπάρχει, αλλά κανένας δεν θέλει να πει κάτι συγκεκριμένο…».

Η Ένωση Κεντρώων τόνισε ότι από τη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής «προέκυψαν καταφανώς σοβαρές ευθύνες πολιτικών προσώπων, τραπεζιτών και στελεχών ΜΜΕ».

Αυτό είναι το επίσημο κείμενο του πορίσματος της Βουλής

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου

πηγή


Πηγή: pancreta