Απλή αναλογική από τις μεθεπόμενες εκλογές - Ειδήσεις Pancreta

Πέρασε από την Ολομέλεια της βουλής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για νέο εκλογικό νόμο με την εισαγωγή της απλής αναλογικής, την διεύρυνση της ψήφου στα 17 και άλλες αλλαγές. Ο νέος νόμος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές καθώς δεν συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες 200 ψήφοι για να ισχύσει από τις επόμενες.

Συνολικά ψήφισαν 281 βουλευτές.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων, ενώ κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.

Στην ψηφοφορία επί των άρθρων, για το άρθρο ένα που προβλέπει απονομή του δικαιώματος ψήφου στους νέους των 17 ετών, 180 βουλευτές ψήφισαν ναι, όχι ψήφισαν 81, ενώ 20 δήλωσαν «παρών».

Για το άρθρο 2 που περιλαμβάνει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, ναι ψήφισαν 179, όχι 83 και παρών ψήφισαν 19.

Στο άρθρο 3, που προβλέπει πλαφόν 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, ναι ψήφισαν 163, όχι 101 και 17 ψήφισαν παρών.

Στο άρθρο 4 που περιέχει καταργούμενες διατάξεις και στο ακροτελεύτιο άρθρο 5 ναι ψήφισαν 179, όχι ψήφισαν 86, ενώ 16 ψήφισαν παρών.

ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Μονομαχία» Τσίπρα-Μητσοτάκη

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησαν σε υψηλούς τόνους αφήνοντας αιχμές και εκτοξεύοντας αλληλοκατηγορίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για σημαντική ημέρα και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι φοβάται τον λαό και ταυτίζει την άμεση δημοκρατία με τον λαϊκισμό. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να ασκήσει κριτική και σε ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι σημειώνοντας ότι «αρνείστε ένα δώρο ιστορικού χαρακτήρα και ταυτίζεστε με την δεξιά του κ. Μητσοτάκη». 

Διαβάστε ΕΔΩ την ομιλία Τσίπρα

Στον αντίποδα ο αρχηγός της ΝΔ έκανε λόγο για πολιτικό κυνισμό και σκοπιμότητες από πλευράς Τσίπρα, ενώ επανέλαβε την κάθετη αντίθεση του κόμματός του στην απλή αναλογική.

Αναλυτικά ΕΔΩ τα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ομιλίες αρχηγών σε υψηλούς τόνους

Βραδινή κόντρα Γεννηματά-Τσίπρα

Η τελευταία ημέρα της συνεδρίασης επιφύλασσε... ένταση, καθώς  οι τόνοι ανέβηκαν ουκ ολίγες φορές, τόσο στην αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών όσο και σε μεμονωμένα επεισόδια.

Λίγο πριν ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζήτησε τον λόγο να απαντήσει επί του προσωπικού στον Αλέξη Τσίπρα.

Τον κατηγόρησε για αναξιοπιστία δηλώνοντας ότι κάνει «επιλεκτικές διαρροές από τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών».

«Είστε πρωθυπουργός που εκλέχθηκε δύο φορές με μπόνους» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «εμείς δεν είμαστε Κέντρο, είμαστε Κεντροαριστερά εσείς τι είστε που κυβερνάτε με την ακροδεξιά απόφυση των ΑΝΕΛ; Όταν απευθυνθείτε στο κόμμα μας να είστε πιο προσεκτικός. Δεν έχετε καμία αξιοπιστία και κανένα κύρος».

ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο πρωθυπουργός δεν άφησε αναπάντητες τις αιχμές της κας Γεννηματά και, παίρνοντας τον λόγο σημείωσε «στην πολιτική σταδιοδρομία των ηγετών δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να αποδείξουν την ηγετική στόφα και τις ικανότητες. Σήμερα χάσατε την ευκαιρία.

Είστε ουραγός όχι μόνο του Μητσοτάκη αλλά και άλλων επιδιώξεων που ίσως σας υπερβαίνουν. Είναι κρίμα την ώρα που χάνετε την ευκαιρία να υπερασπίζεστε τις επιλογές με ύβρεις. Κρίμα».Θέση στην κόντρα πήρε και ο Πάνος Καμμένος ο οποίος είπε στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «παρά φύση σοσιαλίστρια είστε εσείς. Στην 3η Σεπτέμβρη το ΠΑΣΟΚ είχε την απλή αναλογική ως βασική θέση. Να προσέχετε τα λόγια σας. Είστε χειροκροτητές του Βορίδη και της ακροδεξιάς απόφυσης που εξέφρασε η ΝΔ του Σαμαρά».

«Εσείς, κ. Καμμένε, ήσασταν στο ίδιο κόμμα με τον κ. Βορίδη, όχι εγώ. Και λυπάμαι για τον πρωθυπουργό. Η αλαζονεία έχει και όρια. Καλό είναι να μάθετε να χάνετε», ανταπάντησε η κ. Γεννηματά.

Το «θερμόμετρο» έφτασε στο κόκκινο και μετά την αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη πως η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Βουλής έψαχναν ψήφους στα έδρανα της Χρυσής Αυγής.

Αυτό πυροδότησε την έντονη αντίδραση του Νίκου Βούτση, ο οποίος μίλησε για πολιτική αθλιότητα σε «συνεργασία» με τη δημοσιογραφική αθλιότητα.

Στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε και πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για «ατόπημα» και σημειώνοντας με νόημα ότι «Εμείς έχουμε τη βαριά ιστορική μνήμη των αποστασιών. Που εσείς γνωρίζετε κ. Μητσοτάκη».

ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Νωρίτερα είχε προηγηθεί ένα μίνι επεισόδιο μεταξύ του Βασίλη Λεβέντη και του Κώστα Σκανδαλίδη.

ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων «καθ΄όλα συμπαθή, αλλά γραφικό» προσθέτοντας ότι «όλοι γελάμε με όσα λέει ο Λεβέντης».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ο οποίος παρακολουθούσε την συνεδρίαση από την τηλεόραση του γραφείου του, επέστρεψε στην αίθουσα της Ολομέλειας, πλησίασε οργισμένος τον Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος συνέχιζε την ομιλία του, και τον ρώτησε φωνάζοντας. «Ντροπή σου. Με αποκάλεσες γραφικό; Είσαι δεκανίκι της Ν.Δ.»

Στη συνέχεια ο Βασίλης Λεβέντης αποχώρησε…

Ο Κώστας Σκανδαλίδης τήρησε ψύχραιμη στάση, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ζήτησε να διαγραφεί από τα πρακτικά «η δήλωση περί γραφικότητας» για τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων και το επεισόδιο έληξε χωρίς άλλη συνέχεια


Πηγή: efsyn.gr