Μάριος Διονέλλης: Το αντιλαϊκό «εργαστήρι» της Κεντροαριστεράς στην Κρήτη - Ειδήσεις Pancreta

Μπορείς να κατανοήσεις τι ακριβώς σημαίνει «κεντροαριστερά»; Εχω εδώ ένα παράδειγμα από την Κρήτη που ίσως σε βοηθήσει.

Η Σητεία είναι ένας υπερκορεσμένος τόπος από ΒΑΠΕ - έχει ήδη φορτωθεί με 149 ανεμογεννήτριες που λειτουργούν στα όρια του Δήμου και σχεδιάζουν να βάλουν ακόμα 126.

Ο κόσμος πια αντιδρά, μαζί του είναι και ο Δήμος, μαζί και όλοι οι φορείς του τόπου. Και με το δίκιο τους. Τα δάση από ανεμογεννήτριες πλέον υποθηκεύουν κάθε άλλη αναπτυξιακή προοπτική όπως τον ήπιο τουρισμό για τον  οποίο προσφέρεται η περιοχή.

Την Τετάρτη λοιπόν, στην Περιφέρεια Κρήτης, οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν το χατίρι στην ΤΕΡΝΑ και ψήφισαν να μπουν κι άλλες 17 ανεμογεννήτριες (ύψους 140 μέτρων και με άνοιγμα φτερωτής 90 μέτρωνη καθεμία). Φυσικά συμφώνησε και η ΝΔ.

Ακόμα και οι ειδικοί επιστήμονες της Περιφέρειας, οι υπάλληλοι δηλαδή που τους έχει ανατεθεί να εξετάζουν τα περιβαλλοντικά έργα, εισηγήθηκαν αρνητικά και είπαν ξεκάθαρα ότι οι ανεμογεννήτριες δεν πρέπει να μπουν εκεί. Κι όμως, όταν φτάσαμε στην πολιτική  απόφαση η απάντηση ήταν «ναι».

Πρέπει να θυμάσαι ότι η Κρήτη αποτέλεσε «εργαστήρι» για τη σύγχρονη κεντροαριστερά και εδώ η «προοδευτική διακυβέρνηση» είναι ήδη γεγονός. Η περιφερειακή παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ συγχωνεύθηκε με του ΠΑΣΟΚ, στις τοπικές εκλογές του 2019, τότε που «καταφέραμε» μόνο η Κρήτη να έχει ροζ χρώμα στον εκλογικό χάρτη. Λοιπόν ποιο είναι το κέρδος για τους πολίτες της Σητείας;

Την Τετάρτη, οι μόνες δύο αρνητικές τοποθετήσεις ήταν από το ΚΚΕ και από το ΜέΡΑ25.

Ασε λίγο στην άκρη τι ψηφίζεις και που ανήκεις και πες μου:

Εχουν δίκιο οι άνθρωποι εκεί; Είναι κάποια «κεντροαριστερά» εκεί, κοντά τους να τους υπερασπιστεί; Χρειάζεται κάποιος να σταθεί στο πλευρό τους ή να τα αφήσουμε όλα στις ορέξεις των εταιριών και των πρόθυμων εκπροσώπων μας;

Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τι έπαθε λες ξαφνικά; Τρελάθηκε και είναι κατά του περιβάλλοντος; Ξέχασε οριστικά τον τίτλο του στον Συνασπισμό «της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας»;

Καθόλου δεν τρελάθηκε.

Το πρόβλημα είναι ότι ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τις οποίες πια δεν μπορεί πια να κάνει πίσω. Το ίδιο συνέβη με το Ελληνικό, το ίδιο συνέβη με τις εξορύξεις, το ίδιο συνέβη με την εκποίηση της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου που προορίζεται με «αριστερό» νόμο για καζίνο,  το ίδιο συνέβη με τη Μονή Τοπλού (που κάποτε ο Αλαβάνος έλεγε «Βατοπαίδι της Κρήτης»), το ίδιο συνέβη με το καταστροφικό αεροδρόμιο στο Καστέλλι (πάλι ΤΕΡΝΑ), το ίδιο συνέβη με την υποθήκευση του φιλέτου της Νέας Αλικαρνασσού όταν φύγει το υπάρχον αεροδρόμιο, το ίδιο συνέβη με  τα διόδια που έρχονται και μέσα στις πόλεις της Κρήτης, το ίδιο συνέβη με το πάγωμα των πρωτοκόλλων κατεδάφισης για τις αυθαιρεσίες των ξενοδόχων στις παραλίες όλης της χώρας.

Τα παραδείγματα είναι πολλά αλλά η αιτία είναι πάντα η ίδια. Όταν περάσεις τη γραμμή του συμβιβασμού δεν έχει επιστροφή. Και το χειρότερο είναι πως όταν η συνθηκολόγηση γίνεται στο όνομα της Αριστεράς και με υπόκρουση τον ύμνο του ΕΑΜ στοιχίζει περισσότερο γιατί μας διχάζει. Θέλω να πω πως ναι, αν όλα τα παραπάνω ήταν τελικά να γίνουν, καλύτερα να τα είχε κάνει ο Μητσοτάκης και εμείς να είμαστε ενωμένοι στους δρόμους.

Τώρα που είμαστε; Τώρα ποιος θα σταθεί δίπλα στους τόπους και στους ανθρώπους; Η «κεντροαριστερά»; Σκέψου το λίγο…   

Εδώ μπορείς να βρεις ένα αναλυτικό ρεπορτάζ για όσα έγιναν στην Περιφέρεια Κρήτης σχετικά με το υβριδικό στη Σητεία...

Ο Μάριος Διονέλλης είναι δημοσιογράφος και υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου με το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη.


Πηγή: tvxs.gr