Κρήτη: Οδηγίες προς ψηφοφόρους – Οι σταυροί ανά ΠΕ και δήμο - Ειδήσεις Pancreta

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για την διεξαγωγή την ερχόμενη Κυριακή των διπλών αυτοδιοικητικών εκλογών, σε δήμους και περιφέρεια. Σήμερα, Παρασκευή, παραδίδονται από την Περιφέρεια Κρήτης οι εκλογικοί σάκοι για τις περιφερειακές εκλογές στους δήμους, προκειμένου να κατανεμηθούν στα εκλογικά τμήματα, όπου θα φτάσουν και τα ψηφοδέλτια των δημοτικών εκλογών από τους κατά τόπους αντίστοιχους δήμους.

Συνολικά στην Κρήτη οι βασικοί εκλογείς ανέρχονται σε 544.920 και θα ψηφίσουν σε 1.381 εκλογικά τμήματα. Σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχουν ετεροδημότες και εκλογείς του άρθρου 29 (στρατιωτικοί κ.α.), υπάρχουν όμως κοινοτικοί, δηλαδή πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν μόνιμα στην Κρήτη και υπό προϋποθέσεις ψηφίζουν.

Αναλυτικότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου οι ψηφοφόροι είναι 258.567, εκ των οποίων 780 είναι κοινοτικοί εκλογείς, ενώ τα εκλογικά τμήματα 616. Στην ΠΕ Λασιθίου οι εκλογείς είναι 68.075 από τους οποίος 361 είναι κοινοτικοί και τα εκλογικά τμήματα είναι 181. Στην ΠΕ Ρεθύμνου λειτουργούν 223 εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν 73.605 ψηφοφόροι, ανάμεσά τους και 361 κοινοτικοί. Τέλος, στην ΠΕ Χανίων τα εκλογικά τμήματα είναι 361 και οι εκλογείς 144.673, μεταξύ των οποίων είναι και 1.167 κοινοτικοί.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ. Τον «οδικό χάρτη» για τις επικείμενες εκλογές έδωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, η γενική διευθύντρια εσωτερικών λειτουργιών της Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Ραπτάκη.

Όπως εξήγησε, οι εκλογείς πρώτα θα ψηφίζουν για τις δημοτικές εκλογές και μετά για τις περιφερειακές.

Περιφερειακές εκλογές

Σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εκλογές, διευκρίνισε ότι δεν «σταυρώνεται» ο υποψήφιος περιφερειάρχης, ενώ για την ΠΕ Ηρακλείου οι εκλογείς μπορούν να σταυρώσουν μέχρι 4 υποψηφίους, στην Π.Ε. Χανίων μέχρι 3 και στις ΠΕ Λασιθίου και Ρεθύμνου μέχρι 2.

Δημοτικές εκλογές

Στους επτά από τους οκτώ δήμους της ΠΕ Ηρακλείου οι ψηφοφόροι μπορούν να «σταυρώσουν» μέχρι 4 υποψηφίους, πλην του υποψήφιου δημάρχου και πάλι δεν «σταυρώνεται». Μόνο στο δήμο Βιάννου οι σταυροί που μπορούν να μπουν στα ψηφοδέλτια είναι μέχρι 3.

Στους 3 από τους 4 δήμους της ΠΕ Λασιθίου μπαίνουν μέχρι 4 σταυροί. Μόνο στο δήμο Οροπεδίου Λασιθίου οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν μέχρι 3  υποψηφίους.

Στην ΠΕ Ρεθύμνου οι εκλογείς ψηφίζουν ως εξής: Στους δήμους Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου μέχρι 4 υποψηφίους και στους δήμους Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου και Ανωγείων μέχρι 3.

Στην ΠΕ Χανίων οι ψηφοφόροι μπορούν να «σταυρώσουν» μέχρι 4 υποψηφίους στους δήμους Αποκόρωνα, Κισσάμου, Πλατανιά και Χανίων και μέχρι 3 στους δήμους Γαύδου, Καντάνου και Σφακίων.

Για τις δημοτικές κοινότητες με έως 200 κατοίκους οι εκλογείς «σταυρώνουν» μόνο έναν υποψήφιο, δηλαδή μόνο τον υποψήφιο πρόεδρο, ενώ για τις κοινότητες με 200 – 2.000 κατοίκους «σταυρώνουν» μέχρι 2 υποψηφίους.

Σε ό,τι αφορά τη μετάδοση των αποτελεσμάτων, θα ακολουθηθεί η «πεπατημένη» των βουλευτικών εκλογών. Όπως είπε η κ. Ραπτάκη: «Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από το Υπουργείο Εσωτερικών θα έχουμε πάρα πολύ νωρίς τα πρώτα αποτελέσματα. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι μέσω τάμπλετ θα μεταδίδουν και τα αποτελέσματα των συνδυασμών και την σταυροδοσία των υποψηφίων απευθείας στο Υπουργείο Εσωτερικών. Από τα μονά εκλογικά τμήματα, δηλαδή το νούμερό τους λήγει σε μονό αριθμό) θα μεταδίδονται πρώτα τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών και από τα ζυγά εκλογικά τμήματα θα μεταδίδονται πρώτα εκείνα των περιφερειακών εκλογών. Έτσι θα υπάρχει μια ισορροπία στην ροή των αποτελεσμάτων στο Υπουργείο και να έχουμε ένα ασφαλές αποτέλεσμα από νωρίς».

Σε αυτές τις εκλογές για πρώτη φορά πληρώνονται και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών που θα πάρουν από 40 ευρώ για την πρώτη Κυριακή και από 30 ευρώ την δεύτερη, ως κίνητρο για την συμμετοχή τους στη διαδικασία, δεδομένου ότι στις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες παρέμεναν «μεγάλο αγκάθι» οι μαζικές απουσίες.

Σημειώνεται ότι σαφείς οδηγίες αναφορικά με την σταυροδοσία θα υπάρχουν σε αφίσες του Υπουργείου Εσωτερικών αναρτημένες στα εκλογικά τμήματα, αλλά και στα ψηφοδέλτια.


Πηγή: ertnews.gr