Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας - Ειδήσεις Pancreta

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας μετά τις αποκαλύψεις για τα μονταρισμένα ηχητικά από τη νύχτα του δυστυχήματος των Τεμπών.

Κατά της πρότασης ψήφισαν 159 βουλευτές

Υπέρ ψήφισαν 141 βουλευτές 

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατα την ομιλία του στην Ολομέλεια, υπερασπίστηκε την κυβέρνησή του και τον πρώην υπουργό του Κώστα Αχ. Καραμανλή, αρνήθηκε το μπάζωμα στον τόπο του δυστυχήματος και την «μονταζιέρα» στις συνομιλίες, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία χαρακτήρισε «εμπόρους του πόνου», και τα κατηγόρησε πως επιχειρούν να διαστρεβλώσουν.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος στην ομιλία του απηύθυνε το ερώτημα «ποιος σας ενημέρωσε κ. Μητσοτάκη την επόμενη μέρα με βάση το παραποιημένο ηχητικό ντοκουμέντο;» ενώ αποκάλεσε τον πρώην υπουργό μεταφορών και υποδομών προκλητικό και αμετανόητο.

Για χειραγώγηση της κοινής γνώμης λίγους μήνες πριν τις εθνικές εκλογές του 2023 κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Αφετηρία της προσπάθειας αυτής ήταν «εκείνη η παγωμένη στιγμή» του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, πρόσθεσε, αλλά ο λαός «διψά για αλήθεια και για δικαιοσύνη για το έγκλημα αυτό.»

«Η αποψινή σας ψήφος «θα σας συνοδεύει για πάντα, θα σας στιγματίσει για πάντα και η παρουσία σας στη Βουλή ήδη έχει γραφτεί στην ιστορία», δήλωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και τόνισε μεταξύ άλλων οτι «κανείς από τα θύματα δεν γνώριζε πώς λειτουργούσε ο σιδηρόδρομος, άκουγαν τις δικές σας διαβεβαιώσεις, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τρεις μέρες πριν από το έγκλημα των Τεμπών διαβεβαίωνε για την ανάταξη των σιδηροδρόμων».

«Βιώνουμε μία κρίση της δημοκρατίας μας», δήλωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, από το βήμα της Βουλής.

«Η κυβέρνηση «της δεξιάς έχει καθοριστική ευθύνη, πορεύθηκε με αλαζονεία και έπαρση, έχει αποφύγει να αναλάβει τις ευθύνες της», πρόσθεσε, ενώ «έχει συνδεθεί με την καταρράκωση του κράτους δικαίου», οπότε «πρέπει να πέσει η κυβέρνηση, προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής στην πρόταση μομφής».


Πηγή: tvxs.gr