Στο Eurogroup με ψηφισμένα τα προαπαιτούμενα - Ειδήσεις Pancreta

Με 153 «ναι» και 145 κατά ψηφίσθηκε το βράδυ της Κυριακής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. «Ναι» επί της αρχής από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου, που καταψήφισε άρθρα για το υπερταμείο και τον «κόφτη». 

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τίθεται θέμα διαγραφής της Βασιλικής Κατριβάνου ωστόσο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζονται ενοχλημένοι από τη στάση της. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησή της.  

Η ψηφοφορία

Η ΝΔ ψήφισε ΝΑΙ μόνο για τα άρθρα 1-43, που αφορούν την σύσταση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το άρθρο 56 που αφορά ρυθμίσεις επί των τυχερών παιγνίων και τα άρθρα 215-230 που αφορούν κύρωση συμβάσεων για την παραχώρηση περιφερειακών αεροδρομίων και ρυθμίζουν θέματα σχετικά με την εφαρμογή των συμβάσεων.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ψήφισε ΝΑΙ στα άρθρα 215 και 216 που αφορούν μόνο την κύρωση της σύμβασης για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Το ΚΚΕ ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 44 που αφορά ρυθμίσεις θεμάτων φορολογίας εισοδήματος , το άρθρο 48 με ρυθμίσεις για την φορολογία των ΟΣΕΚΑ (Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες), και το άρθρο 56 που αφορά τα τυχερά παιχνίδια .

Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε όλα τα άρθρα.

Το ΠΟΤΑΜΙ, ψήφισε ΝΑΙ: Στο άρθρο 1 που αφορά μόνο τη σύσταση της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων, στο άρθρο 56, που αφορά τα τυχερά παιχνίδια, στο άρθρο 65 για τον ορισμό του επαγγελματία αγρότη, στο άρθρο 66 που αφορά αλλαγές στη φορολόγηση αλκοολούχων ποτών, το άρθρο 105 την διαδικασία διευθέτησης διαφορών της Επιτροπής Ανταγωνισμού και άρθρα 215-230 για την κύρωση συμβάσεων περιφερειακών αεροδρομίων.

Επίσης ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 153 που αφορά δασικούς χάρτες.

Η Ένωση Κεντρώων ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 66 που αφορά αλλαγές στη φορολόγηση αλκοολούχων ποτών και στα άρθρα 215-230 για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων ενώ δήλωσε ΟΧΙ στα υπόλοιπα.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, υπερψήφισε τα άρθρα 1,5, 7 και 35 που αφορούν την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενώ δήλωσε παρών στο άρθρο 66 για αλκοολούχα ποτά και στα άρθρα 215-230 για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Εξαγγελίες Τσίπρα

Το επόμενο διάστημα θα ενισχύσουμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας και της ανθρωπιστικής κρίσης είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου για τα φορολογικά μέτρα, ανακοινώνοντας πως θα αποκατασταθεί η αδικία με τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ και πως δε θα υλοποιηθεί το «πάγωμα» του ειδικού μισθολογίου.

Ισοδύναμα για να αποτραπεί το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων

Τη διαβεβαίωση ότι τα ισοδύναμα μέτρα που αναζητούνται για να αποτραπεί το πάγωμα των αυξήσεων των ειδικών μισθολογίων, τουλάχιστον για το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, θα εξευρεθούν από κωδικούς των εξοπλιστικών προγραμμάτων και συγκεκριμένα από τον κωδικό 69000, έδωσε μιλώντας στη Βουλή, ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛΛ. Πάνος Καμμένος.

Αναφερόμενος στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ο κ. Καμμένος κάλεσε την αντιπολίτευση, να στηρίξει την εθνική προσπάθεια που φθάνει στο τέλος, όπως είπε, με τη λύτρωση του ελληνικού λαού και μια απόφαση για την αξιολόγηση που θα παίρνει θέση για το χρέος.

Επίθεση Μητσοτάκη

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ άλλων αναρωτήθηκε «δεν ξέρω τί είναι χειρότερο, ένας ψεύτης πρωθυπουργός ή ένας αυταπατόμενος πρωθυπουργός που δεν αντιλαμβάνεται τί γίνεται γύρω του».

Πυρά από αντιπολίτευση

«Η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για όλα τα προβλήματα έχει την επιβολή φόρων» ανέφερε το Ποτάμι. «Η κυβέρνηση με την εξουσιομανία και την μονομανία στις ''καρέκλες'' που την διακρίνει υπογράφει τα πάντα αδιαφορώντας για το κόστος στην κοινωνία, ''κι όπου πάει''», υποστήριξε η Ένωση Κεντρώων. Στα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση καθώς και στον μηχανισμό αυτόματης περικοπής δαπανών, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θύμισε στον Αλέξη Τσίπρα, τις υποσχέσεις που έδινε στο πρόσφατο παρελθόν.  

«Είστε άπαιχτοι, υποκριτές, ψεύτες, θεομπαίχτες» είπε από το βήμα της Βουλής ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και το πολυνομοσχέδιο.

Καταλόγισε στην κυβέρνηση «απύθμενο θράσος» και χαρακτήρισε τα μέλη της κυβέρνησης ως τον πιο πιστό υπηρέτη του κεφαλαίου και αποκάλεσε τουλάχιστον αστείο «να εμφανίζετε ως νίκη ότι δεν θα περικόψετε τα επιδόματα πτωχοκομείου».


Πηγή: efsyn.gr