Σε πρώτο πλάνο η προστασία της πρώτης κατοικίας - Ειδήσεις Pancreta

Ξεκίνησε το τριήμερο-«φωτιά» για την κυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει τις βασικές κατευθύνσεις που θα «ξεκλειδώσουν» τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές διατηρώντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή. Διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για «προστασία της πρώτης κατοικίας των αδυνάτων».

O Αλέξης Τσίπρας μιλώντας κατά τη διάρκεια της Σαββατιάτικης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, μεταξύ άλλων:

Η κυβέρνηση προχωρά υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της τόσο απέναντι στους εταίρους όσο όμως και απέναντι στον ελληνικό λαό, καθότι η βασική δέσμευση βάσει της οποίας λάβαμε εκ νέου τη λαϊκή εντολή ήταν η προστασία των αδυνάτων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

‘Όπως τηρήσαμε την υπόσχεσή μας για τη Δραπετσώνα, όπως νομοθετήσαμε κόντρα στα συμφέροντα για τις άδειες στα ΜΜΕ, έτσι θα προστατεύσουμε και την πρώτη κατοικία των αδυνάτων.

Το προσφυγικό, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα να ενημερώνει τα μέλη της Γραμματείας για τις τελευταίες εξελίξεις εν όψει της διπλής συνόδου για το προσφυγικό - μεταναστευτικό που θα γίνει στη Μάλτα την επόμενη εβδομάδα («Σύνοδος της Βαλέτα για τη Μετανάστευση», 11-12 Νοεμβρίου).

Επίσης, τη συνεδρίαση απασχόλησαν οι συζητήσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και τη συνεργασία κόμματος-κυβέρνησης στο θέμα αυτό.

«Αδιαπραγμάτευτη η υπεράσπιση των ασθενέστερων»

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή της, τόνισε πως η υπεράσπιση των ασθενέστερων στρωμάτων αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση για το κόμμα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αυτή ήταν και η λαϊκή εντολή του Σεπτεμβρίου την οποία καλούμαστε να υπερασπιστούμε ιδεολογικά, πολιτικά, κινηματικά, σε ένα εξαιρετικά ασφυκτικό, νεοφιλελεύθερο πλαίσιο, στο οποίο βρισκόμαστε απέναντι. Στηρίζουμε την κυβέρνηση στη σθεναρή της στάση στο ζήτημα των πλειστηριασμών. Θεωρούμε απαράδεκτες τις επιδιώξεις των θεσμών και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας».

Εξάλλου, στην ανακοίνωση υπήρχε αναφορά για το προσφυγικό ζήτημα και για τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας. 

Πιο συγκεκριμένα, για το προσφυγικό σημειωνόταν πως «εξελίσσεται μια σύγκρουση σε επίπεδο Ευρώπης αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα, όπου αντιπαρατίθενται από τη μία πλευρά, η αντίληψη του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας και από την άλλη πλευρά, η αντίληψη των στρατοπέδων συγκέντρωσης, των κλειστών συνόρων και της ύψωσης φρακτών. Πρώτο μας μέλημα δεν μπορεί παρά να είναι η σωτηρία των ανθρώπων από τα παγωμένα και ολοένα πιο αγριεμένα νερά του Αιγαίου και η ασφαλής δίοδος των προσφύγων και των παιδιών τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το κόμμα μας θα συμβάλει στη συγκρότηση ενός μεγάλου πανευρωπαϊκού κινήματος υποδοχής και αλληλεγγύης, ενός πανευρωπαϊκού, φιλειρηνικού αντιπολεμικού κινήματος».

Για τον υπουργό Παιδείας σημειωνόταν πως «οι προσωπικές απόψεις που εξέφρασε ο Νίκος Φίλης, αναφερόμενος σε παλιό άρθρο του, σχετικά με τη διάκριση μεταξύ "αιματηρής εθνοκάθαρσης" και "γενοκτονίας" των Ποντίων ξεσήκωσε έναν ορυμαγδό εθνικιστικών δηλώσεων, στο πλαίσιο μιας μικροπολιτικής προσπάθειας πατριδοκαπηλίας. Οι επιθέσεις στον Υπουργό Παιδείας δεν προέρχονται μόνο από τη ΝΔ, αλλά και από βουλευτές και στελέχη άλλων κομμάτων . Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει αυτές τις επιθέσεις, που εξελίχτηκαν και σε πράξεις βίας κατά του βουλευτή του Κοινοβουλίου κ. Κουμουτσάκου από ακροδεξιά στοιχεία και εκφράζει τη συμπαράστασή της στο Νίκο Φίλη».

Μήνυμα πολιτικής εγρήγορσης

Για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις διαπραγματεύσεις μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σε κομματική εκδήλωση της Ν.Ε. Β΄ Θεσσαλονίκης. Έξω από το δημοτικό θέατρο Σταυρούπολης, όπου έγινε η εκδήλωση, τον υπουργό περίμενε αντιπροσωπεία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρα πολύ σαφείς στοχεύσεις. Θα έλεγα ότι θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι δεν είμαστε στην προτεραία κατάσταση. Υπάρχει μια συμφωνία, την οποία έχουμε αποδείξει ότι τιμούμε και θα τιμήσουμε, θα πρέπει και όλοι να μην υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα και τα εσκεμμένα. Και θα πρέπει να έχουν μια λογική η οποία δεν θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική και πολιτική βιωσιμότητα της συμφωνίας. Επειδή η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, όμως, θα ήθελα να μείνω σε αυτό», δήλωσε ο Ν. Παππάς.

Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για το πώς πρέπει να κινηθεί το κόμμα από εδώ και μπρος, και σημείωσε: «Στέλνουμε ένα μήνυμα πολιτικής εγρήγορσης, διαρκούς αγώνα, ένα μήνυμα ζωντανού κόμματος που έχει από τη φύση του και τη λογική του ρόλο ελέγχου της κυβέρνησης, άγρυπνης προοδευτικής συνείδησης και εκπροσώπησης των κομματιών της κοινωνίας που έχουν υποστεί μεγάλες πληγές το προηγούμενο διάστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυναμώσει και θα καταφέρει να επιτελέσει τον ιστορικό του ρόλο».

Έξω από το δημοτικό θέατρο Σταυρούπολης, όπου έγινε η εκδήλωση, τον υπουργό περίμενε αντιπροσωπεία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας. Τα μέλη της συνομίλησαν με τον Ν. Παππά, διαμαρτυρήθηκαν για τη δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και του επέδωσαν ψήφισμα. «Έχουμε απόλυτο σεβασμό. Γνωρίζουμε το δράμα που έχουν βιώσει οι πρόγονοι τους, οι πρόγονοι μας, γιατί αισθανόμαστε ότι είναι ένα κομμάτι του ελληνισμού. Οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφείς. Πέραν τούτου ουδέν. Έχουν δοθεί οι απαραίτητες εξηγήσεις και είμαι βέβαιος ότι και ο ποντιακός ελληνισμός δεν θα αφήσει να εκμεταλλευθούν τον πόνο του και την ιστορική του συμβολή ακραία στοιχεία», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

Συμφώνησαν στο ότι δεν πρέπει να γίνει εκμετάλλευση της υπόθεσης από ακραία στοιχεία, οι εκπρόσωποι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας.


Πηγή: efsyn.gr