Ελ.Βατσινά: Ακόμη χωρίς εργάτες γης η Ελλάδα - Ειδήσεις Pancreta

Ακόμη δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα των μετακλητών εργατών γης από τρίτες χώρες

Το θέμα της έλλειψης εργατών γης αναδεικνύει η βουλευτής Ηρακλείου με το ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά, με ερώτησή της προς τους συναρμόδιους υπουργούς.

Στην ερώτησή της η Ελένη Βατσινά τονίζει ότι παρά τις αισιόδοξες προαναγγελίες προ μηνών, το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης δεν λύθηκε, με τους παραγωγούς στην Κρήτη, μάλιστα, να αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια ιδίως κατά την περίοδο της συγκομιδής των σταφυλιών, των οπωροκηπευτικών αλλά και του ελαιοκάρπου.

Μεταφέροντας την αγωνία του αγροτικού κόσμου αλλά και τα ζητήματα που θέτει και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, η βουλευτής ζητά να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την επίλυση των γραφειοκρατικών ζητημάτων που συνιστούν προβλήματα στην έλευση αλλά και καθυστερήσεις στην άφιξη εργατών γης στην Ελλάδα, αλλά και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να είναι διαθέσιμοι οι απαραίτητοι εργάτες γης για την καλλιεργητική περίοδο αλλά και για τη συγκομιδή.

Την ίδια ώρα, ο αγροτικός κόσμος στενάζει υπό το βάρος του αυξημένου καλλιεργητικού κόστους, που αναπόφευκτα εκτοξεύει τις τιμές για τον καταναλωτή. Σε δήλωσή της, μάλιστα, ανέφερε:

Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί, το κενό σε εργάτες γης δεν έχει καλυφθεί ακομη, οι εξαγωγές των προϊόντων μας - του χρυσού της Κρήτης - κινδυνεύουν μέρα με τη μέρα!

Το αποτέλεσμα; Χωράφια μένουν ακαλλιέργητα, η συγκομιδή πολλές φορές ... δε γίνεται και το τελικό προϊόν φτάνει πανάκριβο στα χέρια του καταναλωτή.

Ο συντοπίτης μας Υπουργός πρέπει να αναλάβει δράση άμεσα. Δε θα ανεχτούμε να βλέπουμε τον πρωτογενή τομέα της Κρήτης, μέρα με τη μέρα, να αργοπεθαίνει και να καταλήξει ο Κρητικός που ζει σε ένα προικισμένο, από κάθε άποψη, τόπο, να καταναλώνει εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα!

Ερώτηση

προς τους Υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη

Θέμα: Επίλυση του ζητήματος των μετακλητών εργατών γης από τρίτες χώρες για τις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα

Ενόψει την έναρξης της περιόδου συγκομιδής των σταφυλιών, επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα των μετακλητών από τρίτες χώρες εργατών γης, προκειμένου να υπάρξει εγρήγορση και να επιλυθούν γραφειοκρατικά ζητήματα που οδηγούν σε χρονοβόρες διαδικασίες, με αποτέλεσμα οι εργάτες γης να καταφέρνουν να φτάνουν στην Ελλάδα, αφού πια έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της συγκομιδής.

Όπως επισημαίνει σε ανοιχτή επιστολή του το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, για άλλη μια φορά ότι το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης δεν έχει επιλυθεί, με τους παραγωγούς στην Κρήτη να αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια ιδίως κατά την περίοδο της συγκομιδής των σταφυλιών,  των οπωροκηπευτικών, αλλά και του ελαιοκάρπου.

Μάλιστα, ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου παράγει οπωροκηπευτικά, τα οποία καλλιεργεί σε θερμοκήπια, κι ως εκ τούτου η ανάγκη για εργατικά χέρια είναι διαρκής, καθ'όλη τη διάρκεια του έτους, από την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου ως και τη συγκομιδή.

Κατόπιν των ανωτέρω και με δεδομένο ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την οικονομία και της Κρήτης

ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Για ποιο λόγο ως σήμερα δεν έχουν επιλυθεί τα γραφειοκρατικά προβλήματα που συνιστούν προβλήματα στην έλευση αλλά και καθυστερήσεις στην άφιξη εργατών γης στην Ελλάδα;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να συντομεύσουν οι διαδικασίες και οι παραγωγοί να έχουν στη διάθεσή τους απαραίτητους εργάτες γης τόσο για την καλλιεργητική περίοδο όσο και για τη συγκομιδή της παραγωγής τους;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Ελένη Βατσινά
Βουλευτής Ηρακλείου

Πηγή: pancreta.gr