Ο οδικός χάρτης προς τις εκλογές της 21ης Μαϊου - Πότε κλείνει η Βουλή - Ειδήσεις Pancreta

Ο κύβος ερρίφθη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 21 Μαϊου, αφού πρώτα ενημέρωσε τηλεφωνικά για την απόφαση του την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ατύπως όμως, καθώς τυπικά θα πρέπει να την επισκεφθεί και να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής.

Το Σύνταγμα (άρθρο 41) ορίζει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν μέσα σε 30 ημέρες από τη διάλυση της Βουλής και η προεκλογική περίοδος όπως προκύπτει από τις διαδικασίες (ανακήρυξη υποψηφίων, ψηφοδέλτια κλπ) δεν μπορεί να είναι κάτω από 20 ημέρες. Επομένως η τυπική προκήρυξη αναμένεται αμέσως μετά το Πάσχα.

Ειδικότερα, η Βουλή θα διακόψει τις εργασίες της τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου και κανονικά έχει προγραμματιστεί να ανοίξει ξανά στις 24 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι, εφόσον από τις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής δεν προκύψει κυβέρνηση, απαιτείται ένα διάστημα περίπου 12 ημερών για τις διερευνητικές επαφές (κάθε κόμμα μπορεί να κρατήσει την εντολή τρεις ημέρες), τη διάλυση της Βουλής και τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και από εκεί και πέρα το ελάχιστο 21 και το πολύ 30 ημέρες για τις νέες εκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε στο υπουργικό ότι οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν το αργότερο αρχές Ιουλίου ώστε ούτε να συμπέσουν με τις πανελλαδικές αλλά ούτε και να πραγματοποιηθούν μέσα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Η πιθανότερη ημερομηνία για δεύτερες εκλογές είναι η 2α Ιουλίου.


Πηγή: news247.gr