ΣΥΡΙΖΑ: Καμία δικαιολογία μετά από 4 χρόνια καταστροφικών πυρκαγιών - Ειδήσεις Pancreta
Πώς αντιμετωπίζει η αξιωματική αντιπολίτευση την προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταθέσει οπουδήποτε αλλού τις ευθύνες για τις ανεξέλεγκτες φωτιές
 

Δεν χωρούν δικαιολογίες και συγνώμες για τις καταστροφικές πυρκαγιές από μία κυβέρνηση που διανύει τον 4ο χρόνο παραμονής στην εξουσία και βαδίζει προς τον 5ο! Σε αυτή την φράση συμπυκνώνεται ο τρόπος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αντιμετωπίζει την (πρωτίστως επικοινωνιακή) προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να διαχύσει τις ευθύνες για ένα ακόμη καλοκαίρι όπου οι φωτιές έκαψαν ανεξέλεγκτα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και έχουν κοστίσει ζωές.

Στην Κουμουνδούρου «βλέπουν» μια πολυπλόκαμη κινητοποίηση από την πλευρά της κυβέρνησης Μητσοτάκη προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί πολιτικά το γεγονός πως για ένα ακόμη καλοκαίρι ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε μη ικανός να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που ήταν γνωστό ότι θα προκύψει: Τις πυρκαγιές. Όπως εκτιμούν το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη σπεύσει να αποδώσει ευθύνες στην «κλιματική αλλαγή», τις καιρικές συνθήκες και την χρονική συγκυρία. Τα τελευταία 24ωρα, μάλιστα, μοιάζει να παίζει και το «τελευταίο χάρτι» που δεν είναι άλλο από τους υπαινιγμούς για την ύπαρξη σχεδίου μαζικών εμπρησμών.

Απάντηση σε αυτή την επιχειρηματολογία έδωσε όμως χθες ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος που βρέθηκε επικεφαλής του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές του Έβρου. Όπως είπε «δεν υπάρχει δικαιολογία, δεν υπάρχει συγγνώμη εκ των υστέρων για μια κυβέρνηση ήδη 4 χρόνων». Ο Σωκράτης Φάμελλος εξήγησε πως «πράγματι έχουμε πολύ δύσκολες μετεωρολογικές συνθήκες, είναι πρωτοφανή και τα κλιματικά δεδομένα, όμως αυτό δεν αντιστοιχεί στην έλλειψη στελεχών στην πυροσβεστική, στην έλλειψη οργανογράμματος στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής προστασίας, στο ότι ο νόμος πολιτικής προστασίας του 2020 είναι ανενεργός. Δεν μπορεί δηλαδή έναν από τους δυσκολότερους καύσωνες να τους αντιμετωπίζουμε με 3.600 κενές θέσεις στην πυροσβεστική. Στην ίδια κατεύθυνση πρέπει να έχουμε στελεχωμένες δασικές υπηρεσίες με στελέχη και προσωπικό και με ένα εκτεταμένο επιστημονικά σχεδιασμένο πρόγραμμα έργων πρόληψης δασικών πυρκαγιών. Και είναι απαράδεκτο ότι έχουμε ως χώρα μόνο 0,5% απορρόφηση πόρων του Ταμείου ανάκαμψης στον τομέα της πολιτικής προστασίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συνεχίσει τις επαφές με τους πολίτες που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις καταστροφικές φωτιές . Έτσι σήμερα κλιμάκιο με επικεφαλής την γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγγου, αναμένεται να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές σε Ασπρόπυργο και Φυλή. Θα συνοδεύεται από το τον αναπληρωτή Γραμματέα, Γιώργο Βασιλειάδη, τον βουλευτή Ανατολικής Αττικής, Γ. Καραμέρο, την πρώην βουλευτή Δ. Αθήνας Χ. Καφαντάρη, τη Φ. Παντιώρα, συντονίστρια του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, την Περιφερειακή Σύμβουλο Γ.Παππά, καθώς και στελέχη της Ν.Ε. Δυτικής Αττικής.

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει και στην επικείμενη πολιτική αντιπαράθεση που θα υπάρξει στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Αν κι εφόσον βέβαια δεν καταγραφούν έως τότε νέες καταστροφικές πυρκαγιές. Θυμίζουμε ότι η Κ.Ο του κόμματος έχει ήδη καταθέσει εδώ και έναν μήνα αίτημα για την πραγματοποίηση πρό ημερησίας διάταξης συζήτησης το οποίο ανανέωσε πριν από 3 ημέρες και τελικά έγινε δεκτό από την κυβέρνηση. Αν και – όπως υποστηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ- θέλησε να το παρουσιάσει ως δική της πρωτοβουλία. Ένα στίγμα των προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σε δηλώσεις του ο Σωκράτης Φάμελλος σημειώνοντας πως «οι φυσικές καταστροφές, και η κλιματική κρίση και οι πυρκαγιές, μάς οδηγούν σε ένα συμπέρασμα. Χρειαζόμαστε μία ισχυρή και σύγχρονη πολιτεία που να μπορεί να προλαμβάνει και να δομεί δημόσιες υπηρεσίες που να είναι δίπλα στον πολίτη. Αυτή είναι η δική μας οριζόντια πολιτική πρόταση».

Παρέμβαση για το ζήτημα αυτό έκανε και η αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη. Δίνοντας μια εικόνα κυβερνητικής απουσίας. Όπως είπε «η χώρα καμένη γη με 400.000 στρέμματα καμένα μέχρι σήμερα και τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή αλλά ο αρμόδιος Υπουργός μιλάει για τη ... Χαβάη, στρατόπεδα καίγονται και αποθήκες πυρομαχικών ανατινάζονται, Άνθρωποι απανθρακώθηκαν αλλά "εμπρηστικά" σενάρια περί εμπρηστών - μεταναστών διακινούνται επίσημα, Βουλευτές διεγείρουν σε έκνομες ενέργειες, διασπείροντας ρατσιστικό μίσος, εγκληματίες παίρνουν αιχμαλώτους και κλειδαμπαρώνουν ανθρώπους σε κλουβιά/trailer καλώντας σε φασιστικό πογκρόμ ενώ οι ασθενείς, εκτός απ’ τα ράντζα των νοσοκομείων, τώρα καταλήγουν και στα καταστρώματα των πλοίων, τα οποία το επιτελικό κράτος βαφτίζει "πλωτά νοσοκομεία" κι αυτοσυγχαίρεται! Η χώρα σε κρίση, τεράστιο έλλειμμα ασφάλειας και η κυβέρνηση... αγνοείται».


Πηγή: news247.gr