Αγρια κόντρα για τις ιδιωτικοποιήσεις - Ειδήσεις Pancreta
Μία από τις πιο ταραχώδεις συνεδριάσεις -με τους καβγάδες να διαδέχονται ο ένας τον άλλο- πραγματοποιήθηκε χθες στις επιτροπές της Βουλής, όπου ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. Στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα των επιχειρήσεων που κατευθύνονται στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), που ουσιαστικά αποτελεί το νέο υπερ-Ταμείο.

Τελικά υπήρξε νομοτεχνική βελτίωση όπου προβλέπεται πως οι επιχειρήσεις που μεταβιβάζονται στην ΕΔΗΣ είναι οι εξής: ΟΑΣΑ, ΟΣΥ ΑΕ, ΣΤΑΣΥ ΑΕ, ΟΣΕ ΑΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ ΑΕ. Ο κατάλογος -που προέβλεπε πως σε επόμενο διάστημα θα πάνε στην ΕΔΗΣ οι ΕΥΑΘ ΑΕ, ΕΥΔΑΠ ΑΕ, EΛΒΟ ΑΕ, Αττικό Μετρό ΑΕ, Κτιριακές Υποδομές ΑΕ και ΔΕΗ ΑΕ- δεν ίσχυε και υπήρξε διόρθωση.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, από τη μία πλευρά οι υπουργοί και οι κυβερνητικοί βουλευτές σημείωναν πως στόχος είναι η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και τόνιζαν πως τα έσοδα αξιοποιούνται για τη χώρα. Από την άλλη πλευρά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγορούσαν την κυβέρνηση πως προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις που οδηγούν στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης η ένταση ήταν πρωτοφανής, οι συγκρούσεις σφοδρές και ακόμα και βουλευτές σχολίασαν πως είχαν πολύ καιρό να δουν τέτοιας έκτασης αντιπαράθεση. Οι καβγάδες επεκτείνονταν σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων, ξεκινώντας από το χρονικό πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου και φτάνοντας σε θέματα? ιδεολογικά όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις.

«Ελληνικό το Ταμείο»
Αναφορικά με το Ταμείο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος -απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης- σημείωσε: «Το ΔΣ θα είναι στην πλειοψηφία Ελληνες. Το Ταμείο είναι ελληνικό, διοικείται από την Ελλάδα και είναι εντελώς ελληνικής ιδιοκτησίας». Συνέχισε λέγοντας «δεν λέει πουθενά ότι δίνουμε για 100 χρόνια τη δημόσια περιουσία», ενώ έδωσε έμφαση πως «ό,τι αξιοποιήσει πάει 50% για τις επενδύσεις και 50% για το χρέος».

«Γίνεται σαφές ότι πολλές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου έρχονται να λύσουν προβλήματα και να δημιουργήσουν πλέγμα υποστήριξης των ασθενέστερων σωμάτων της κοινωνίας» σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Παράλληλα κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως? εισάγει νέα ήθη και έθιμα, καθώς δεν αφήνει να μιλήσει με όποιον διαφωνεί.

Οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης και Γ. Χουλιαράκης με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής
 
Οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης και Γ. Χουλιαράκης με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής

Συνεχή ήταν τα πυρά από τη Νέα Δημοκρατία, με τον Μάκη Βορίδη να κάνει λόγο για «ελλιπές νομοσχέδιο -οποία ξεφτίλα πια- που περιέχει τα προς αποκρατικοποίηση περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου». Το απόγευμα σε έντονο ύψος μίλησε η Ντόρα Μπακογιάννη αναφορικά με το υπερ-ταμείο λέγοντας: «Αν δεν το δουν οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου σας για ν' αλλάξει, κάποιοι θα καθίσουν στο σκαμνί. Σας το λέμε αυτό εμείς οι φιλελεύθεροι».

Σφοδρή ήταν η κριτική και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Γιάννης Κουτσούκος σημείωσε πως πρόκειται για εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, ενώ το Ποτάμι έκανε λόγο για «φοροκαταιγίδα made in SYRIZA-ANEL». Εντονη ήταν η κριτική από το ΚΚΕ που μίλησε για απαράδεκτες διαδικασίες με στόχο ξεπούλημα δημοσίου πλούτου, ενώ η Ενωση Κεντρώων χρησιμοποίησε τη φράση? ρώσικη σαλάτα για να περιγράψει τις προωθούμενες διατάξεις.

Στην πορεία η πολιτική σύγκρουση μετατέθηκε και σε άλλα θέματα του νομοσχεδίου, με πυρά μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να ανταλλάσσονται και για τον ΕΝΦΙΑ. Τότε παρενέβη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος είπε ότι τόσο για το 2015 όσο και για το 2016 ο στόχος παραμένει στα 2,65 δισεκατομμύρια.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ


Πηγή: ethnos