Κλειδώνουν οι κάλπες για τις 9 Απριλίου - Ειδήσεις Pancreta

φωτο αρχείου

Μέγαρο Μαξίμου και κόμμα κινούνται με φόντο την Κυριακή των Βαΐων. Οι περιοδείες, τα… σεμινάρια και τα φιλολαϊκά μέτρα και νομοσχέδια. Ποια η κυβερνητική στρατηγική.

Η Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου, φαίνεται να οριστικοποιείται ως η ημερομηνία των επικείμενων εθνικών εκλογών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, καταλήγει στη συγκεκριμένη επιλογή, η οποία εξ αρχής ήταν από τις επικρατέστερες και πλέον δείχνει να επιβεβαιώνεται. Όλοι και όλα σε Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς κινούνται με φόντο την εν λόγω ημερομηνία και η μία μετά την άλλη, όλες οι εκκρεμότητες, κυβερνητικές και κομματικές θα αρχίσουν να κλείνουν.

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμο το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ λεπτομέρειες απομένουν για το κλείσιμο των γαλάζιων ψηφοδελτίων, τα οποία θα ανακοινώνονται σταδιακά. Ο κομματικός μηχανισμός έχει ανεβάσει στροφές, οι περιοδείες των κορυφαίων στελεχών σε όλη τη χώρα έχουν πολλαπλασιαστεί, όπως και οι εκδηλώσεις, την ίδια ώρα που σε εξέλιξη βρίσκονται και τα «σεμινάρια» προς τους νέους υποψηφίους όσον αφορά την εκλογική διαδικασία.

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, το νομοθετικό έργο έχει πυκνώσει. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα θα έρθουν προς ψήφιση αρκετά φιλολαϊκά νομοσχέδια και ρυθμίσεις, απόντος του ΣΥΡΙΖΑ που απέχει από τις ψηφοφορίες, κάτι που θα αξιοποιηθεί επικοινωνιακά από το κυβερνητικό επιτελείο. Ανάμεσά τους, οι ρυθμίσεις για χρέη στο δημόσιο, ο κώδικας δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές και εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες, οι αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η θωράκιση των δικαιωμάτων ατόμων με αναπηρίες, η διευθέτηση των κατεχομένων/καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου (θα δίνει δυνατότητα εξαγοράς στους σημερινούς ιδιοκτήτες), καθώς και η πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού.

«Μετρημένα και κοστολογημένα»

Η στρατηγική που θα ακολουθήσει μέχρι τις κάλπες ο κ. Μητσοτάκης δεν αναμένεται να έχει ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τη σημερινή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Νέα Δημοκρατία «δεν πρόκειται να ακολουθήσει το τοξικό κλίμα το οποίο επιχειρεί να διαμορφώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα κινηθούμε στη σύγκριση των δύο τετραετιών, τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και όχι βεβαίως σε πλειοδοσία. Λέμε μετρημένα και κοστολογημένα αυτά τα οποία μπορούμε να κάνουμε».

Οι πολίτες, σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, έχουν δει ότι αυτά τα χρόνια τόσο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η κυβέρνηση συνολικά έχουν διαχειριστεί αποτελεσματικά πολλές δύσκολες καταστάσεις, εξωγενείς κρίσεις και απρόβλεπτα εμπόδια. Αυτά θα περιγράφονται επί καθημερινής βάσης από τον πρωθυπουργό και τα κορυφαία στελέχη, όπως και ο σχεδιασμός για την επόμενη θητεία, εφόσον η Νέα Δημοκρατία κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών. Κεντρικός πυλώνας του κυβερνητικού σχεδίου για την Ελλάδα της επόμενης μέρα είναι η αύξηση των μισθών και η σύγκλιση με τον μέσο όρο βιοτικού επιπέδου στην Ε.Ε.

Βασικό όπλο σε αυτήν την εκλογική μάχη, σύμφωνα με συνεργάτη του πρωθυπουργού, είναι «η αξιοπιστία την οποία έχει κερδίσει αυτός μέχρι σήμερα. Στόχος μας είναι η θετική γνώμη που υπάρχει σε κόσμο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να μεταφραστεί σε ψήφο στη Νέα Δημοκρατία». Και αυτό, από την πρώτη κάλπη, με το σύστημα της απλής αναλογικής, το αποτέλεσμα της οποίας θα σηματοδοτήσει τις εξελίξεις και το πολιτικό μέλλον του τόπου.

Για να πετύχουν την καλύτερη δυνατή εκλογική επίδοση σε αυτές, στην Κυβέρνηση επιμένουν να «προειδοποιούν» για το ορατό ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης ηττημένων, μολονότι αυτό θα εγείρει ενστάσεις σε πολιτικό επίπεδο. Εκτιμούν δε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, εφόσον βγαίνουν οι αριθμοί, «είναι σίγουρο ότι θα το επιχειρήσει».

Εκκλησία και ψήφος

Εφόσον επαληθευθεί και επισήμως η Κυριακή των Βαΐων ως η ημέρα της εκλογικής διαδικασίας, η επίσημη προκήρυξή τους θα γίνει πιθανότατα στις 10 Μαρτίου, όταν θα διαλυθεί η Βουλή. Η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα είναι η 11η Μαρτίου και μία μέρα αργότερα, στη θέση του υπουργού Εσωτερικών, θα οριστεί ο διάδοχος του Μάκη Βορίδη.

Η Κυριακή των Βαΐων είναι διαθέσιμη προς εκλογές και με τις… ευλογίες της Εκκλησίας, παρόλο που πολλά είχαν ακουστεί για το γεγονός ότι εκείνη τη μέρα ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου στα ΝΕΑ: «Μερικοί που έχουν στενό μυαλό θα πουν όχι. Εγώ ρωτάω: Τι με εμποδίζει να πάω να ψηφίσω και μετά να πάω στην Εκκλησία; Ή να πάω στην Εκκλησία και μετά να πάω να ψηφίσω; Ή να πάω στο χωριό μου και να κάνω και τα δύο;» ανέφερε.


Πηγή: euro2day.gr