Φραγκίσκος Παρασύρης: «η λειψυδρία χτυπάει κόκκινο και το Υπουργείο γενικολογεί» - Ειδήσεις Pancreta

Από τις αρχές Απριλίου, ο Φραγκίσκος Παρασύρης Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ξεκίνησε έναν κύκλο κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων μεταφέροντας στους αρμόδιους Υπουργούς την ανησυχία των Δήμων του Ηρακλείου, των ΤΟΕΒ και των αγροτικών φορέων, σχετικά με την αντιμετώπιση της ανομβρίας της φετινής χρονιάς.

Συγκεκριμένα, στις 8 Απριλίου 2024, με ερώτησή του προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Υποδομών, τόνιζε ότι «η κατάσταση έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία στους αγρότες και παραγωγούς του Ηρακλείου καθώς τα φράγματα του νομού βρίσκονται σε οριακό σημείο». Στις 17 Απριλίου, σε δεύτερη κοινοβουλευτική παρέμβαση, ζητούσε τη λήψη άμεσων μέτρων και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Κάνοντας αναφορά στις ανακοινώσεις των Δήμων για τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, είχε ζητήσει, μεταξύ άλλων, από τους αρμόδιους Υπουργούς ενημέρωση σχετικά την ύπαρξη σχεδίου αντιμετώπισης της κατάστασης, το οποίο θα καλύπτει τη θερινή περίοδο του 2024.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 6 Ιουλίου, σε μια γενικόλογη και διόλου διαφωτιστική απάντηση περιορίζεται στο να ενημερώσει πως «αποτελεί διαχρονική στρατηγική του ΥΠΑΑΤ η αειφόρος και οικονομικά αποτελεσματική χρήση των φυσικών πόρων, πολλώ δε μάλλον εν μέσω κλιματικής αλλαγής».

Στην απάντησή του το Υπουργείο επισημαίνει πως χρηματοδοτούνται εγγειοβελτιωτικά έργα για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αρδευτικών έργων και την ταμίευση απορροών. Χωρίς να παρουσιάζονται συγκεκριμένα έργα, γίνεται αναφορά στη Δράση 4.3.1. «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» του ΠΑΑ 2014-2020, στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΥΠΑΑΤ 2021-2025, στις μελέτες που ετοιμάζονται για το νέο ΠΑΑ 2023-2027, στο πρόγραμμα ΥΔΩΡ για αρδευτικά έργα ΣΔΙΤ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, χωρίς ωστόσο να μας απαντά ποια έργα αφορούν στο Νομό Ηρακλείου.

Για τη χρηματοδότηση νέων έργων εξοικονόμησης νερού το Υπουργείο παραπέμπει στην παρέμβαση Π3-73-1.1 «Έργα Υποδομών Εγγείων Βελτιώσεων» με προϋπολογισμό 350 εκ. ευρώ, όπου μετά το καλοκαίρι του 2024 αναμένεται να εκδοθεί η πρόσκληση για ενδιαφερόμενους φορείς. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης δύναται να χρηματοδοτηθούν αρδευτικά έργα, με προτάσεις που προς ένταξη, οι οποίες θα αξιολογηθούν και θα μοριοδοτηθούν μα βασική προϋπόθεση να είναι διοικητικά ώριμες.

Όπως λέει κι ο θυμόσοφος λαός, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι.


Πηγή: pancreta.gr