Πέθανε ο Σιμόν Πέρες - Ειδήσεις Pancreta

Εφυγε από τη ζωή τη νύχτα, σε ηλικία 93 ετών, ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες. Βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, από τους ιδρυτές του κράτους του Ισραήλ και βασικός συντελεστής των συμφωνιών του Όσλο, μεταξύ Ισραηλινών και Παλαινιστίων στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ο Σιμόν Πέρες εισήχθη σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ στις 13 Σεπτεμβρίου, όπου διαπιστώθηκε ότι έπαθε σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο και στη συνέχεια έπεσε σε κώμα.

Ο Σιμόν Πέρες συνδέθηκε με την ιστορία του Ισραήλ και παρά τις σκληρές αρχικά θέσεις του, και τον χαρακτηρισμό του ως «γεράκι», σταδιακά τάχθηκε και εργάστηκε υπέρ της ειρήνευσης με τους Παλαιστινίους.

Και όπως έγραψε γι' αυτόν ένας αρθρογράφος της ισραηλινής εφημερίδας «Γεντιότ Αχρονότ», μόλις έγινε γνωστό ότι είναι στο νοσοκομείο, «στα μάτια του λαού έπαψε να είναι πολιτικός. Έγινε μια ιστορική φιγούρα, ευρύτερη από την πολιτική και την καθημερινή πολιτική ζωή. Έγινε μια μοναδική ηγετική φιγούρα».

Οι μεγάλοι σταθμοί στη ζωή του Σιμόν Πέρες

2 Αυγούστου 1923: Γέννηση στη Βισνέβα της Πολωνία (σημερινή Λευκορωσίας) του Σιμόν Πέρσκι, που θα πάρει αργότερα το εβραϊκό ψευδώνυμο Πέρες (Αετός).

1934: Αφιξη στην Παλαιστίνη.

1959: Εκλέγεται βουλευτής του Mapai, πρόδρομου του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ.

1984-1986: Πρωθυπουργός κυβέρνησης εθνικής ενότητας Εργατικού Κόμματος-Λικούντ.

1993: Εποπτεύει τις μυστικές διαπραγματεύσεις με την οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης που θα οδηγήσουν στην υπογραφή των συμφωνιών του Οσλο.

1994: Δέχεται το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Γιτζάκ Ραμπίν και τον Γιάσερ Αραφάτ για τον ρόλο τους στην παλαιστινο-ισραηλινή ειρηνευτική διαδικασία.

1995: Μετά την δολοφονία του Γιτζάκ Ραμπίν, στις 4 Νοεμβρίου 1995, ο Σιμόν Πέρες τον διαδέχεται στην ηγεσία της κυβέρνησης και του Εργατικού Κόμματος.

Ιούνιος 2007: Εκλέγεται πρόεδρος του Ισραήλ.

Ιούλιος 2014: Εννέα ημέρες πριν από τα 91α του γενέθλια αποσύρεται διακριτικά από την προεδρία, εν μέσω πολέμου στη Γάζα, μεταβιβάζοντας τις εξουσίες του στον Ρούβεν Ρίβλιν.

28 Σεπτεμβρίου 2016: Ο Σιμόν Πέρες πεθαίνει στο Ραμάτ Γκαν.


Πηγή: efsyn.gr