Ανδρουλάκης: Δεν θα βάλω κανένα ζήτημα στην υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα - Ειδήσεις Pancreta
«Ενώ το ΠΑΣΟΚ ήταν για 3,5 μήνες δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, τον Φεβρουάριο στη Βουλή υπήρχε μία εκπομπή ενός μηνύματος που δεν ήταν ξεκάθαρο», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
 

Για το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις υποψηφιότητες και τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές μίλησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας πως ο ίδιος δεν θα βάλει κανένα ζήτημα σε ό,τι αφορά στη υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα.

Το καταστατικό αναφέρει πως «όσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, δεν μπορούν να είναι υποψήφια σε μονοπρόσωπα όργανα» και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε για το αν προκύπτει ή όχι ζήτημα με την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων.

«Εγώ είπα ότι είναι ευπρόσδεκτες όλες οι υποψηφιότητες. Υπάρχει μια συγκεκριμένη τροπολογία, που διαβάζω ότι είναι δική μου εφεύρεση, που δεν ισχύει κάτι τέτοιο, ισχύει από το 2008 αυτή η τροπολογία επί Γιώργου Παπανδρέου. Εγώ το 2013 έβαλα μια τροπολογία που δεν έχει καμία σχέση με αυτή. Και για να ξαναγνωριστούμε με τον κόσμο, η τροπολογία τότε έλεγε ότι «απαγορεύεται όταν επιλέξεις να διοριστείς στο κράτος, από το κόμμα που κυβερνά να είσαι και στα κεντρικά όργανα του κόμματος». Το έκανα γιατί ήθελα να υπάρχει μια ξεκάθαρη αλλαγή πορείας της χώρας ώστε το κράτος να μην είναι λάφυρο των κομμάτων. Σήμερα αποδεικνύεται ότι η ΝΔ δεν πήρε κανένα μήνυμα από αυτές τις πρωτοβουλίες μου διότι βλέπουμε ότι το κράτος παραμένει λάφυρο ακόμη και σήμερα, δημιουργώντας πυρήνες διαφθοράς και δυστυχώς το πληρώνει ο ελληνικός λαός. Δεν γνωρίζω γιατί τότε μπήκε αυτή η τροπολογία», τόνισε αρχικά.

Και συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης: «Ο κ. Δούκας θα έπρεπε να γνωρίζει την διάκριση της δικής μου πρωτοβουλίας και της παλαιότερης πρωτοβουλίας, γιατί το 2013 αυτός που ανέλαβε να συγγράψει τα ασυμβίβαστα είναι ο σημερινός στενός του συνεργάτης, ο κ. Πρωτόπαππας. Αυτός μου έστειλε το καταστατικό και εγώ τότε ως Γραμματέας το ανήρτησα με τον τότε πρόεδρο κ. Βαγγέλη Βενιζέλο, στο διαδίκτυο. Στην ουσία, αυτή η κουβέντα για μένα είναι χωρίς κανένα πολιτικό νόημα. Δεν πρόκειται να βάλω κανένα ζήτημα για την υποψηφιότητα του κ. Δούκα. Όταν ενημερώθηκα από την επιτροπή, είπα ότι πρέπει να ξεπεραστεί αυτό το ζήτημα με έναν θεσμικό τρόπο, να πάμε στις διαδικασίες μας, να μιλήσουμε πολιτικά. Υπάρχουν τρόποι να ξεπεραστεί. Θέλω να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα του τι ισχύει τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Είναι ξεκάθαρη η θέση μου και θεωρώ ότι δεν πρέπει να προσανατολιστεί σε τέτοια θέματα η συζήτηση, αλλά στο τι ΠΑΣΟΚ θέλουμε, που θέλουμε να πάει η πατρίδα μας»

«Ήμουν προετοιμασμένος γι’ αυτό που εμφανίζεται σήμερα»

Σε ερώτηση που δέχθηκε για το αν αυτό που συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ εσωκομματικά, είναι κάτι που ο ίδιος το περίμενε, απάντησε: «Σε έναν βαθμό ήμουν προετοιμασμένος γιατί αυτό που εμφανίζεται σήμερα, ήταν ένα βασικό ζήτημα πολλών εμποδίων που αντιμετωπίσαμε το προηγούμενο διάστημα. Απλά καλό θα ήταν, επειδή το να πας από το 8% στο 13% θέλει πολύ αγώνα, αλλά το να πας από το 8% στο 6%, δεν χρειάζεται τίποτα. Να είμαστε δίκαιοι στην αποτίμησή μας. Εγώ είμαι 2,5 χρόνια πρόεδρος. Σε 2,5 χρόνια το ΠΑΣΟΚ μεγάλωσε, κέρδισε στην αυτοδιοίκηση, κέρδισε αυξάνοντας συνεχώς τα ποσοστά του. Μάλιστα στις ευρωεκλογές, εμείς ανεβήκαμε. Και εγώ περίμενα – και δεν συμβιβάζομαι με το 13% – να πάμε ακόμη καλυτέρα. Όταν κάνεις μια δίκαιη κριτική – γιατί όλοι αγαπάμε την παράταξη, αυτό τουλάχιστον πιστεύω – πρέπει να λες και ποιος είναι ο «άλλος» δρόμος. Καλό είναι, επειδή δεν υπάρχουν μάγια στην πολιτική, να μας πεις και πως θα γίνει. Εγώ με δικό μου σχέδιο κατάφερα το ΠΑΣΟΚ να γίνει από το 8% στο 13%, να πάρουμε τους μεγάλους δήμους, να ρυθμίσουμε τα χρέη μας. Είμαστε ένας αυτόνομος πολιτικός πόλος».

«Η στρατηγική μου είναι να μεγαλώσει το ΠΑΣΟΚ και να διευρυνθούμε αμφίπλευρα»

«Και επειδή ακούω πολλά για την κεντροαριστερά, η κουβέντα αυτή ανοίξει και το 2019. Από τα ίδια πρόσωπα με 32% ΣΥΡΙΖΑ και 8% ΠΑΣΟΚ. Τώρα την ξανανοίγουν τα ίδια περιπ0ου πρόσωπα, με 13% ΠΑΣΟΚ και 15% ΣΥΡΙΖΑ. Η στρατηγική μου για την κεντροαριστερά είναι μία. Δυναμώνει το ΠΑΣΟΚ και συγχρόνως διευρύνεται αμφίπλευρα. Και πιστεύω ότι με αυτόν τον τόπο μπορούμε να καταφέρουμε πολύ περισσότερα, γιατί είναι ένα σχέδιο, ρεαλιστικό και προοδευτικό. Ο αγώνας, η ενότητα και η προοπτική της παράταξης είναι για μένα η πυξίδα. Αν ξεπεράσουμε γρήγορα αυτή την εσωστρέφεια, που δημιουργήθηκε, με έναν θετικό πολιτικό τρόπο, θα τα καταφέρουμε», προσέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Δεν μπαίνω σε παρασκηνιακά παιχνίδια με στελέχη που μεταπήδησαν από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ για την καρέκλα»

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να τραβήξει τον απογοητευμένο κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ; Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει ισχυρές βάσεις σε αυτή την νέα του προσπάθεια, δεν ανεβοκατεβαίνει. Στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ πίστεψαν ότι αλλάζοντας ηγεσία και σύμφωνα με τις υποσχέσεις του αρχηγού τους, θα είχαν μεγάλα ποσοστά, συνέχισαν την πτωτική τους πορεία. Παρόλα αυτά είμαι θετικός σε αυτές τις πρωτοβουλίες, και το απέδειξα στην πρόταση δυσπιστίας. Δηλαδή αν υπάρχει ένα ζήτημα, που να μπορούμε να συμφωνήσουμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που αφορά λάθη της κυβέρνησης, σε μία κοινή στρατηγική, πχ για την ακρίβεια, για το ολιγοπώλιο, για τα Τέμπη. Είμαι θετικός και το απέδειξα, αλλά πάντα στο προσκήνιο. Εγώ με παρασκηνιακές διαδικασίες παλιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ για την καρέκλα, και επειδή έχασαν την καρέκλα, θέλουν να επανέλθουν στο ΠΑΣΟΚ ή να δημιουργήσουν μια ρευστότητα για να ξαναπαίξουν ρόλο, δεν μπαίνω σε τέτοια παιχνίδια του παρασκηνίου».

«Εγώ θέλω θέσεις και προτάσεις – Να είναι αναζωογονητική διαδικασία, όχι σύγκρουση φιλοδοξιών»

Τι απαντά στις «φωνές» που λένε ότι «ο Ανδρουλάκης δεν μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη»; «Ας δούμε το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια «υπόσχεση» υπήρχε και εκεί πέρα. Και αντί να ανέβουν, συνέχισαν την πτωτική πορεία τους. Tα λόγια είναι εύκολα. Το να χτίζεις, να οικοδομείς θέλει μεγάλη προσπάθεια. Και μου κάνει εντύπωσή γιατί κάποιοί ξεχνούν την ιστορική μας διαδρομή. Το ΠΑΣΟΚ δεν έγινε το 1974 κυβέρνηση. Έγινε μετά από 7 χρόνια με αγώνα και προσπάθεια. Κανείς δεν είναι μάγος. Όλοι παλεύουμε, το θέμα είναι να είσαι χρήσιμος για την κοινωνία. Θέλω να πολιτικοποιηθεί η διαδικασία. Ήμουν υποψήφιος και το 2017 και το 2021, κατέβηκα με ένα πρόγραμμα. Ο ευρωστρατός και η ειδική σχέση με την Τουρκία είναι πράγματα που τα εισήγαγα έργω θα πρώτη φορά. Η Πολιτική Προστασία, τα ζητήματα πρόληψης, τα εισήγαγα εγώ ως υποψήφιος και τα έκανα πρόγραμμα. Την στεγαστική κρίση: από το 2017 και το 2021 μιλάω για προγράμματα κοινωνικών κατοικιών για να αντιμετωπίσουμε την στεγαστική κρίση που πλήττει την Ελλάδα και την Ευρώπη», σημείωσε.

Και συνέχισε λέγοντας πως, «Όταν έχεις θέσεις βοηθάς και δεν κάνεις πασαρέλα. Εγώ θέλω θέσεις, προτάσεις για την κοινωνία, για το κόμμα, για να είναι μία διαδικασία αναζωογονητική και όχι μια σύγκρουση φιλοδοξιών. Χρήσιμο κόμμα, σημαίνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης να τα «αγκαλιάζεις», να αγωνιάς, και να δίνεις λύσεις. Θα καταθέσουμε τροπολογία στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για να υπάρχει επέκταση του επιδόματος ανεργίας από 3 μήνες αναλογικό έως 5. Δηλαδή όσο εργάζεσαι το καλοκαίρι, να αυξάνει το επίδομα αναλογικά. Έτσι καταπολεμάς την μαύρη εργασία, και βέβαια, αύξηση του επιδόματος μητρότητας για την γυναίκα που είναι εποχιακά εργαζόμενη από 6 μήνες στους 9. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι το κόμμα που θα κυβερνήσει μετά την ΝΔ».

«Δεν με τρομάζει καμία υποψηφιότητα, θέλω πολιτική»

Για τους υποψηφίους της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ μίλησε επίσης ο κ. Ανδρουλάκης αλλά και για την ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου.

Συγκεκριμένα είπε: «Οι υποψηφιότητες δεν είναι θέμα γενεών, ο καθένας μπορεί να είναι υποψήφιος. Δεν με τρομάζει καμία υποψηφιότητα, θέλω πολιτική συζήτηση. Θέλω αυτή η διαδικασία που άνοιξε, πριν ολοκληρωθεί η θητεία μου για να κλείσει γρήγορα η εσωστρέφεια που κάποιοι δημιουργήσαν από το πρώτο βράδυ, διότι δεν μπορεί να καταρρέει η ΝΔ 13 μονάδες και αντί να αποτυπωθεί αυτό στις δημοσκοπήσεις, να της δίνουμε τον χρόνο ανάκαμψης. Βγαίνουν δύο πρώην πρωθυπουργοί και κατακεραυνώνουν τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ, και δεν γίνεται καμία συζήτηση και ξαφνικά από το πρώτο βράδυ λες και καταστράφηκε το ΠΑΣΟΚ, να ανοίγει αυτή η ιστορία. Ενώ θα μπορούσε να ανοίγει θεσμικά στα όργανά μας και όχι με τον τρόπο που άνοιξε, κι που δεν είναι της κουλτούρας μου. Ο θεσμικός σεβασμός στην εσωτερική λειτουργία του κόμματος είναι ένας τρόπος με τον οποίο αποδεικνύουμε και τον θεσμικό σεβασμό μας στο κράτος και των λειτουργιών της δημοκρατίας».

«Στην πολιτική και στη ζωή υπάρχουν πολλές εκπλήξεις – Δεν θα μπω σε καμία διένεξη»

Για το αν αισθάνεται προδομένος από τον κ. Δούκα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Στην πολιτική και στην ζωή υπάρχουν πολλές εκπλήξεις. Κάνω έναν αγώνα γιατί πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο μπορεί να ανακάμψει αλλά να αλλάξει την πατρίδα μας αρκεί να αφήσει στο παρελθόν, κακές νοοτροπίες, κακές λανθασμένες συμπεριφορές και να δημιουργήσει ένα πολιτικό προσωπικό που θα κάνει την Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Εύχομαι αυτή η διαδικασία έως τον Οκτώβριο να είναι ένα ακόμη λιθαράκι σε αυτό που πιστεύω εγώ για το ΠΑΣΟΚ και το μέλλον της πατρίδας. Δεν πρόκειται να μπω σε καμία διένεξη, για αυτό ξεπερνώ τα θέματα των καταστατικών, τα όσα έγιναν την πρώτη εβδομάδα, που το θεωρώ προσβλητικό όχι μόνο για μένα αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο. είμαι εδώ για τον κόσμο και θα «πολεμήσω». Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα και γι΄αυτό χρειάζεται ενότητα, σοβαρότητα και προοδευτικό σχέδιο κι όχι μεσσιανισμούς».

«Αν κάποιοι δεν θέλουν πρωθυπουργήσιμο αλλά διαχειρίσιμο κενό από τις επόμενες γενιές, σε μένα δεν θα τον βρούνε. Αν κάποιοι του παλαιού ΠΑΣΑΟΚ προσπαθούν να αμπαλάρουν το διαχειρίσιμο, με το πρωθυπουργήσιμο ξέρουν ότι εγώ δεν είμαι αυτή η περίπτωση. Ακούω όλες τις απόψεις, αλλά ο πρόεδρος δεν είναι συλλογικό αξίωμα. Φτιάξαμε πρόγραμμα, είχαμε ανοιχτά ψηφοδέλτια. Δεν αποκλείσαμε κανέναν από το να είναι υποψήφιος ποτέ. Αυτά τα 2,5 χρόνια είχαμε ένα κόμμα χωρίς αποκλεισμούς, με συνθετικά όργανα και κόμμα που έφτιαξε πρόγραμμα με πολλούς επιστήμονες και ανοιχτή συζήτηση με τα στελέχη. Τώρα αν κάποια στελέχη, δεν έκαναν παρεμβάσεις στο πρόγραμμα και θυμήθηκαν τις διαφωνίες τους όταν έρχονταν τα νομοσχέδια στην Βουλή, δεν φταίω εγώ. Το είχα δώσει για διαβούλευση πριν μήνες, και θα έπρεπε να το έχουν διαβάσει», είπε.

«Το λάθος μου ήταν ότι…»

Στην συνέχεια έκανε μία αυτοκριτική για το γεγονός ότι δεν πέρασαν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ στον κόσμο.

Όπως ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, «θεωρώ ότι ένα σημαντικό ζήτημα ήταν, ότι ενώ το ΠΑΣΟΚ ήταν για 3,5 μήνες 2ο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, τον μήνα Φεβρουάριο στη Βουλή υπήρχε μία εκπομπή ενός μηνύματος που δεν ήταν ξεκάθαρο. Είχε να κάνει με το ότι εγώ δεν ήμουν πιο κάθετος σε κάποια πράγματα αναφορικά με τη λειτουργία της ΚΟ, που είχαν να ακούν με πάγιες θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ήταν ένα λάθος και το έχω αναγνωρίσει. Όπως επίσης και σε θέματα που έχουν να κάνουν με την λειτουργία της ΚΕ. Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δυνατότητες, αλλά θέλει μεγάλη προσπάθεια. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε και δεν μας χαρίζεται».

Τέλος, για το ποιον προτιμά από τους πολιτικούς αντιπάλους; «Προτιμώ την πολιτική συζήτηση», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Θα μας κάνει η ΝΔ ξένους στον τόπο μας»

«Είχα συνάντηση με την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμου. αυτό που συμβαίνει με τα ακτοπλοϊκά είναι ντροπή. Θα μας κάνει η κυβέρνηση ξένους στον τόπο μας. Πρέπει να υπάρξει πλαφόν σε κάποιες διαδρομές. Να μην μπορεί να κάνει ο κόσμος διακοπές», σχολίασε κλείνοντας ο κ. Ανδρουλάκης.


Πηγή: ieidiseis.gr