Το πρόγραμμα της παράταξης του Μ. Καραμαλάκη - Ειδήσεις Pancreta

Οραματικές Κατευθύνσεις Ανάπτυξης και 20+1 Άξονες Πολιτικής για Ηράκλειο με Ποιότητα Ζωής του Πολιτικού Προγράμματος της Δημοτικής Παράταξης «Ηράκλειο, η Πόλη μας»

Το πρόγραμμά του παρουσίασε ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου, Μιχάλης Καραμαλάκης, στην ανοιχτή εκδήλωση του συνδυασμού «Ηράκλειο, η Πόλη μας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία Αγίου Τίτου.

«Οι απαιτήσεις για αναβάθμιση υποδομών και η διαρκής βελτίωση της ποιότητας ζωής με προτεραιότητα στον άνθρωπο είναι μονόδρομος για τους Ηρακλειώτες και τις Ηρακλειώτισσες. Το Ηράκλειο, η πόλη μας, θα κατέχει σταθερά μια θέση πρωταγωνιστική, ανάμεσα στις πρώτες πόλεις της Ελλάδας, στην έρευνα και την ανάπτυξη, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την καλλιτεχνική δημιουργία. Κεντρική προσέγγιση και όραμα διοίκησης:

Μελετούμε, Αποφασίζουμε, Υλοποιούμε».

Οι είκοσι συν ένας (20+1) Άξονες Πολιτικής για Ηράκλειο με Ποιότητα Ζωής του Προγράμματος της Δημοτικής Παράταξης «Ηράκλειο, η Πόλη μας», είναι:

  1. Το «Ηράκλειο -καθαρή πόλη» αποτελεί προτεραιότητα στην ατζέντα της Δημοτικής μας Αρχής. Στοχεύουμε στην αναβάθμιση της υπηρεσίας σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.
  2. Εκσυγχρονίζουμε τα δίκτυα Ύδρευσης, Αποχέτευσης, Άρδευσης και διασφαλίζουμε Επάρκεια Νερού σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
  3. Δημιουργούμε δομή για άμεση ανταπόκριση σε όλους τους υπηρεσιακούς τομείς κρίσιμους για την καθημερινότητα και εγκαινιάζουμε νέα φιλοσοφία στη διοίκηση των υπηρεσιών μας με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη.
  4. Εφαρμόζουμε και επεκτείνουμε τον πολεοδομικό σχεδιασμό σε περιοχές όπου δεν υπάρχει αλλά και σε αυτές που έχει προταθεί. Όπως οι Τρεις Βαγιές, στην ευρύτερη περιοχή της βιομηχανικής ζώνης της Φοινικιάς, στον Εσταυρωμένο, στην Αμφιθέα και αλλού με δημιουργία και εφαρμογή του σχεδίου πόλεως και την οριοθέτηση ρεμάτων.
  5. Καταγράφουμε την Δημοτική Περιουσία και την αξιοποιούμε προς το κοινό καλό και κοινωνικό συμφέρον.
  6. Εισάγουμε νέους θεσμούς με δράσεις στον Πολιτισμό των Ανθρώπινων Σχέσεων στο κέντρο και στις γειτονιές.
  7. Ενισχύουμε τοπικές καλλιτεχνικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τέχνης.
  8. Δημιουργούμε νέες δομές πολιτισμού με την αποκατάσταση ή την ολοκλήρωση υφιστάμενων κτιριακών υποδομών.
  9. Δίνουμε προτεραιότητα στη Γειτονιά & τις Τοπικές Κοινότητες. Γοργολαίνη, Ηράκλειο, Νέα Αλικαρνασσός, Παλιανή, Τέμενος είναι περιοχές ολικού προγραμματισμού και φροντίδας για μας.
  10. Ενισχύουμε το ρόλο των Προέδρων των Δημοτικών Κοινοτήτων και συστήνουμε Γραμματεία διευκόλυνσης του ρόλου τους.
  11. Ενισχύουμε τη Δημοτική Συγκοινωνία με περισσότερες γραμμές που θα συνδέουν το κέντρο με τις γειτονιές της πόλης
  12. Με διαρκή φροντίδα για το Οδικό Δίκτυο, τα Πεζοδρόμια, τους Πεζόδρομους & με Έξυπνη Κυκλοφορία – Στάθμευση βελτιώνουμε τη θετική εικόνα της πόλης/ σε κατοίκους και επισκέπτες και ενισχύουμε την ποιότητα ζωής σε όλους.
  13. Η κεντρική μας κατεύθυνση είναι ο ολικός ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών του Δήμου με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη βέλτιστη εσωτερική αναδιοργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών.
  14. Η διαμόρφωση πολιτικών για την υγεία και την ψυχική υγεία είναι τομέας προτεραιότητας για τη Δημοτική μας Αρχή.
  15. Στηρίζουμε τις οικογένειες της πόλης και εντάσσουμε τα νήπια και τα βρέφη στους βρεφικούς και νηπιακούς σταθμούς μας  με την δημιουργία νέων βρεφονηπιακών σταθμών.
  16. Η δημοτική αρχή οφείλει να καταβάλει μια αέναη και επίμονη προσπάθεια για την εξασφάλιση λειτουργίας σε υψηλό επίπεδο των υφιστάμενων Σχολικών Υποδομών όσο και της δημιουργίας νεότερων σχολικών μονάδων.
  17. Είναι δέσμευσή μας, οι πιστοποιημένες παιδικές χαρές με ασφάλεια σε κάθε γειτονιά, για κάθε οικογένεια, για κάθε παιδί.
  18. Σχεδιάζουμε ένα ολοκληρωμένο φάσμα δράσεων κοινωνικής πολιτικής με πρόνοια για τα άτομα με ευαλωτότητα και αναπηρία.
  19. Εφαρμόζουμε πολιτική συμπερίληψης, ισότητας και ισονομίας.
  20. Το Ηράκλειο είναι μια Πόλη που αγαπά τον Αθλητισμό. Στηρίζουμε την Αθλητική Παιδεία, καθώς αποτελεί κίνητρο για καλύτερο τρόπο διαβίωσης και ποιότητα ζωής με ευεξία.

20+1. Θέτουμε ως στόχο και υλοποιούμε άμεσα το πρόγραμμα:

ΚΑΝΕΝΑ ΖΩΟ ΑΔΕΣΠΟΤΟ,

ΚΑΝΕΝΑ ΖΩΟ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ,

για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων στην πόλη.

Με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη βελτίωση της καθημερινότητάς του, με γνώμονα τον πολιτισμό, τις αξίες και την ιστορία του τόπου μας, με προτεραιότητα μας την πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία δημιουργούμε νέες αξίες για την πόλη μας διεκδικώντας τη δυνατότητα υλοποίησης ενός μακρόπνοου αναπτυξιακού σχεδίου έργων που να οδηγούν σε μια νέα εποχή την περίοδο 2024-2028.

Το Ηράκλειο είναι μια πόλη με ιστορία, με πολιτισμό. Μία πόλη με ταυτότητα. Η επόμενη πενταετία για το Ηράκλειο είναι μια περίοδος που σηματοδοτεί την επανεκκίνηση. Μεγάλα παραδειγματικά έργα αυτού του χαρακτήρα είναι:

1 - Χάραξη και υλοποίηση ανάπλασης για τη δημιουργία της Ηρακλειώτικης Ριβιέρας (από την περιοχή του Γιόφυρου μέχρι την περιοχή του Καρτερού) με σκοπό την ανάδειξη της παραλιακής ζώνης.

Με την δημιουργία ποδηλατόδρομου, περιπατητικής διαδρομής και χώρων αναψυχής.

2 - Ανάπλαση των παραδοσιακών γειτονιών του Ηρακλείου, της Αγίας Τριάδας, του Λάκκου και άλλων περιοχών για την ανάδειξη του ιστορικού περιεχομένου της κάθε γειτονιάς στην πόλη μας.

3- Πλήρης ανάπλαση της διεθνούς επισκεψιμότητας περιοχής της Κνωσού με στόχο την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και την ένταξή της στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

4 - Αδιαπραγμάτευτη διεκδίκηση και συμμετοχή του Δήμου στο ζήτημα της παραχώρησης του χώρου του Αεροδρομίου του Ηρακλείου ενόψει της έναρξης λειτουργίας του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι με σκοπό την αξιοποίηση των εκτάσεων προς όφελος των Δημοτών, αλλά και αξιοποίηση των χώρων των φυλακών της Νέας Αλικαρνασσού μετά την μετεγκατάσταση τους το επόμενο διάστημα στη Νεάπολη.

5 - Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Κρήτης για τη διαρκή φροντίδα των Ενετικών Τειχών, του Κούλε και των άλλων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς του Ηρακλείου.

6  - Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα της αγροτικής και της κτηνοτροφικής παραγωγής και την ανάδειξη των προϊόντων του Ηρακλείου ως Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

7 - Μελέτη για την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ εντός των τειχών, όπως στο πάρκο Γεωργιάδη ή και αλλού. Ένα έργο με πολλαπλές ωφέλειες στις ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της όπως η αποφόρτιση της κυκλοφορίας, η βελτίωση της αισθητικής της πόλης, η δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης στον αστικό ιστό.

8  - Δημιουργία Μουσείου - Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού στη Νέα Αλικαρνασσό ως ελάχιστη απόδοση φόρου τιμής στους συμπολίτες μας που οι πρόγονοι τους κατάγονταν από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Συμβάλλοντας στη διάσωση, διατήρηση και διάδοση της ιστορικής μνήμης.

9 - Πολιτική διεκδίκηση για την Υπογειοποίηση του Β.Ο.Α.Κ. καθώς λειτουργεί διαιρετικά στην εδαφική συνοχή της πόλης. Μία υπογειοποίηση που θα ενοποιήσει το βόρειο με το νότιο τμήμα της και παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα αξιοποίησης μεγάλης έκτασης γης για την ανάπτυξη κοινωφελών και κοινόχρηστων χώρων.

10  - Δημιουργία Μαρίνας στην περιοχή του Παγκρητίου, ενός από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα της επόμενης περιόδου που θα οδηγήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του Ηρακλείου ως τουριστικό προορισμό υψηλής ποιότητας.

11  - Διεκδίκηση για τη δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς που θα συνδέει την πόλη με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Το Ηράκλειο οφείλει να έχει σταθερά μια θέση πρωτοπορίας ανάμεσα στις πρώτες πόλεις της Ελλάδας, στην έρευνα και την ανάπτυξη, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την καλλιτεχνική δημιουργία. 


Πηγή: pancreta.gr