Ακύρωση του «νόμου Παππά» η προϋπόθεση της ΝΔ για συναίνεση - Ειδήσεις Pancreta

Άκαμπτη στάση κρατά η Νέα Δημοκρατία στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών και την προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Μετά την αναδίπλωση του υπουργού Επικρατείας που απέσυρε την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες προκειμένου να υπάρξει συναίνεση των πολιτικών κομμάτων στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής (19/10), η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στην «ακύρωση του νόμου».

«Η λειτουργία του Ε.Σ.Ρ. περνά υποχρεωτικά από την ακύρωση του νόμου Παππά»

Από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε ανακοίνωση με τίτλο: «Η λειτουργία του Ε.Σ.Ρ. περνά υποχρεωτικά από την ακύρωση του νόμου Παππά» που σχολιάζει πως «η κυβέρνηση Τσίπρα - Παππά - Καμμένου περιθωριοποίησε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) παραβιάζοντας το Σύνταγμα για να ελέγξει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

Προσθέτει πως «χθες, ομολόγησε τη διαπλοκή με τα συμφέροντα με την πραξικοπηματική απόπειρα να πέσει “μαύρο” στα κανάλια».

Η Νέα Δημοκρατία, σημειώνουν οι συντάκτες της ανακοίνωσης «δεν πρόκειται να γίνει συνένοχη στο “μαύρο” και στο λουκέτο στα κανάλια, στην ενημέρωση και στην ανεργία χιλιάδων εργαζόμενων» και καταλήγει πως «η λειτουργία του Ε.Σ.Ρ. περνά υποχρεωτικά από την ακύρωση του νόμου Παππά».

«Θεσμική εκτροπή η ρητή άρνηση της ΝΔ να συνδράμει στη συγκρότηση ΕΣΡ»

Σφοδρή αντίδραση είχαμε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, στη στάση που κρατά για το θέμα η Νέα Δημοκρατία. «Το ΕΣΡ είναι συνταγματικά προβλεπόμενη αρχή. Η συγκρότησή του είναι συνταγματικό καθήκον όλων των κομμάτων» σχολιάζει το κόμμα της Κουμουνδούρου.

Και προσθέτει: «Η ρητή –πλέον- άρνηση της ΝΔ να συνδράμει στη συγκρότηση του ΕΣΡ συνιστά θεσμική εκτροπή. Η ΝΔ οφείλει να αλλάξει θέση και να ανταποκριθεί στον θεσμικό της ρόλο. Ας σταματήσει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της διαπλοκής, κόντρα στα συμφέροντα της κοινωνίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει: «Ο ελληνικός λαός βλέπει και κρίνει».

Δεν υπάρχει υπαναχώρηση

Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, σε παρέμβασή του, σημειώνει πως «η διαδικασία ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου είναι συνταγματική υποχρέωση, από κει και πέρα καταλαβαίνει ο λαός ποιος θέλει να αλλάξει τα πράγματα και να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και ποιος αυτόκλητα γίνεται υπερασπιστής των συμφερόντων των καναλαρχών».

Σπεύδει να πει πως «δεν υπάρχει υπαναχώρηση» της κυβέρνησης και πως «είναι πάγια θέση μας να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να γίνει αντικείμενο διαλόγου, το λέμε πάνω ένα χρόνο».

Εξηγεί πως υπήρχε μια πρόταση από τον κ. Βούτση προτού προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο να κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.

«Το γεγονός ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί το ΕΣΡ αποτελεί παθογένεια του πολιτικού συστήματος» υποστήριξε.

Τέλος, εξαπολύει επίθεση στη Νέα Δημοκρατία. «Από θεσμικής πλευράς πρέπει να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει το έργο της, εμείς κρίνουμε ότι ο νόμος είναι συνταγματικός και πως η διαδικασία αδειοδότησης είναι συνταγματική υποχρέωση, από κει και πέρα καταλαβαίνει ο λαός ποιος θέλει να αλλάξει τα πράγματα και να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και ποιος αυτόκλητα γίνεται υπερασπιστής των συμφερόντων των καναλαρχών», αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.  

Πήρε πίσω την τροπολογία

Χθες, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για τις τηλεοπτικές άδειες θα παρθεί μετά την προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ και αφού είχε προηγηθεί επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

«Είχα πριν από λίγο επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον κ. Βούτση. Εξέφρασε την άποψη ότι η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για τη μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο είναι καλύτερο να λάβει χώρα μετά τη νέα προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της βουλής», δήλωσε ο κ. Παππάς. «Αυτό και θα κάνουμε», τόνισε.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «είναι η ώρα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων τόσο για τη συγκρότηση της ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, όσο και για τις ευρύτατες δυνατές συναινέσεις σε σχέση με τον τρόπο μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό τοπίο».

«Ήρθε η ώρα νομίζω», είπε ο κ. Παππάς, «όλα τα κόμματα να κινηθούν με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι με γνώμονα την υπεράσπιση ειδικών, ιδιαίτερων, συμφερόντων».

Με την παραπάνω τοποθέτηση ο υπουργός Επικρατείας πήρε πίσω τροπολογία (την είχε φέρει μόλις δύο ώρες πριν!), η οποία, μεταξύ άλλων, έδινε διορία πέντε ημερών (από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της σχετικής υπουργικής απόφασης) στους μη αδειοδοτηθέντες τηλεοπτικούς σταθμούς να διακόψουν τη μετάδοση των εκπομπών τους.

Επανασύσταση του ΕΣΡ ζητάει η Ένωση Κεντρώων 

Έκκληση για επανασύσταση του ΕΣΡ απευθύνει η Ένωση Κεντρώων σε ανακοίνωσή της με αφορμή την αποσυρθείσα τροπολογία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά

πηγή


Πηγή: pancreta