Σήμερα η ψήφιση του ν/σ για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια - Ειδήσεις Pancreta

Στην τελική ευθεία για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, σήμερα το απόγευμα, μπαίνει η κυβέρνηση, η οποία, θεωρεί ότι η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική πρωτοβουλία θα εγγραφεί με θετικό πρόσημο στο ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να τοποθετηθεί νωρίς σήμερα το μεσημέρι, αναμένεται να εξαπολύσει δριμεία, στοχευμένη επίθεση στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του Ν. Ανδρουλάκη, εκτιμώντας ότι η επαμφορτερίζουσα στάση που κράτησε από την έναρξη της συζήτησης μέχρι την ψήφιση, εκτός από εσωκομματικά προβλήματα, έφερε τη Χαριλάου Τρικούπη σε αναντιστοιχία με ένα κρίσιμο κομμάτι των ψηφοφόρων της που σε όλες τις δημοσκοπήσεις τάσσονται υπέρ της κυβερνητικής πρωτοβουλίας.

Το στίγμα της τοποθέτησης Μητσοτάκη

«Με το νομοσχέδιο θεσπίζουμε ένα αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο που θα ισχύει για όλους. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά ουσιαστικά να αποκλείσουμε αυθαίρετα κάποια παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων και να προκρίνουμε άλλα…» δηλώνει κυβερνητικό στέλεχος, δίνοντας ένα στίγμα της τοποθέτησης που αναμένεται να κάνει από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός εναντίον του Ν. Ανδρουλάκη. Κατά την ίδια πηγή, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί εμμέσως στα εσωκομματικά προβλήματα της Χαριλάου Τρικούπη, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν έπεισε ούτε τους βουλευτές του για τη νέα θέση του, γι αυτό και αναγκάστηκε να επιβάλλει κομματική πειθαρχία. Ενδεχομένως και να μνημονεύσει με έναν τρόπο την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Βουλής Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου ο οποίος στην πρόσφατη άτυπη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε με έμφαση ότι το κόμμα δεν έπεισε τον κόσμο για τις θέσεις στο επίμαχο νομοσχέδιο, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ψήφισε τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια το 2006 επί Καραμανλή και ήταν υπέρ των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που τότε δεν στήριξε την αναθεώρηση του άρθρου 16, τώρα είναι υπέρ και δεν θέτει θέμα αντισυνταγματικότητας.

Επίθεση και κατά Κασσελάκη από Μητσοτάκη

Στη σημερινή του ομιλία, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να καταφερθεί και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά κατά του προέδρου του, κατηγορώντας τον κ. Στεφ. Κασσελάκη για υποκρισία, καθώς σπούδασε στη Αμερική σε μη Κρατικό, Μη Κερδοσκοπικό Πανεπιστήμιο και «σήμερα αρνείται να στηρίξει τα παιδιά που δεν μπορούν, όπως αυτός, να πάνε στο εξωτερικό, αλλά και γιατί, το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε διάταξη, με αναδρομική, μάλιστα, ισχύ από το 2014, που αναγνώριζε πτυχία από διεθνείς οργανισμούς. Όπως χαρακτηριστικά είπε χθες ο υπουργός Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκης, η διάταξη Γαβρόγλου «αναγνώριζε ότι η διασυνοριακότητα των τίτλων σπουδών των ΑΕΙ ‘διεθνών οργανισμών’ είναι ‘εκτός της ρυθμιστικής εμβέλειας του άρθρου 16 του Συντάγματος’» και προέβλεπε ότι οι τίτλοι σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει η ελληνική δημοκρατία, είναι ισότιμοι με τους τίτλους σπουδών των ελληνικών Πανεπιστημίων.

Η κυβερνητική πλειοψηφία θα αξιοποιήσει τη σημερινή, τελευταία ημέρα συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων για να υποδαυλίσει τον άτυπο διαγκωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την επικράτηση στη δεύτερη θέση της πολιτικής σκηνής, κάτι που επίσης αναμένεται να αναδείξει ο πρωθυπουργός την Παρασκευή στην ομιλία του στη Βουλή.


Πηγή: ieidiseis.gr