Νέα πρόταση για τα "κόκκινα δάνεια" - Ειδήσεις Pancreta

Νέα βελτιωμένη πρόταση για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας επεξεργάζεται η Αθήνα, όπως προκύπτει από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην οδό Νίκης με το σύνολο του οικονομικού επιτελείου. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Σταθάκης και ο Γιώργος Χουλιαράκης συμμετείχαν, σύμφωνα με πληροφορίες και σε τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, προκειμένου να υπάρχει μια πρώτη ενημέρωση για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Aν και από το Μέγαρο Μαξίμου προτιμούν να κρατούν «κλειστά τα χαρτιά τους», οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόταση που θα πάρουν στα χέρια τους οι δανειστές τις επόμενες ώρες θα κινείται σε δυο επίπεδα:

1. Στην πρόβλεψη οι δανειολήπτες να είναι σε θέση ακόμα πιο εύκολα να εξυπηρετούν το δάνειo τους. Αυτό είναι το ζητούμενο του οικονομικού επιτελείου προκειμένου ελάχιστες περιπτώσεις να παίρνουν το δρόμο της δικαιοσύνης και των διακανονισμών.

2. Ο αριθμός των νοικοκυριών που θα προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς  πρώτης κατοικίας να μην πέσουν πολύ κάτω από το 72% που είχε προβλέψει αρχικά η κυβέρνηση. Τα περιθώρια που αφήνουν από το Μέγαρο Μαξίμου είναι πολύ μικρά και όπως τόνιζε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού η ελληνική πλευρά δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να δεχτεί το ποσοστό προστασίας για την Α΄ κατοικία να πέσει στο 30% ή 40% του συνόλου του πληθυσμού. Σε μια τέτοια περίπτωση, διευκρίνιζαν, το θέμα θα μείνει «ανοιχτό» και δεν θα κλείσει στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου.

Αν και οι κινήσεις των τελευταίων ωρών δείχνουν πως οι δυο πλευρές έρχονται πιο κοντά, θεωρείται σίγουρο πως εφόσον δεν υπάρξει "χρυσή τομή" την λύση θα κληθεί να δώσει η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης.

ADVERTISEMENT
 

Όπως ανέφερε ανώτερη κυβερνητική πηγή στο NEWS 247 ένα από τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup θα είναι το γεγονός πως ο νόμος Κατσέλη δεν αφορά την προστασία της Α΄ κατοικίας με την στενή έννοια του όρου, αλλά το δικαίωμα του δανειολήπτη να μπορεί να προσφεύγει στη δικαιοσύνη.

Η ίδια πηγή επεσήμανε πως, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, ήδη απορρίπτεται το 37% των αιτήσεων. Όπως υποστήριζε αυτό καταδεικνύει ότι ένα μεγάλο μέρος των ενστάσεων δεν γίνονται αποδεκτές, οπότε τόσο ο νόμος όσο και η δικαιοσύνη λειτουργούν με βάση τα πραγματικά δεδομένα.

Ισοδύναμα στον «τζόγο» ψάχνει η κυβέρνηση

«Κλειδωμένα» θεωρούνται από κυβερνητικές πηγές και τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση με το οικονομικό επιτελείο να φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επιλέγει την φορολόγηση των τυχερών παιγνίων του ΟΠΑΠ. Το ΚΙΝΟ είναι ένα από τα παιχνίδια που «προτιμάται» λόγω και της μεγάλης ροής που υπάρχει στον στοιχηματισμό του καθημερινά.

Το συνολικό ποσό που φέρεται πως έχει υπολογίσει να εξοικονομήσει η κυβέρνηση φτάνει ακόμα και τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Το συγκεκριμένο μέτρο θεωρείται από πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου πιο δίκαιο από όσα έχουν ακουστεί και σύμφωνα με πληροφορίες είχε πέσει στο τραπέζι στην τελευταία κυβερνητική σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα.

Εκτός απροόπτου το συνολικό πακέτο που έχει καταλήξει η κυβέρνηση, που ενδεχομένως να περιέχει ένα πλέγμα παιχνιδιών, θα παρουσιαστεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στους ομολόγούς του υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup της Δευτέρας.

Στο συγκεκριμένο μέτρο έχουν αντιδράσει οι πράκτορες του ΟΠΑΠ με επιστολή τους στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ από κυβερνητικά στελέχη υπάρχει η πεποίθηση πως τα όποια νομικά κωλύματα έχουν παρουσιαστεί μπορούν να ξεπεραστούν.


Πηγή: news247