Αυτόνομη πορεία από τη Φώφη - Ειδήσεις Pancreta
Μπορεί να μην «κλείδωσαν» την απόφαση για τον νέο, ενιαίο φορέα και την εκλογή αρχηγού από τη βάση, ωστόσο επιχείρησαν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους ανάμεσα στον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με σαφή «γραμμή» να κρατήσουν ίσες αποστάσεις και από την κυβερνητική πλειοψηφία και από τη ΝΔ, ηγεσίες και στελέχη των κομμάτων και των Κινήσεων που συμμετείχαν στη διήμερη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προσπάθησαν στην πραγματικότητα να ξεκαθαρίσουν κατ' αρχάς τη δική τους στάση, το πολιτικοϊδεολογικό στίγμα της Κεντροαριστεράς στο πλέον πολυδαίδαλο σκηνικό και να καλλιεργήσουν προσδοκίες για την ενίσχυση της «φωνής» τους εντός και εκτός Βουλής.
Η Φώφη Γεννηματά καταχειροκροτήθηκε στο φινάλε της ομιλίας της από τα εκατοντάδες στελέχη που προσήλθαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, που είχε μιλήσει στο πρόσφατο Συνέδριο του Ποταμιού, προσήλθε στο ΣΕΦ, πρότεινε τη «γλώσσα της αλήθειας» και περιέγραψε τους κινδύνους διολίσθησης στις γενικολογίες, αντί η παράταξη να επιμείνει στις τεκμηριωμένες προτάσεις, και ο Σταύρος Θεοδωράκης από τη δική του κομματική εκδήλωση επανέλαβε ότι η «χώρα χρειάζεται μια αποφασισμένη ομάδα, αλλά όχι πρώην υπουργούς», εστιάζοντας στη δύναμη του πολιτικού Κέντρου.
Ηταν λοιπόν ένα ενδιαφέρον Σαββατοκύριακο για την παράταξη της Κεντροαριστεράς που συνεχίζει να εμφανίζεται κατακερματισμένη, αλλά εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα ανακτήσει δυνάμεις λόγω της απογοήτευσης ψηφοφόρων που στις τελευταίες εθνικές κάλπες στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η κόντρα με το Ποτάμι
Το γεγονός πάντως ότι μια οιονεί κόντρα (μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Ποταμιού) για το αν προσκλήθηκε και δεν πήγε ο κ. Θεοδωράκης στη Συνδιάσκεψη κατέλαβε αρκετό χρόνο στις συζητήσεις στελεχών, δείχνει ότι παραμένουν ακόμη πολλά ασύνδετα κομμάτια στο παζλ για την ενοποίηση της Κεντροαριστεράς. «Αλλά μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε ήδη στον έβδομο χρόνο της κρίσης και η έκβασή της δεν είναι ακόμη βέβαιη. Ο κίνδυνος δεν είναι μόνον η έξοδος από την Ευρωζώνη. Είναι σε μεγάλο βαθμό η στασιμότητα, οι εξαιρετικά χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, η υστέρηση που εντείνεται, η αδυναμία να μεταρρυθμίσουμε, το σύρσιμο χωρίς τέλος.
Η σημερινή κυβέρνηση αδιαφορεί γι’ αυτήν την εξέλιξη», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης που, σύμφωνα με στελέχη της Συμπαράταξης, το «δόγμα» που πρέπει να αποδεχθούν στην κεντροαριστερή «οικογένεια» είναι να βάλουν στην άκρη τα «ωραία λόγια». «Μπράβο έκανες ό,τι είπε ο Κώστας Σημίτης» παρατήρησε σε κάποια φάση ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος προς τον έκπληκτο Δημήτρη Χατζησωκράτη όταν κατέβηκε από το βήμα της συνδιάσκεψης. «Ησουν χρήσιμος με τις παρεμβάσεις σου, αλλά μάλλον δεν ήσουν ευχάριστος», του εξήγησε. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, με τη χθεσινή ομιλία της επεσήμανε ότι «η μεγάλη δύναμη είναι η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, η οποία έχει δείξει στον λαό ότι μπορεί να κάνει πράξη την αλλαγή».
«Εκλογική συμμαχία»
Σχετικά με το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τόνισε με νόημα ότι «δεν είναι εκλογική συνεργασία κομμάτων, είναι ο προοδευτικός πόλος για τη χώρα», εκτιμώντας ότι «εκφράζουμε μια μεγάλη εκλογική συμμαχία». «Είμαστε ένας ισχυρός κομματικός πόλος. Είμαστε πατριωτική παράταξη, πιστεύουμε στην εθνική συνεννόηση μακριά από τις διχαστικές λογικές» είπε ακόμη.
Από την άλλη πλευρά, εξαπολύοντας επίθεση, τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γεννηματά ότι «ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί, μας έβαλε σε μόνιμη επιτροπεία, ο κ. Μητσοτάκης είναι μια άλλη εκδοχή του ''κόφτη''. Καλλιεργούν τον μεταξύ τους διπολισμό για να αποκομίσουν κομματικά οφέλη και να ''μπετονάρουν'' τα ακροατήριά τους».
Δεν ήταν τυχαία και η αναφορά της που έκρυβε και ένα τελεσίδικο-κάλεσμα σε δυνάμεις εκτός ΠΑΣΟΚ και Συμπαράταξης, όπως στον Γιώργο Παπανδρέου και το κόμμα του που επίσης απουσίαζαν από το ΣΕΦ. «Ας μετρήσει ο καθένας το μπόι του, ας πάρει ο καθένας τις αποφάσεις του. Εμείς θα προχωρήσουμε με αυτούς που τολμούν με ενότητα και διεύρυνση» τόνισε η κ. Γεννηματά, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «η ιστορία χτίζεται από τους παρόντες και όχι από τους απόντες, η δημοκρατική παράταξη ήταν πάντα παρούσα στα δύσκολα, δεν ήμασταν ποτέ τσόντα και το δεκανίκι κανενός».
Ο ευρωβουλευτής και πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, δηλώνει ότι χρειάζεται κάτι που δεν διαπιστώνει στο εγχείρημα της Κεντροαριστεράς:
«Σήμερα ζητείται πάθος και πίστη για να γίνει ένα άλμα υπέρβασης της απραξίας. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να μετεξελιχθούμε σε έναν ισχυρό πολιτικό μοχλό που θα μπορέσει να εκφράσει την ανάγκη για μια διαφορετική πορεία της χώρας. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι κολυμπάμε απέναντι στο ρεύμα της εποχής.
Κανένα πρόβλημα, όμως, η ιστορία γράφεται από όσους δημιουργούν το δικό τους ρεύμα».
Το σίγουρο είναι ότι η Συνδιάσκεψη επικύρωσε σειρά συμπερασμάτων για την πολιτική στόχευση του κόμματος εφεξής, που συνδέονται μάλιστα με τα ζέοντα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα της χώρας.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Πηγή: ethnos