Οι υπουργοί «παίζουν» με τα εμβόλια - Γκάγκα: Για τους «φοβιτσιάρηδες» η 4η δόση - Ειδήσεις Pancreta
ΙΝΤΙΜΕ/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 
Απουσία επιστημονικής τεκμηρίωσης στις αποφάσεις για την τέταρτη δόση του εμβολίου. «Για όσους φοβούνται» λέει η Μίνα Γκάγκα.
 

Το έκτο κύμα «σαρώνει» με δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα και αντί επιστροφής της μάσκας ή άλλων μέτρων προστασίας, η Επιτροπή Εμβολιασμών άνοιξε την τέταρτη δόση στους 30-59 ετών, χωρίς ωστόσο να παραθέσει απαραίτητα επιστημονικά κριτήρια. Μάλιστα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σε μία ακόμα προσπάθεια να εξηγήσει δώσει σαφείς απαντήσεις, δήλωσε ότι το κίνητρο για δεύτερη αναμνηστική δόση είναι… ο φόβος.

Σε τηλεοπτική της συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, η κ. Γκάγκα κλήθηκε να απαντήσει στον προβληματισμό και τα ερωτηματικά που προκάλεσε η ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας λέγοντας αρχικά πως «παραμένει ισχυρή η σύσταση να κάνουν το εμβόλιο οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και όσοι έχουν προβλήματα υγείας, να φοράνε μάσκα σε καταστάσεις συγχρωτισμού. Αλλά δεν δίνονται οριζόντια μέτρα από την Επιτροπή για να φορούν όλοι μάσκα ή να κάνουν εμβόλιο όλοι».

Στην ερώτηση δε, με τι επιστημονικά κριτήρια θα αποφασίσει όποιος είναι στις παραπάνω ηλικίες για το αν πρέπει ή όχι τελικά να κάνει εμβόλιο, είπε:

«Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται, που λένε ότι αισθάνονται πιο ασφαλείς».

Συνέχισε, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος με επιπλέον δόση, δεν υπάρχουν παρενέργειες. Απλώς, δεν υπάρχει και ένδειξη, αυτό λέει η Επιτροπή. Αν θέλει κάποιος να το κάνει, να το κάνει».

Εξήγησε δε πως «η σύσταση είναι ότι όποιος έχει κάνει τρεις δόσεις εμβολίου και έχει νοσήσει δεν χρειάζεται να κάνει κάτι άλλο».

Κάτι ανάλογο, εξάλλου, είπε, επιχειρώντας να αποσαφηνίσει τις ασάφειες και ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός- ερευνητής στις ΗΠΑ. Σε ανάρτησή του στο Facebook, αναφορικά με το ποιοι έχει νόημα να κάνουν την 4η δόση εμβολίου ανέφερε, τονίζοντας πως εκφράζει την προσωπική του άποψη:

1. Ευπαθείς ομάδες: Ηλικιωμένοι, ανοσοκατασταλμένοι, διαβητικοί, υπερτασικοί κλπ.:

Τέταρτη δόση στο εξάμηνο από την τρίτη η από τη μολυνση. Ο λόγος είναι ότι αρκετοί σε αυτές τις ομάδες είτε δεν αναπτύσσουν καλή ανοσία, είτε η ανοσία χαμηλώνει πιο γρήγορα από το γενικό πληθυσμό.

2. Όσοι έχουν κάνει δυο δόσεις, ιδιαίτερα πριν από εξάμηνο:

Ισχυρή σύσταση να κάνουν την τρίτη δόση, γιατί έτσι αναπτύσσουν αντισώματα κατά της Ο.

3. Όσοι έχουν κάνει δυο η τρεις δόσεις και έχουν μολυνθεί πρόσφατα από κορονοϊό:

Δεν χρειάζεστε άλλο εμβόλιο, χρειάζεστε προστασία από την επαναμόλυνση με Ο5 η ότι άλλο έλθει μέχρι το χειμώνα, που θα έχουμε καινούρια εμβόλια. Αποστάσεις, μάσκες καλές στο πρόσωπο, καθαρισμό αέρα, αποφυγή εσωτερικών χώρων, συχνά τεστ, και απομόνωση οι μολυσμένοι, ώστε να κόψουμε την αλυσίδα μεταδόσεων.

4. Αυτοί που έκαναν 3 δόσεις, δεν έχουν μολυνθεί και είναι νέοι και υγιείς (α) δεν χρειάζονται τέταρτη δόση, χρειάζονται τα υπόλοιπα, και (β) μπράβο τους και τους ζηλεύω...

pavlakis

Είχε προηγηθεί η ανάρτηση του καθηγητή της Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος «άδειασε» την Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι:

«Εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα τότε δεν θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο».

Πλεύρης: Νέα μέτρα μόνο εάν...

Σε μία και μόνο περίπτωση θα εφαρμοστούν νέα μέτρα, προκειμένου να αναχαιτιστεί το νέο κύμα της πανδημίας, που ήρθε στις αρχές του καλοκαιριού, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Ωστόσο, ο ίδιος, ξεκαθαρίζει πως τα μοντέλα δεν δείχνουν ότι θα χρειαστεί κάτι τέτοιο να γίνει.

Μιλώντας στο OPEN, ο υπουργός Υγείας είπε:

«Πρώτα από όλα περιμέναμε ότι θα υπήρχε και αύξηση του κοροναϊού λόγω της κινητικότητας, συνολικά στην Ευρώπη. Ήταν κάτι το αναμενόμενο. Το θέμα είναι κατά πόσο αυτή η αύξηση των κρουσμάτων επηρεάζει το εθνικό σύστημα υγείας. Στους μεν σκληρούς δείκτες δεν το επηρεάζει, οι διασωληνώσεις είναι πολύ μικρότερες, πολύ λιγότερες από αυτές που είναι στα όρια το εθνικό σύστημα υγείας, δηλαδή κινούμαστε αυτή τη στιγμή κάτω από τις 100 και φανταστείτε ότι η δυνατότητά μας σε κλίνες ΜΕΘ είναι 600 κλίνες ΜΕΘ άρα κινούμαστε με μια ασφάλεια ως προς τους σκληρούς δείκτες. Υπάρχει άνοδος στις απλές νοσηλείες, που μας κάνει να βλέπουμε τα μοντέλα μας πώς μπορεί να πιεστούν. Φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι το έκτο κύμα δεν θα πιέσει το ΕΣΥ. Είμαστε σε επιφυλακή και σε πλήρη παρακολούθηση».


Πηγή: ieidiseis.gr