Στην Αθήνα ο Πούτιν για διμερείς συμφωνίες συνεργασίας - Ειδήσεις Pancreta

Mε πλήθος υπουργών, καθώς και με τους διευθύνοντες συμβούλους της Gazprom και της Rosneft, αλλά και μαζί με δεκάδες άλλους επιχειρηματίες, έρχεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ελλάδα.

Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, οι δύο πλευρές θα υπογράψουν μία σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών.

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 και σε συνέχεια των επισκέψεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Κρεμλίνο και Οικονομικό Φόρουμ Αγ. Πετρούπολης το περασμένο έτος, καθώς και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στη Μόσχα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Ο Πούτιν έρχεται μαζί με πλήθος υπουργών (Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας, κυβερνητικός εκπρόσωπος) καθώς και με τους διευθύνοντες συμβούλους της Gazprom και της Rosneft, όπως και με δεκάδες άλλους επιχειρηματίες.

Πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος είχε χαρακτηρίζει την Ελλάδα σημαντικό εταίρο για τη Μόσχα και είχε υπογραμμίσει τη συνεργασία των δύο χωρών, τονίζοντας πως «είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στη διαφοροποίηση των διαδρόμων μεταφοράς ενέργειας, η οποία θα αυξήσει την σταθερότητα των προμηθειών και συνεπώς την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης συνολικά».

Επίσης, είχε προαναγγέλλει ρωσική συμβολή στην αναβάθμιση των ελληνικών υποδομών στο πεδίο των μεταφορών με τη συμμετοχή ρωσικών επιχειρηματικών ομίλων στους επικείμενους διαγωνισμούς για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά και τον ΟΣΕ.

Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού και του Ρώσου προέδρου, και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών, θα επικεντρωθεί: 

  • στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός),
  • στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας
  • στη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας

Ο Πούτιν θα έχει τετ-α-τετ με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις 5 το απόγευμα. Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών θα υπογραφεί σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών:

- Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος

- Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)

- Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ Υπουργείων) για

  • Επιστήμη και τεχνολογία
  • Τουρισμό
  • Μετεωρολογία

- Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων

  • Enterprise Greece – Invest in Russia
  • ΕΛΠΕ – Rosneft 
  • Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων
  • Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου διαμορφώνεται ως εξής: 

15.30-15.45: Άφιξη του Βλαντίμιρ Πούτιν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με ειδική πτήση. Θα τον υποδεχτεί ο Πάνος Καμμένος.
16.30-16.55: Συνάντηση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο
17:00: Άφιξη του Πούτιν στο Μέγαρο Μαξίμου.
17:05-17:35: Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Βλ. Πούτιν με τον Αλέξη Τσίπρα.
17:35-18:35: Γεύμα εργασίας – διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών
18:35-18:55: Υπογραφή συμφωνιών
18:55-19:25: Δηλώσεις του Βλ. Πούτιν και του Αλέξη Τσίπρα προς τα ΜΜΕ.

Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου στις 20.05 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση υπό την παρουσία και του πρωθυπουργού.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και η συνοδεύουσα αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν για το ξενοδοχείο «Divani Apollon».

Το Σάββατο ο Πούτιν θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη με ειδική πτήση, ενώ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα τον υποδεχθεί, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το λιμάνι της Τρυπητής και στη συνέχεια θα μεταβεί με σκάφος στις Καρυές, όπου θα γίνει επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Θα ακολουθήσει προσκυνηματική μετάβαση του προέδρου στο Άγιο Όρος και η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με ανεπίσημη τελετή προπομπής στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», απ' όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αναχωρήσει με ειδική πτήση (20:45).

Στη Θεσσαλονίκη θα μεταβεί και ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλος, στο πλαίσιο της προσκυνηματικής επίσκεψής του στο Άγιο Όρος.

Τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας θα υποδεχθεί στις 10 π.μ. στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Επί ποδός 2.500 άνδρες της ελληνικής αστυνομίας λαμβάνοντας δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Οι δρόμοι στο λεκανοπέδιο θα κλείνουν σταδιακά κατά τις μετακινήσεις του προέδρου της Ρωσίας από το αεροδρόμιο έως το κέντρο της Αθήνας.


Πηγή: efsyn.gr