Ολομέτωπη Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Οι ένοχοι κρύβονται, όχι οι αθώοι - Ειδήσεις Pancreta
«Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένοχος και δεν έρχεται στη Βουλή να απαντήσει. Εγώ δεν είμαι ντέτεκτιβ, είμαι αρχηγός της αντιπολίτευσης και θέτω ερωτήματα».

Ζήτημα κατάλυσης της δημοκρατικής λειτουργίας θέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον αποδειχθούν τα όσα ζοφερά αποκαλύπτονται εδώ και τέσσερις μήνες μέσα από το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργό υπογραμμίζοντας ότι οφείλει να δώσει απαντήσεις και κατηγορώντας τον Κ. Μητσοτάκη ότι κρύβεται και παριστάνει τον αγανακτισμένο.

«Ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται, δεν ήλθε στη Βουλή στην συζήτηση της Εξεταστικής Επιτροπής, δεν ήλθε στην ερώτηση που του κατέθεσα, δεν πήγε στην επιτροπή Pega και δεν έρχεται και αύριο. Έχετε δει κανέναν αθώο να κρύβεται, οι ένοχοι κρύβονται. Ο πρωθυπουργός ελέγχεται από το κοινοβούλιο και από το ευρωκοινοβούλιο. Επικαλείται το απόρρητο, κρύβει κρίσιμους μάρτυρες, απειλεί με δέκα χρόνια φυλάκιση όποιους κάνουν αποκαλύψεις» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να προσθέσει «έχουμε επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις. Έχουμε τέσσερις μήνες που έχει αποδειχθεί ότι ο κ. Ανδρουλάκης παρακολουθούνταν και από την επίσημη επισύνδεση και από το Predator. Το ίδιο και δημοσιογράφος ερευνητικής δημοσιογραφίας. Το ίδιο και ο κ. Σπίρτζης. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης απαγόρευσε στην ΑΔΑΕ να δώσει στοιχεία για την παρακολούθησή του δημοσιογράφου. Όταν ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε τα στοιχεία για την παρακολούθησή του προέκυψε ότι καταστράφηκαν».

Ξεκαθάρισε ότι η «δεν μπορεί η Δημοκρατία να βυθίζεται στο σκοτάδι», ενώ απάντησε σε υψηλούς τόνους στις αιτιάσεις περί καταγγελιών δίχως αποδείξεις υπογραμμίζοντας «εγώ δεν είμαι ντέτεκτιβ, είμαι αρχηγός της αντιπολίτευσης και θέτω ερωτήματα. Εγώ τι ρωτάω τον κ. Μητσοτάκη, εάν κάποιος από τους 31 που αποκάλυψε το Documento ήταν και σε επίσημη επισύνδεση. Ας έλθει στη Βουλή να πει ότι κανένα από τα 31 πρόσωπα δεν ήταν σε νόμιμη επισύνδεση».

Ανεπαρκής ή αδίστακτος και ανασφαλής

Κλιμακώνοντας την κριτική του ανέφερε «έχουμε τη λειτουργία του παράνομου λογισμικού σε συνέργεια με ένα κέντρο που είχε διασύνδεση με την ΕΥΠ και το Μέγαρο Μαξίμου, όπου πολιτικός προϊστάμενος αυτού του κέντρου ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Άρα δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Εάν ο κ. Πρωθυπουργός δεν γνώριζε όλα αυτά τα οποία συνέβαιναν, τότε θα έχουμε έναν πρωθυπουργό μειωμένου καταλογισμού. Άρα έναν πρωθυπουργό ανεπαρκή. Εάν γνώριζε, θα πρόκειται για έναν πρωθυπουργό πραγματικά ανασφαλή αδίστακτο και επικίνδυνο. Επανέρχομαι λοιπόν στο ερώτημα που κατέθεσα στην κοινοβουλευτική διαδικασία και ζητά απαντήσεις: Υπάρχει κι άλλο πολιτικό πρόσωπο από τα 31 αυτά, το οποίο ήταν υπό παρακολούθηση; Υπάρχει υπουργός που ήταν επισήμως επισυνδεδεμένος από την ΕΥΠ;».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρέλειψε να σχολιάσει επικριτικά τα όσα είχε δηλώσει η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, λέγοντας «ζητάω επισήμως από τον καθ ύλην αρμόδιο που έχει υπ ευθύνη του την ΕΥΠ να απαντήσει. Θεσμικά, ρωτάω. Τα στοιχεία δεν τα έχω εγώ, τα έχουν τρεις πηγές. Είναι η ΕΥΠ, η οποία κρατάει κατάλογο των διατάξεων και των εντολών που δίνει. Είναι οι πάροχοι, οι τηλεπικοινωνιακοί, που παίρνουν τις διατάξεις. Και είναι και η κ. Βλάχου, η εισαγγελέας της ΕΥΠ η οποία υπογράφει διατάξεις. Η κυρία Βλάχου η οποία ήρθε με θράσος στον ναό της Δημοκρατίας, στη Βουλή των Ελλήνων, στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας και μας είπε ότι έχω ανεξέλεγκτη κρίση και άμα γουστάρω μπορώ να υπογράφω διάταξη να παρακολουθώ και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θυμίζοντας μας σκοτεινές εποχές της δεκαετίας του 60′ του αλλήστου μνήμης εισαγγελέα Κόλλια. Μπορεί να βγει να δηλώσει δημόσια, ευθαρσώς ότι δεν έχει υπογράψει καμία διάταξη παρακολούθησης άλλων πολιτικών προσώπων, υπουργού της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη ή άλλων σημαίνοντων προσώπων; του δημόσιου βίου; Ζητάμε απαντήσεις».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ζήτημα κατάλυσης της δημοκρατικής λειτουργίας «εάν ισχύει ότι το πολιτικό σύστημα, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι ήταν κάτω από ένα μεγάλο αυτί και αυτός είναι ένας λόγος να πούμε τάιμ άουτ. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι».

Οι άθλιες πολιτικές θέλουν άθλιες μεθόδους

Έντονα επικριτικός ήταν και για τα θέματα της οικονομίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι είναι πολιτική της επιλογή η αφαίμαξη της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων.

Έκανε λόγο για βίαιη αναδιανομή πλούτου, τονίζοντας ότι «εσκεμμένα η κυβέρνηση μέσα από το ρεύμα και τον ΦΠΑ διενεργεί μια πρωτοφανή ανακατανομή και αναδιανομή πλούτου». 

Σε άλλο σημείο, επανέλαβε την κριτική του για την επιδοματική πολιτική σημειώνοντας «η Eurostat λέει ότι η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στην ενέργεια προ επιδοτήσεων. Οι επιδοτήσεις βγαίνουν από τον προϋπολογισμό. Από το ένα χέρι τα παίρνουν και τα δίνουν σε ημέτερους και φίλους και δίνουν ότι περισσεύει για να μπορεί ο κόσμος να απαλύνει τις πληγές».

Αποδόμησε ξανά τις αιτιάσεις της κυβέρνησης για φορολόγηση των υπερκερδών αναφέροντας «εμείς είχαμε υπολογίσει το έτος 2,2 δις. υπερκέρδη. Η ΡΑΕ είπε 927 εκατ. το εξάμηνο. Η κυβέρνηση πήγε και φορολόγησε το εννεάμηνο. Έχουμε μια προσπάθεια έναν χρόνο τώρα να φορολογηθεί το λιγότερο δυνατό». 

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε και πολιτική συσχέτιση του σκανδάλου των υποκλοπών με την υπόλοιπη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα καταγγέλλοντας «η λεηλασία της μεσαίας τάξης, η αναδιανομή του πλούτου μέσω ακρίβειας και αισχροκέρδειας είναι οι άθλιες πολιτικές που για να επιβληθούν χρειάζονται άθλιες μεθόδους. Για αυτό η ιστορία με το predator και τις υποκλοπές δείχνει ότι ήταν μέθοδος διακυβέρνησης».

Γιάννης Οικονόμου: «Εμμονή Τσίπρα με τον πρωθυπουργό»

Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος του καταλόγισε «εμμονή» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ μάλιστα υποστήριξε ότι «θα μπορούσε κάποιος να χρεώσει στον ίδιο τον κ. Τσίπρα το κακόβουλο λογισμικό Pegasus, που απόψε παραδέχθηκε ότι λειτουργούσε επί των ημερών του και θύμα του, όπως έχει δημοσιευθεί, έπεσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου

Ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι το πολιτικό του άγχος έχει μετατραπεί σε εμμονή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί ότι σε συνέντευξη 33 λεπτών αναφέρθηκε 22 φορές στον πρωθυπουργό. Παράλληλα επιβεβαίωσε πανηγυρικά ότι είναι ταυτισμένος με τον λαϊκισμό και το ψέμα.

Υιοθέτησε απολύτως τις «λίστες» του κ. Βαξεβάνη, απαιτώντας από την Κυβέρνηση να αποδείξει ότι τα πράγματα δεν έχουν έτσι, ενώ θα έπρεπε να απαιτήσει από τον φίλο του, εκδότη του Documento, να προσκομίσει στοιχεία για τους ισχυρισμούς του. Με την ίδια λογική, θα μπορούσε κάποιος να χρεώσει στον ίδιο τον κ. Τσίπρα το κακόβουλο λογισμικό Pegasus, που απόψε παραδέχθηκε ότι λειτουργούσε επί των ημερών του και θύμα του, όπως έχει δημοσιευθεί, έπεσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κράτος δικαίου και δημοκρατία με συμπτώσεις και ενδείξεις δεν υπάρχει, πάντως. Επιπλέον, επανέλαβε το ψέμα ότι η Ελλάδα είναι η ακριβότερη στο ηλεκτρικό ρεύμα, όταν μόλις χθες, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του HEPI (Ευρωπαϊκός Δείκτης Τιμών Ενέργειας) για τον Οκτώβριο, η τιμή λιανικής στην Ελλάδα ήταν η δεύτερη φθηνότερη, ανάμεσα σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Τη στιγμή μάλιστα που η τιμή λιανικής, στα κυμαινόμενα τιμολόγια, της Ισπανίας είναι κατά 39% ακριβότερη και της Πορτογαλίας κατά 6%. Χώρες οι οποίες αποτελούσαν σημείο αναφοράς για τον κ. Τσίπρα.

Οι πολίτες βλέπουν στους λογαριασμούς τους τη στήριξη του κράτους, που προέρχεται στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της από τη φορολόγηση των υπερκερδών στην πηγή κι όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για να στηρίξει τα ψέματά του, ο κ. Τσίπρας παραβλέπει το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέχρι σήμερα η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει επιβάλει 90% φόρο στα υπερκέρδη και ότι το τελικό ποσόν δεν υπολογίστηκε από την Κυβέρνηση, όπως ψευδώς ισχυρίστηκε, αλλά από την ίδια τη ΡΑΕ. Έφθασε μάλιστα στο σημείο να καταγγείλει την κυβέρνηση για την αύξηση των επιτοκίων, λες και δεν βλέπει τι γίνεται παντού στον κόσμο.

Το μόνο που δεν είπε είναι ότι θα «χτυπήσει τα νταούλια» και θα τα αλλάξει όλα «με ένα νόμο και ένα άρθρο». Και στο απόγειο του κρεσέντο του, προέβαλε ως μόνη εναλλακτική την συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Βαρουφάκη. Η μόνη πρόταση του κ. Τσίπρα είναι η ανακύκλωση της αποτυχίας και της αθλιότητας. Η Ελλάδα άλλαξε και ο κ. Τσίπρας δεν θα έχει ξανά την ευκαιρία να την βυθίσει στην ανυποληψία και την παρακμή.

:

Πηγή: efsyn.gr