Έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών ζητούν Ανδρουλάκης και Κουτσούμπας - Ειδήσεις Pancreta

Την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ζητούν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά την ενημέρωσή τους από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ για την έρευνα σχετικά με τις υποκλοπές.

Ν. Ανδρουλάκης: «Τεκμηριώνεται η εικόνα της θεσμικής παρακμής»

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, αφότου παρέλαβε την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, με την οποία τον ενημερώνει για τα αποτελέσματα της έρευνας της Ανεξάρτητης Αρχής για τις υποκλοπές.

Με δήλωσή του, ο Νίκος Ανδρουλάκης, που υπήρξε θύμα υποκλοπών, σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός έχει «δύο υποχρεώσεις: «Να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα για το κράτος δικαίου και την εθνική ασφάλεια και να προκαλέσει αύριο την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής».

 
 
 
 
 
 
 
 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. επισημαίνει ότι «ολοκληρώνεται και τεκμηριώνεται έτσι η εικόνα της θεσμικής παρακμής, που κορυφώθηκε με τη συγκάλυψη του σκανδάλου στην Εξεταστική Επιτροπή-παρωδία και τη συνεχιζόμενη επιχείρηση αντισυνταγματικής φίμωσης των Ανεξάρτητων Αρχών.

Σήμερα, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, φάκελο με την επιγραφή «απόρρητο», ο οποίος φέρεται να περιλαμβάνει το πόρισμα της ανεξάρτητης Αρχής απ' την έρευνα που έχει κάνει, μετά το αίτημα που είχε καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος περιλαμβάνει τα ίδια στοιχεία με αυτά που παρέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατά την επίσκεψη στα γραφεία της ΑΔΑΕ και προφανώς και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη

Ο Πρωθυπουργός έχει δυο υποχρεώσεις. Να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα για το κράτος δικαίου και να προκαλέσει αύριο την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

Πριν πέντε μήνες ξεκίνησα έναν δύσκολο αγώνα, που είχα αποφασίσει ότι, παρά τις κραυγές και τις ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις, θα ήταν απολύτως θεσμικός.
 
Προσέφυγα στη Δικαιοσύνη, τις Ανεξάρτητες Αρχές και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με μοναδικό στόχο να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποκατασταθεί το κύρος των θεσμών, που κακοποίησε βάναυσα η παρέα του Μαξίμου.

Πριν από λίγο, έγινα αποδέκτης επιστολής από τον Επικεφαλής της ΑΔΑΕ, κ. Χρήστο Ράμμο, με την οποία με ενημερώνει για τα αποτελέσματα της έρευνας της Ανεξάρτητης Αρχής, μιας και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας απαγορεύει ως σήμερα τη νόμιμη ενημέρωση της Βουλής και κατ' επέκταση ολόκληρου του ελληνικού λαού. Είναι οι ίδιοι βουλευτές, που ενώ με προέτρεπαν επί μήνες σε μια παράνομη διαδικασία ενημέρωσης «στο αφτί», σήμερα εμποδίζουν τον ελληνικό λαό να μάθει με νόμιμο τρόπο την αλήθεια.
 
Ολοκληρώνεται και τεκμηριώνεται έτσι η εικόνα της θεσμικής παρακμής, που κορυφώθηκε με τη συγκάλυψη του σκανδάλου στην Εξεταστική Επιτροπή -παρωδία και τη συνεχιζόμενη επιχείρηση αντισυνταγματικής φίμωσης των Ανεξάρτητων Αρχών.
 
Όλα αυτά συνιστούν διολίσθηση στον αυταρχισμό και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς.
 
Όσα με αγώνες κατέκτησε ο ελληνικός λαός, δεν θα γίνουν βορά στην εξουσιομανία του κ. Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός απόψε έχει δύο υποχρεώσεις: Η πρώτη, να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα που ανακύπτουν για το κράτος δικαίου και την εθνική μας ασφάλεια. Και η δεύτερη, να προκαλέσει άμεσα, αύριο το πρωί, την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα ευρήματα της έρευνας της ΑΔΑΕ.

Δ. Κουτσούμπας: «Πολύ σοβαρά τα στοιχεία της ΑΔΑΕ»

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της επιστολής Ράμμου, τόνισε ότι τα στοιχεία είναι πάρα πολύ σοβαρά και καλώς τα έθεσε υπ' όψιν του Προέδρου της Βουλής και των πολιτικών αρχηγών, και ζήτησε έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Και τόνισε ότι «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να κρύβονται πια πίσω από υπεκφυγές, απαράδεκτες δικαστικές γνωμοδοτήσεις και κοινοβουλευτικά τερτίπια. Οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και να αναλάβουν τις -ούτως ή άλλως δεδομένες- ευθύνες τους».

Η δήλωση του Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα

Για την επιστολή του Προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρ. Ράμμου

Τα στοιχεία που παραθέτει η επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ είναι πάρα πολύ σοβαρά και καλώς τα έθεσε υπόψιν του Προέδρου της Βουλής και των πολιτικών αρχηγών. Αντίστοιχα, πρέπει να γίνει έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την ακρόαση του Προέδρου της ΑΔΑΕ κ. Ράμμου, την οποία αρνείται πεισματικά η κυβερνητική πλειοψηφία. 

Από κει και πέρα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να κρύβονται πια πίσω από υπεκφυγές, απαράδεκτες δικαστικές γνωμοδοτήσεις και κοινοβουλευτικά τερτίπια. Οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και να αναλάβουν τις -ούτως ή άλλως δεδομένες- ευθύνες τους. 

Αυτή την απόδοση ευθυνών δεν πρόκειται να την αποφύγει κανείς, ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε εκείνα τα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν βάλει την υπογραφή τους σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο του «βούρκου», των παρακολουθήσεων, του αυταρχισμού και της συγκάλυψης. Είναι ακριβώς αυτό το πλαίσιο που είτε καθοδηγεί, είτε συγκαλύπτει κραυγαλέες υποθέσεις, όπως δείχνουν και τα νέα στοιχεία που αναδείχτηκαν στη βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως επίσης και τα πρόσφατα στοιχεία που προκύπτουν από την επιστολή του Προέδρου της ΑΔΑΕ.

Καμία ανοχή στο δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων».


Πηγή: efsyn.gr