Βουλή: Απορρίφθηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης για κλήση της Αδειλίνη για τις υποκλοπές - Ειδήσεις Pancreta

Απορρίφθηκε όπως αναμενόταν το αίτημα της αντιπολίτευσης για κλήση της Γεωργίας Αδειλίνη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τις υποκλοπές,

«Γαλάζιο» μπλόκο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής απέναντι στα αιτήματα της αντιπολίτευσης για την κλήση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη αλλά και την διαβίβαση του πορίσματος για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Με ψήφους 14-13 η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε μια συνεδρίαση όπου τα ντεσιμπέλ της έντασης ανέβηκαν πολλές φορές.

Σε σκηνικό έντασης για την διαδικασία άρχισε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με φόντο το πόρισμα του Άρειου Πάγου για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Στο επίκεντρο της σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβερνητικής πλευράς και εκείνες της αντιπολίτευσης είναι η κλήση στη Βουλή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση καθώς και της διαβίβασης του εισαγγελικού πορίσματος για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Στην έναρξη της συνεδρίασης η Ζωή Κωνσταντοπούλου διαφώνησε με τη διαδικασία, ζητώντας από τον πρόεδρο της Θεσμών και Διαφάνειας Θανάση Μπούρα να υπάρξει άπλετος χρόνος και άνεση στη συζήτηση. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατήγγειλε μάλιστα, τη ΝΔ για «απόπειρα συγκάλυψης». Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος που είχε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας με τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας:

  • Θ. Μπούρας: Δεν έχετε άλλο τον λόγο.
  • Ζ. Κωνσταντοπούλου: Μη με διακόπτετε. Μην κάνετε νοηματα, επειδή σας έκαναν τηλέφωνο και σας έδωσαν οδηγίες.
  • Θ. Μπούρας: Δεν έχω δικαίωμα να μιλήσω με το γραφείο μου; Δεν έχετε άλλο τον λόγο.
  • Ζ. Κωνσταντοπούλου: Που τα βρήκατε αυτό, οτι θα λογοκρίνετε; Τι είναι αυτά τα πράγματα;
  • Θ. Μπούρας: Ήρθατε να κάνετε σόου, αυτό δε θα γίνει.
  • Ζ. Κωνσταντοπούλου: Εσείς ήρθατε να κάνετε ξέπλυμα. Δε θα σας αφήσουμε.

Ο Θάνος Πλεύρης, εκ μέρους της ΝΔ, υποστήριξε πως «τα αιτήματά σας γίνονται για λόγους εντυπωσιασμού και εκβιασμού της Δικαιοσύνης. Λυπάμαι για όσους εδώ μέσα διακονούν τη δικαστική επιστήμη», ενώ απευθυνόμενος στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «επιθυμούσε πάντα τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας» και τον κατηγόρησε πως «όταν δεν αρέσει μια δικαστική κρίση, αρχίζει η επίθεση στη Δικαιοσύνη». Σύμφωνα με τον Θάνος Πλεύρη «είναι η πρώτη φορά που υποβάλλεται αίτημα προδήλως αντισυνταγματικό. Λυπούμαι γιατί οι αιτήσεις κατατέθηκαν και από ανθρώπους που ξέρουν νομικά. Ένας πρωτοετής φοιτητής της νομικής θα κοβόταν. Μας ζητούν διαβίβαση του πορίσματος του Αρείου Πάγου, την διάταξη του εισαγγελέα και την κλήση της εισαγγελέως που χειρίστηκε την υπόθεση. Σύμφωνα με το Σύνταγμα υπάρχει διάκριση εξουσιών. Εμείς ασκούμε νομοθετικό έργο και οι δικαστές το δικαστικό. Όποτε ο συντακτικός νομοθέτης θέλησε να μας δώσει δικαστικό έργο το έκανε με τις προκαταρκτικές. Το αίτημα κλήσης της εισαγγελέως προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για αποφάσεις της αντιβαίνει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής».

Για «συγκάλυψη» και «περιφρόνηση του θεμελιώδους δικαιώματος ενημέρωσης για το ζήτημα των υποκλοπών» μίλησε η Θεοδώρα Τζάκρη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στην συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών για Διαφάνειας της Βουλής. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως από την στιγμή που υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/5 η ΝΔ δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία για να μην καλέσει τους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς στη Βουλή. «Κάθε άλλος ισχυρισμός ότι η Επιτροπή μας δεν έχει αρμοδιότητα να καλέσει τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς είναι αβάσιμος» επεσήμανε χαρακτηριστικά η Θεοδώρα Τζάκρη.

«Είναι προφανές ότι η ενημέρωση για το περιεχόμενο του Πορίσματος του Αντιεισαγγελέα κ. Ζήση και της σχετικής εισαγγελικής διάταξης της κ. Αδειλίνη επειδή αναφέρονται στο μείζον θέμα των υποκλοπών των τηλεφωνικών επικοινωνιών ανωτάτων θεσμικών παραγόντων της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, εμπίπτει στο πεδίο εξέτασης της Επιτροπής μας ως θέμα που αφορά την διαφάνεια και την λειτουργία της πολιτικής και εν γένει της δημόσιας ζωής της χώρας» είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθύμισε μάλιστα πως «άλλωστε αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Θυμίζω ότι το 2017 η Εισαγγελέας Εφετών η κ. Τσατάνη εκλήθη με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, που ψήφισε και το κόμμα της ΝΔ και η άρνηση της κ. Εισαγγελέως τότε να μεταβεί στην Βουλή είχε προκαλέσει διακομματική οργή».

Η Θεοδώρα Τζάκρη υποστήριξε στην τοποθέτηση της πως «η κλήση σε ακρόαση των ανωτέρω Εισαγγελικών λειτουργών, δεν προσκρούει στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών, αφού, αφενός μεν αφορά στην διαφάνεια της δικαστικής λειτουργίας και την κατά τα ανωτέρω γενική αρμοδιότητα της Βουλής να επιβλέπει όλους τους θεσμούς του κράτους, αλλά κι αφετέρου, δεν κατατείνει στην ανατροπή ή αλλοίωση της δικαστικής κρίσης ή της παρέμβασης σε αυτήν, δεδομένου ότι ούτε εκκρεμής δικαστική διαδικασία υφίσταται, αλλά ούτε και τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή βούλευμα δικαστικού συμβουλίου, υπάρχει».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Δουδωνής υποστήριξε πως «εκάστη εποχή και ο Παπαγγελόπουλός της. Το μισό σας υπουργικό συμβούλιο παρακολουθούνταν. Από ποιον; Όταν παρακολουθείται ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και μας λέτε ότι όλα καλά, αυτό πλήττει την κυβέρνησή σας. Ποιον ήταν το κίνητρο;». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μίλησε για ισχυρό χτύπημα στον πυρήνα του κύρους της δικαστικής εξουσίας, επιμένοντας και αυτός με την σειρά του στην κλήση της Γεωργίας Αδειλίνη και του Αχιλλέα Ζήση.

Σαφείς αιχμές στη Δικαιοσύνη άφησε και ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, σχολιάζοντας για την Γεωργία Αδειλίνη «μήπως παριστάνει τον πάπα της Ρώμης; Νομίζει ότι έχει την απόλυτη αλήθεια;».

Από την πλευρά της Νέας Αριστεράς η Σία Αναγνωστόπουλου επεσήμανε πως «είμαστε σε άσχημο δρόμο. Έχουμε υποχρέωση και καθήκον ως βουλευτές να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να περισωθεί η εμπιστοσύνη στους θεσμούς» και ζήτησε να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για την υπόθεση.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην τοποθέτηση της τόνισε πως «είναι αδιανόητο να κλείσει η υπόθεση χωρίς να μάθουμε για λογαριασμό ποιου έγιναν οι παρακολουθήσεις και τι έγινε το υλικό των παρακολουθήσεων». Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας τόνισε πως «η επιτροπή οφείλει να καλέσει την κ. Αδειλίνη η οποία έσπευσε να καλύψει την κυβέρνηση και τώρα την καλύπτει η κυβέρνηση. Ένας ευσυνείδητος δικαστικός λειτουργός δίνει εξηγήσεις και δεν κρύβεται. Η επιτροπή οφείλει να καλέσει τον έντρομο Χατζηδάκη. Οφείλει η επιτροπή να καλέσει τα αρμόδια πρόσωπα των αρμόδιων ανεξάρτητων αρχών και θα πρέπει να κληθεί ο επικεφαλής της ΕΥΠ» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «έχουμε οργιώδη απόπειρα συγκάλυψης. Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση της συγκάλυψης. Αυτό που κάνετε στην επιτροπή Θεσμών είναι το ίδιο που κάνατε στην επιτροπή για τα Τέμπη». Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην τοποθέτηση της δήλωσε ακόμα πως «η κυβέρνηση χρησιμοποιεί μεθόδους παρακράτους. Η κ. Αδειλίνη έσπευσε να υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει έγκλημα, δεν υπάρχει “πτώμα”. Για ποιον το λέει; Για τον Μητσοτάκη και την κυβέρνηση. Το προηγούμενο είναι με την δολοφονία Λαμπράκη που το αποκαλούσαν τότε ατύχημα. Δεν είναι τυχαίο που και σήμερα βγαίνουν μπροστά Βορίδης, Γεωργιάδης, Πλεύρης για να υπερασπιστούν αυτή την παρακρατική συμπεριφορά αλλά ο πρώτος υπόλογος είναι ο κ. Μητσοτάκης».

Τα ντεσιμπέλ της έντασης μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπούλου και των «γαλάζιων» βουλευτών ανέβηκαν αρκετές φορές με συνεχείς διακοπές και τον πρόεδρο της Θεσμών και Διαφάνειας Θανάση Μπούρα να αναφωνεί κατά διαστήματα «Ωχ Παναγία μου» και «Παναγία μου βοήθα με».


Πηγή: ieidiseis.gr