Προεκλογικό κάλεσμα από ΚΚΕ - Ειδήσεις Pancreta
Με κεντρικό σύνθημα «Καμία αναμονή!», το κόμμα και ο Δ. Κουτσούμπας καλούν τον λαό να μετατρέψει την οργή του σε οργανωμένο μαζικό αγώνα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας με τη Ν.Δ., τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
 

Προεκλογικό τόνο είχε η ομιλία του γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο πρόσφατο 48ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, προεκλογικό είναι και το κάλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος «προς την εργατική τάξη, τον λαό και τη νεολαία», με κεντρικό σύνθημα: «Καμία αναμονή!».

Και παρότι το κόμμα έχει καταστήσει σαφές με κάθε τρόπο πως τόσο η Ν.Δ. όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ ανήκουν στα αστικά κόμματα που φέρουν την ευθύνη για τα όσα βιώνουμε, οπότε δεν υπάρχει καμία περίπτωση και σε καμία βάση να συνεργαστεί μαζί τους, την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει (έστω και άτυπα) τον δικό του προεκλογικό αγώνα.

«Τώρα ήρθε η ώρα να φανεί η δύναμη του λαού», διαμηνύει με όλους τους τρόπους. «Η αγανάκτηση και η οργή να γίνουν οργανωμένος αγώνας», δηλώνει εμφατικά. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί όλο και περισσότερους επιθετικούς προσδιορισμούς, σε όλο και περισσότερο επιθετικό τόνο: κάνει κάλεσμα σε «αποφασιστικό, μαζικό και ανυποχώρητο αγώνα», βάζοντας (σ.σ.: ο λαός) στην άκρη «τη λογική της “αναμονής”». «Δεν πρόκειται να βγει τίποτε θετικό από τις κινήσεις, τους χειρισμούς και τις επιλογές που κάνουν η άρχουσα τάξη και το πολιτικό της προσωπικό, για να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια», δηλώνουν και καλούν σε δημιουργία νέων και ενδυνάμωση όλων των ομάδων που «από τα κάτω» γίνονται «εστίες αντίστασης και μέτωπα πάλης σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς και σπουδών, σε κάθε πόλη, γειτονιά και χωριό». Με προοπτική «να συναντηθούν όλοι και όλες στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις, στις μαχητικές και μαζικές απεργιακές μάχες του επόμενου διαστήματος».

«Βαρυχειμωνιά»

Για το ΚΚΕ, πίσω από κάθε ζήτημα της επικαιρότητας (από την ακρίβεια και τη φτώχεια μέχρι τις υποκλοπές αλλά και αυτόν τον ίδιο τον πόλεμο), ο ένοχος και οι αιτίες είναι τα ίδια:

■ Είναι η πολιτική που ακολουθούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, «η οποία θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους. Αλλωστε, η “βαρυχειμωνιά” δεν τους αφορά όλους. Την ίδια ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στην ενέργεια, τις μεταφορές, τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τον τουρισμό και αλλού σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο».

■ Είναι τα τεράστια αδιέξοδα, οι αντιθέσεις και οι αξεπέραστες αντιφάσεις «του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που έχει μοναδικό σκοπό και κίνητρο το κέρδος».

■ Και τέλος, είναι η «κανονικότητα» ενός κράτους «που θωρακίζει τη δικτατορία του κεφαλαίου για να αντιμετωπίσει τον «εχθρό-λαό», σε μια περίοδο που φουντώνει η λαϊκή οργή».

Παρότι κατ’ ουσίαν, η κεντρική γραμμή του κόμματος καθώς και ο πολιτικός του λόγος είναι τα ίδια, δίχως ν’ αλλάζουν, ακόμη κι όταν αλλάζουν οι συνθήκες και οι εθνικές και διεθνείς συνιστώσες, ωστόσο βασίζονται σε σημεία αλήθειας. Οπως όταν λέει πως «στις σύγχρονες καπιταλιστικές κοινωνίες, παρά τα τεράστια επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα, παρά τον διαρκώς αυξανόμενο πλούτο, οι λαοί καταδικάζονται να ζουν σε συνθήκες προηγούμενων αιώνων». Για να καταλήξει, φυσικά, στο ότι «δεν είναι απειλητική η εποχή, αλλά ο καπιταλισμός που κάνει την εποχή απειλητική για τον λαό». Και αφού «ο καπιταλισμός είναι εχθρός των λαών», συνεπώς «η μόνη σωτηρία είναι η πάλη για την ανατροπή του».

Ολα αυτά δεν αποτελούν ούτε νέα ούτε διαφορετική ρητορική. Το ΚΚΕ μένει σταθερό στις παραπάνω πεποιθήσεις και παρότι η Ακροδεξιά και ο νεοφασισμός φαίνεται πως πάλι παίρνουν προβάδισμα, για το κόμμα αυτό όχι μόνο δεν συνιστά μια καλή, πιθανώς, αφορμή σύμπλευσης (έστω σε κάποια στοιχειώδη προγραμματική βάση) με τα κόμματα της αριστερής πλευράς του δημοκρατικού τόξου, αλλά τουναντίον: για το ΚΚΕ «παρά τις οξυμένες αντιπαραθέσεις και τους υψηλούς τόνους τόσο η κυβέρνηση της Ν.Δ. όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ. και τα άλλα κόμματα ομονοούν στον στόχο της “σταθερότητας” για λογαριασμό του κεφαλαίου και ανταγωνίζονται για το ποιος μπορεί καλύτερα να τον εγγυηθεί».

«Ξαναζεσταμένη σούπα»

Συγκεκριμένα «η Ν.Δ. φοβερίζει τον λαό με τις κυβερνητικές “πολιτικές τερατογενέσεις”, τις οποίες η ίδια τάχα θέλει να αποτρέψει, και ο ΣΥΡΙΖΑ σερβίρει την ξαναζεσταμένη σούπα των δήθεν “προοδευτικών” ή “δημοκρατικών” κυβερνήσεων, που θα επαναφέρουν την “κανονικότητα της Ε.Ε.” που δήθεν διαταράσσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη». «Το ΚΚΕ δεν έχει καμία σχέση με τα πολιτικά τους παιχνίδια, όπως άλλωστε το έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια με τη στάση μαχητικής αντιπολίτευσης σε όλες τις αντιλαϊκές αστικές κυβερνήσεις όπως κι αν αυτοχαρακτηρίζονται», συμπληρώνει. Μάλιστα, για το κόμμα, η εκ νέου (και εκλογική) άνοδος του νεοφασισμού δεν είναι παρά αποτέλεσμα «της εφαρμογής αντιλαϊκών, αντεργατικών πολιτικών από τις λεγόμενες δημοκρατικές και προοδευτικές κυβερνήσεις και της λογικής του “μικρότερου κακού”!

Αυτά αποδείχτηκαν το καλύτερο λίπασμα ακροδεξιών, αντιδραστικών δυνάμεων, όπως έδειξαν και τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα στην Ιταλία και αλλού», σχολιάζει συγκεκριμένα. «Η σοσιαλιστική οργάνωση της κοινωνίας είναι το σύγχρονο, το πραγματικά νέο στον 21ο αιώνα που μπορεί να εξασφαλίσει τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα. Γι’ αυτό και η συμπόρευση με το ΚΚΕ είναι συμβολή στον αγώνα για αυτή την προοπτική... Το πιστεύουμε ακράδαντα και το λέμε: Μπορούμε να γράψουμε το δικό μας “σενάριο”, να βάλουμε τέλος στη σημερινή βαρβαρότητα!».


Πηγή: efsyn.gr