Στη Βουλή ο ΦΠΑ εν αναμονή των δανειστών - Ειδήσεις Pancreta

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί σήμερα η τροπολογία με την οποία υλοποιείται η εξαγγελία του πρωθυπουργού για αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν επωμισθεί τον κύριο όγκο των προσφυγικών ροών.

Για τη συγκεκριμένη τροπολογία -θα κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το πτωχευτικό δίκαιο, το πλαστικό χρήμα και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων- ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποβάλει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

Πρόκειται για μία από τις δύο εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα (σ.σ. η άλλη αφορά το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους, η οποία υπερψηφίστηκε την Πέμπτη), που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρχικά και στη συνέχεια του ESM και του Γερούν Ντάισελμπλουμ, που έκαναν λόγο για «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος μέχρι να τεθούν στο μικροσκόπιο οι «μονομερείς» ενέργειες του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ακολούθησαν αντιδράσεις στις... αντιδράσεις Σόιμπλε, με χαρακτηριστικότερες εκείνες της Κομισιόν και της Γαλλίας (σ.σ. Ολάντ και Σαπέν τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της Ελλάδας), ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ να τοποθετηθεί εκ μέρους του Eurogroup χωρίς να έχει συγκαλέσει συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.

Αύριο (Τρίτη) αναμένεται οι δανειστές να δημοσιοποιήσουν την έκθεσή τους για το αν οι εξαγγελίες Τσίπρα «θέτουν σε κίνδυνο» το ελληνικό πρόγραμμα.

Ήδη ο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, παραδέχτηκε σε συνέντευξή του ότι οι παροχές του πρωθυπουργού δεν επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους της επόμενης διετίας, ωστόσο -όπως υπογράμμισε ο ίδιος- οι χώρες-μέλη του ESM θα αποφασίσουν τώρα τι θα γίνει.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις σημείωσε στην «Καθημερινή» ότι «αυτό που έχει περιπλέξει τα πράγματα ήταν η μονομερής ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για τις παροχές για το 2016-2017, παρ’ όλο που καταλαβαίνουμε τις ανησυχίες και τον σκοπό που θέλει να επιτύχει η κυβέρνηση με την κίνηση αυτή».

Εκτίμησε όμως πως «η Ελλάδα είναι εντός των στόχων για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 0,5% για φέτος και 1,75% του χρόνου» ενώ για τη δεύτερη αξιολόγηση επισήμανε ότι «συνολικά δεν βρισκόμαστε τόσο μακριά» και πως «αν όλες οι πλευρές είναι εποικοδομητικές, τότε μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση αρχές του 2017».

Αυτό που αναμένεται πλέον είναι η στάση που θα κρατήσει αύριο το Βερολίνο καθώς ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε κρατάει τα ηνία της διαπραγμάτευσης.

πηγή


Πηγή: pancreta