«Ώρα μηδέν» για τις ομαδικές απολύσεις - Ειδήσεις Pancreta

Ένα από τα καίρια διακυβεύματα στην κόντρα με τους δανειστές για την δεύτερη αξιολόγηση κρίνεται αύριο το πρωί, με την ανακοίνωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί στις 9:30 το πρωί αφορά την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής και θα αποτελέσει καταλύτη στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης και πιστωτών.

Και τούτο διότι η ελληνική πλευρά έχει δεσμευθεί ότι θα αποδεχθεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και θα τη χρησιμοποιήσει ως την βάση για την συνολική αλλαγή του πλαισίου που διέπει τις ομαδικές απολύσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, το προοίμιο της απόφασης είναι ήδη αρνητικό για την Αθήνα, καθώς η εισήγηση του Εισαγγελέα θεωρεί αντίθετη με το ευρωπαϊκό - κοινοτικό δίκαιο την προέγκριση των ομαδικών απολύσεων από το κράτος που ισχύει στην Ελλάδα. Εάν η εισήγηση αυτή γίνει δεκτή, ουσιαστικά ανοίγει και ο δρόμος για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων όπως αξιώνει το ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο οποίος κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί της υπόθεσης των ομαδικών απολύσεων που προέβη το 2013 η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, εισηγήθηκε τον περασμένο Ιούνιο ότι δεν συμβαδίζει με το κοινοτικό δίκαιο η ελληνική νομοθεσία που απαιτεί από τους εργοδότες να λαμβάνουν διοικητική έγκριση πριν προβούν σε ομαδικές απολύσεις.

Η εισήγηση του εισαγγελέα ήρθε μετά την προσφυγή της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, (που ανήκει στον γαλλικών συμφερόντων όμιλο Lafarge) στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του υπουργείου Εργασίας που απέρριπτε αίτημά της για την εφαρμογή σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρίας το οποίο περιλάμβανε και ομαδικές απολύσεις.

Το υπουργείο Εργασίας, πάντως, διέψευσε το Σαββατοκύριακο πληροφορίες κατά τις οποίες η κυβέρνηση έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Χθες επίσης, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου επανέλαβε στην Εφημερίδα των Συντακτών ότι «αντιστεκόμαστε στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, και ιδίως στην αύξηση του ορίου, που επιδιώκουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και το ΔΝΤ».

«Τυχόν ικανοποίηση των απαιτήσεών τους», πρόσθεσε, « δεν θα πετύχει τίποτα περισσότερο παρά να απορρυθμίσει περαιτέρω την ήδη απορρυθμισμένη αγορά εργασίας».

πηγή


Πηγή: pancreta