«Βροχή» απαντήσεων από Υπουργεία στον Φρ. Παρασύρη, ύστερα από τη συζήτηση της επίκαιρης για Αρκαλοχώρι - Ειδήσεις Pancreta

Ενώ για αρκετές εβδομάδες τα Υπουργεία δεν έδιναν απαντήσεις στις ερωτήσεις που είχε καταθέσει ο Φραγκίσκος Παρασύρης, για τις σεισμόπληκτες περιοχές των Δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων, ύστερα από τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης (βλ. https://shorturl.at/pqBQY) την προηγούμενη Παρασκευή και τις αόριστες απαντήσεις του Χρήστου Τριαντόπουλου, λαμβάνονται απαντήσεις από Υπουργούς, σε σημαντικά ζητήματα που είχε αναδείξει ο Βουλευτής, στο πλαίσιο  του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συγκεκριμένα

1. Θετικά εξετάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος την πρόταση του Φραγκίσκου Παρασύρη για την  «ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ»

Με ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ζητούσε τη δημιουργία προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών που επλήγησαν από σεισμό με την ονομασία «ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ».

Συγκεκριμένα στην πρότασή του ανέφερε: «Επειδή το υφιστάμενο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ» έχει συγκεκριμένες περιόδους υποβολής, οι οποίες εκ των συνθηκών αποκλείουν τους ιδιοκτήτες κτιρίων στις σεισμόπληκτες περιοχές και το σύνολο των κατοικιών που έχουν υποστεί ζημιές, επειδή οι διαδικασίες έκδοσης αδειών ανακατασκευής είναι εξαιρετικά χρονοβόρες, καθώς το πρόγραμμα της στεγαστικής συνδρομής προχωρά με αργούς ρυθμούς και επειδή οι ζημιές στα κτίρια δεν επιτρέπουν την υλοποίηση των εργασιών του προγράμματος», στην ερώτησή του, κατ΄ ουσία, πρότεινε να σχεδιάσουν και να θέσουν σε εφαρμογή ένα ειδικά σχεδιασμένο και στοχευμένο στις σεισμόπληκτες περιοχές, πρόγραμμα για «ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ», το οποίο θα επιχορηγεί το κόστος των ενεργειακών επιθεωρήσεων και τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας των κτιρίων που επλήγησαν από το σεισμό και ως εκ τούτου απαιτείται να εκτελεστούν εργασίες επισκευής.

Τονίζεται ότι παρέθεσε στους συναρμόδιους Υπουργούς συγκεκριμένη πρόταση για τους όρους, το αντικείμενο και τις δράσεις του προτεινόμενου Προγράμματος,

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης τονίζει: «τα Προγράμματα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ αποτελούν βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και κτιρίων, στόχο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Σημειώνεται ότι, στους στόχους του Υπουργείου είναι να εξασφαλιστούν επιπλέον πόροι από ευρωπαϊκά προγράμματα που θα μπορούσαν να στηρίξουν δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης και σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει επιπλέον μοριοδότηση κατοικιών που επλήγησαν από σεισμούς».

2. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν και οι σεισμόπληκτες περιοχές του Ηρακλείου στο καθεστώς ειδικής ενίσχυσης σε δύο προγράμματα για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Με ερώτηση που είχε καταθέσει από τις 27 Οκτωβρίου, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ζητούσε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, να προβλεφθεί προσαύξηση της ενίσχυσης κατά 10% και για τις σεισμόπληκτες περιοχές του Ηρακλείου, μέσα από τις δράσεις που θα ανακοινωθούν για την ίδρυση και λειτουργεία νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και νέων τουριστικών επιχειρήσεων.

Στην ερώτησή του ο Βουλευτής επεσήμανε την ανάγκη να ισχύσει ότι προβλέπεται και για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές ή τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, καθώς στην προδημοσίευση των εν λόγω δράσεων γινόταν αναφορά για μια επιπλέον ενίσχυση, μόνο για αυτές τις περιοχές, αφήνοντας εκτός τους Δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων.

Σε απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση τονίζεται: « Με βάση αναφερόμενα των προδημοσιεύσεων δεν προκύπτει αποκλεισμός των σεισμόπληκτων περιοχών του Ηρακλείου Κρήτης, αλλά και κάθε περιοχής που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με βάση τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων. Ο επακριβής προσδιορισμός των περιοχών, αλλά και κάθε επιπρόσθετη λεπτομέρεια, θα λάβει χώρα στην αναλυτική Πρόσκληση

3. Αδιαφορία από τον Υπουργό Υποδομών, για την έξωση από τους οικίσκους των σεισμόπληκτων

Την Άμεση άρση της απόφασης για την έξωση των σεισμόπληκτων από τους οικίσκους στο Αρκαλοχώρι, είχε ζητήσει από τις 23 Οκτωβρίου, o Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής.

Καμία απάντηση δεν δίνει ο Υπουργός, για την άρση της απόφασης για έξωση από τους οικίσκους, εξέλιξη που θα προκαλέσει μείζονα κοινωνικά προβλήματα σε εκατοντάδες σεισμόπληκτους, αλλά περιορίζεται στην παρουσίαση των διαγωνισμό για την προμήθεια των οικίσκων.

Δήλωση Φραγκίσκου Παρασύρη

«Παρακολουθούμε τα μεγάλα ζητήματα του Νομού και με μεθοδικότητα θα επιζητούμε λύσεις επί αυτών. Το ΠΑΣΟΚ ασκώντας υπεύθυνα και ρεαλιστικά τον αντιπολιτευτικό του ρόλο, θα συνεχίσει, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, τις παρεμβάσεις, καταθέτοντας ρεαλιστικές προτάσεις, οι οποίες ανταποκρίνονται στις καθημερινές ανάγκες χιλιάδων συμπολιτών μας. Οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου, έχουν, πλέον, αντιληφθεί ύστερα από τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσα στη Βουλή, ότι δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της περιοχής. Παρόλα αυτά, έστω και με την υλοποίηση επιμέρους δράσεων, εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη στήριξη των κατοίκων. Για το πρόγραμμα «ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΝΔΡΟΝΗ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ», αλλά και για την έκτακτη προσαύξηση της επιχορήγησης κατά 10% για τα προγράμματα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, θα παρακολουθώ στενά τις διαδικασίες εξέλιξής τους».


Πηγή: pancreta.gr