Επιδότηση καυσίμων: Στα 45.000 ευρώ το οικογενειακό εισόδημα για το Fuel Pass - Ειδήσεις Pancreta
Τους μήνες Ιούλιο Αύγουστο και Σεπτέμβριο θα καλύπτει το Fuel Pass 2, ενώ αφορά τους δικαιούχους με εισόδημα που φτάνει τα 45.000 ευρώ. Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.
 

Το νέο πακέτο μέτρων του εθνικού σχεδίου στήριξης με αιχμή την επιδότηση καυσίμων που ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξειδικεύουν οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Τα νέα μέτρα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, καλύπτουν τρεις μήνες, Ιούλιο Αύγουστο και Σεπτέμβριο και θα αφορούν τις τιμές της βενζίνης και του ντίζελ, με δηλωθέν εισόδημα έως 30.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ ανά παιδί και με όριο τα 45.000 ευρώ.

Αναλυτικά τα μέτρα

  • Στην ηπειρωτική Ελλάδα, η ενίσχυση στην κατανάλωση της βενζίνης ανεβαίνει από τα 45 στα 80 ευρώ, για πληρωμή στην αντλία. Για τις μοτοσικλέτες από τα 35 ανεβαίνει στα 60 ευρώ σε ηπειρωτικές περιοχές.
  • Στα νησιά, η επιδότηση θα είναι 100 ευρώ αντί 55 που ήταν μέχρι σήμερα και για τα δίτροχα 70 ευρώ, αντί των περίπου 40 που ήταν πριν.
  • Κατά 15 ευρώ αυξημένη είναι η επιδότηση για χρήση κάρτας, έναντι των 5 ευρώ που ίσχυε πριν.

Συνολικά, δυνητικοί δικαιούχοι είναι 3,1 εκατομμύρια από τους 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων.

"Αυτή η επιδότηση ρίχνει την βενζίνη κάτω από τα 2 ευρώ" σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ.

Για το diesel κίνησης, η ενίσχυση θα εξακολουθήσει να είναι 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή. Το τελικό όφελος -συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ- θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο, με κόστος 115 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, επιστρέφεται ο ΕΦΚ σε όσους είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες, με προϋπόθεση να έχει γίνει δήλωση ΟΣΔΕ και για το 2022.

Οι αιτήσεις θα γίνονται στην σχετική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει τέλη Ιουλίου. Θα γίνεται μία δήλωση ανά φυσικό πρόσωπο και για ένα όχημα.

Το κόστος των συνολικών παρεμβάσεων είναι στο σύνολο 375 εκατ. ευρώ και οι πόροι, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, προέρχεται από την καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμό τον προηγούμενο μήνα.

Ο προσανατολισμός της Κυβέρνησης είναι η πλατφόρμα για το «Fuel Pass 2» να ανοίξει στο gov.gr στα τέλη Ιουλίου.


Πηγή: news247.gr