Νίκος Παπανδρέου: Όχι λευκή επιταγή στην Τουρκία - Ειδήσεις Pancreta

Αυτό τόνισε ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νίκος Παπανδρέου στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της έκθεσης για την Τουρκία.

Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι η έκθεση τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της προ ενταξιακής σχέσης με την Τουρκία.

Είναι σημαντικό πρόσθεσε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν κλείνουμε την πόρτα στην Τουρκία. Αλλά θέτουμε την εξής ερώτηση:  πως θέλει η Τουρκία να συνεχίσει όταν δεν έχει σημειωθεί καμμία πρόοδος; Σε κάποιους τομείς μάλιστα βλέπουμε οπισθοχώρηση.

Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τελικώς προτείνει κάποια νέου τύπου σχέση, αυτό πρέπει να γίνει το γρηγορότερο δυνατό. Οφείλει όμως να είναι σαφές, ότι δεν υπογράφουμε λευκή επιταγή για το μέλλον.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου πρέπει να ενσωματωθούν στις προϋποθέσεις για την Τελωνειακή Ένωση- με αυτόματους μηχανισμούς κυρώσεων.

Η Τουρκία είναι εξαιρετικά σημαντικός εταίρος σε μια εξόχως σύνθετη περιοχή. Εν τούτοις όμως οφείλει να εφαρμόσει στο ακέραιο τη Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας σύμφωνα με την οποία υποχρεούται τον καλύτερο έλεγχο των ροών, νια μπλοκάρει νέους οδούς και να πατάξει τα δίκτυα διακινητών στο έδαφος της

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημείωσε  ότι προϋπόθεση προόδου παραμένει η διευθέτηση επιμέρους διαφορών με κάθε κράτος μέλος, συμπεριλαμβανομένης της επίλυσης του Κυπριακού Ζητήματος.


Πηγή: pancreta.gr