Προκλητικές δηλώσεις Ακάρ: «Η Ελλάδα να διδαχθεί από τη Μικρασιατική Καταστροφή» - Ειδήσεις Pancreta

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, προέβη την Πέμπτη (11/08) σε νέες προκλητικές δηλώσεις, λέγοντας πως «η Ελλάδα πρέπει να διδαχθεί από τη Μικρασιατική Καταστροφή».

Συγκεκριμένα, ο ίδιος συμμετείχε στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Η Ανατολία ρωτάει» και ερωτηθείς για την Ελλάδα, αρχικά απάντησε: «Από τη στιγμή που η Ελλάδα εξοπλίζεται, αυτό δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να αμυνθεί».

Ακόμα, ο Χουλουσί Ακάρ πρόσθεσε πως «η Ελλάδα ήρθε και χώθηκε στη μύτη της Τουρκίας στο Αιγαίο» και συμπλήρωσε: «Όταν οπλίζετε αυτά τα νησιά, είναι ορατά από την Τουρκία, βρίσκονται στη μύτη της Τουρκίας, πολύ κοντά. Όταν τα εξοπλίζεις, αυτό μας δίνει το δικαίωμα της άμυνας, το δικαίωμα της αυτοάμυνας. Αυτό οδηγεί σε αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών, γεγονός που θέτει τις συνθήκες υπό συζήτηση. Έχουμε πει επανειλημμένα στους συνομιλητές μας "παρακαλούμε τηρήστε τις συμφωνίες" και συνεχίζουμε να το λέμε».

Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ισχυρίστηκε το εξής για την Ελλάδα: «Εσύ είσαι που ήρθες και χώθηκες κάτω από τη μύτη μας με τα τρεις χιλιάδες νησιά στο Αιγαίο. Εσύ είσαι αυτός που ζητάς 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δικαιοδοσίας για το Καστελόριζο. Εσύ είσαι αυτός που αγνοεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Εσύ είσαι αυτός που προσπαθεί να εξοπλιστεί, βασιζόμενος σε μια ψεύτικη αντίληψη απειλής, και κυνηγάει τεχνητές συμμαχίες. Εσύ είσαι αυτός που καλεί τρίτες χώρες και ανοίγει την πόρτα του διάπλατα, άρα εμείς είμαστε επιθετικοί και επεκτατικοί; Ακόμα και τα κοράκια γελούν με αυτό. Νισάφι πια!».

Τι είπε για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Ο ίδιος, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ελληνική επιχείρηση στη Μικρά Ασία το 1922 και τη χαρακτήρισε «ανίερη απόπειρα εισβολής», προσθέτοντας: «Γιορτάζουμε την 100ή επέτειο της Μεγάλης μας Νίκης, η οποία έβαλε τέλος στην ανήθικη ελληνική απόπειρα εισβολής και τις θηριωδίες πριν από έναν αιώνα».

Επίσης, ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε: «Γι’ αυτό λέμε στην Ελλάδα ότι πρέπει να διδαχθεί από την ιστορία και να μην επιδιώξει νέες περιπέτειες που θα καταλήξουν σε ζημία εις βάρος της».

Ακόμα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι «ορισμένοι πολιτικοί, ιδίως στην Ελλάδα, συνεχίζουν να αυξάνουν τις ενέργειες και τη ρητορική τους με προκλητικό τρόπο, σύμφωνα με τις προσωπικές τους φιλοδοξίες».

Τέλος, ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε: «Επιθυμούμε το Αιγαίο και η Μεσόγειος να είναι μια θάλασσα φιλίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Είμαστε αποφασισμένοι και προσηλωμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, το δίκιο και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των αδελφών μας στην Κύπρο, και δόξα τω Θεώ είμαστε ικανοί γι' αυτό».


Πηγή: ieidiseis.gr