Σπαρτιάτες: Το μπλόκο του Αρείου Πάγου και η «συνέχεια» στο εκλογοδικείο - Ειδήσεις Pancreta

Την τελική λίστα των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε χθες το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, αφήνοντας εκτός της εκλογικής μάχης το κόμμα των Σπαρτιατών. Με ομόφωνη απόφαση του Αρείου Πάγου, 31 κόμματα από τα συνολικά 46 θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, 14 κόμματα δεν είχαν υποβάλει το απαιτούμενο παράβολο ύψους 20.000 ευρώ.

Υπομνήματα κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών είχαν καταθέσει Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά. Οι Σπαρτιάτες ελέγχονται για τη σύνδεσή τους με τον καταδικασμένο για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη. Εις βάρος 11 μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σπαρτιατών, πλην του επικεφαλής τους Βασίλη Στίγκα, έχει ασκηθεί δίωξη από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, που διενήργησε προσωπικά έρευνα για ενδεχόμενη εξαπάτηση της Βουλής και του εκλογικού σώματος αναφορικά με το πρόσωπο που κατέχει τον ηγετικό ρόλο.

Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης ήταν ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών, αυτός που κινούσε τα νήματα καθοδηγώντας και συμβάλλοντας καθοριστικά στην εκλογική του κάθοδο αλλά και στην εκλογή των βουλευτών του.

Η έρευνα που κατέληξε σε διώξεις για τους Σπαρτιάτες δρομολογήθηκε πριν από μήνες, όταν ο επικεφαλής του κόμματος Βασίλης Στίγκας κατήγγειλε δημόσια παρασκηνιακές και έκνομες ενέργειες στο κόμμα του κάνοντας λόγο για «Greek Mafia» και «Δον Κορλεόνε», και φωτογραφίζοντας τον Ηλία Κασιδιάρη.

Ο Βασίλης Στίγκας κατέθεσε δύο φορές στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που παρενέβη μετά τις καταγγελίες του και ανέλαβε προσωπικά την έρευνα, ενώ εξηγήσεις ως ύποπτοι έδωσαν όλοι οι βουλευτές του κόμματός του αλλά και ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Στο εκλογοδικείο

Πλέον αναμένεται η απόφαση του εκλογοδικείου για τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί σχετικά με τη νομιμότητα εκλογής βουλευτών των Σπαρτιατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αναμένεται έως τον Ιούνιο, καθώς τότε φεύγουν λόγω συνταξιοδότησης η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα, που προήδρευσε του δικαστηρίου, και άλλοι ανώτατοι δικαστικοί.

Το ενδεχόμενο με την απόφαση του εκλογοδικείου να ακυρωθεί η εκλογή των βουλευτών των Σπαρτιατών εκτιμάται ως εξαιρετικά πιθανό, σε συνάρτηση και με τις ποινικές εξελίξεις, και σε αυτή την περίπτωση το σενάριο να μοιραστούν στα άλλα κόμματα οι βουλευτικές έδρες είναι υπαρκτό.

Αν έτσι εξελιχθούν τα πράγματα, το κυβερνών κόμμα θα αυξήσει τη βουλευτική παρουσία του, ενώ έδρες θα πάρουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.


Πηγή: kathimerini.gr