Μητσοτάκης για τουρκική προκλητικότητα: «Οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς» - Ειδήσεις Pancreta
«Θα υπάρξει παρέμβαση στην τιμή των καυσίμων. Ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα», προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.
 

Για όλα τα μεγάλα ζητήματα, από τα ελληνοτουρκικά έως το κύμα ακρίβειας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΡΤ1 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά.

Ειδικότερα για την επιθετική ρητορική της Άγκυρας και την ένταση που κλιμακώνει η Τουρκία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι μετά την συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, οι πρώτες εβδομάδες ήταν σχετικά ήρεμες. Όμως στην συνέχεια υπήρξε ένα κρεσέντο υπερπτήσεων πάνω από τα μεγάλα κατοικημένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. «Κάτι το οποίο παραβίασε ευθέως την «κόκκινη γραμμή» την οποία εγώ ο ίδιος είχα θέσει στον Πρόεδρο Ερντογάν, λέγοντάς του ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται ποτέ, ως Ελλάδα, να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση αφορά την κυριαρχία των νησιών μας. Κατά συνέπεια, επιτρέψτε μου να πω, ότι η Τουρκία ήταν αυτή η οποία, εντός εισαγωγικών, «έκανε το πρώτο βήμα» πρόκλησης και έντασης ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό –και με αφορμή τα όσα γίνονται στην Ουκρανία- «το ζητούμενο των καιρών μας είναι πώς θα απαντήσουμε απέναντι σε έναν επεκτατικό αναθεωρητισμό, ο οποίος συχνά έχει αναφορές σε φαντασιώσεις αυτοκρατορικές άλλων εποχών».

Σε ερώτηση για το πως θα αντιδράσει η Ελλάδα αν η Τουρκία περάσει από την επιθετική ρητορεία σε κάποια επιθετική κίνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Και οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς, ότι η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, την οποία πιστεύω ότι φροντίσαμε αυτά τα τρία χρόνια να την ενισχύσουμε έτι περαιτέρω, αλλά έχει ταυτόχρονα και πολύ ισχυρούς συμμάχους και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται δια της βίας και οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με μοναδικό γνώμονα και μοναδικό σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο».

«Διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε»

Παράλληλα, παρά την συμπεριφορά Ερντογάν, ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει προσβλητικό τρόπο ακόμα και απέναντι στον ίδιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης –απαντώντας σε σχετική ερώτηση- ανέφερε ότι θα συναντιόταν ξανά με τον Τούρκο Πρόεδρο: «Θέλω να σας θυμίσω ότι το ίδιο περίπου είχε πει και μετά τα περιστατικά στον Έβρο. Ότι δεν θα με συναντήσει και πάλι. Θεωρώ ότι νομοτελειακά κάποια στιγμή θα συναντηθούμε. Και πρέπει να συναντιόμαστε και πρέπει να συζητάμε. Και όπως σας είπα και όπως είπα και στον ίδιο τον Πρόεδρο Ερντογάν, πρέπει να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, αλλά να συμφωνούμε στο πλαίσιο επίλυσης των διαφορών μας. Και επίσης θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε πότε τα επιχειρήματά μας αγγίζουν πια τη σφαίρα του παραλόγου. Διότι διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι δεν θα υιοθετήσει μια αντίστοιχη ρητορική απέναντι στην Τουρκία, καθώς θα ήταν εθνικά ανεύθυνη πράξη να ρίξει λάδι στη φωτιά και προσέθεσε ότι «θα εξακολουθώ με ήρεμη αυτοπεποίθηση να υπεραμύνομαι των ελληνικών θέσεων. Θα το κάνω σε κάθε διεθνές forum στο οποίο βρίσκομαι, είτε αυτό είναι Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε αυτό είναι το ΝΑΤΟ, είτε αυτό είναι οι διμερείς μου επαφές. Όχι με διάθεση να στοχοποιήσω την Τουρκία και να κουνήσω το δάχτυλό μου σε οποιονδήποτε, αλλά να εξηγήσω γιατί σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη θα ήταν μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη, για το ΝΑΤΟ, για τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπάρχει ακόμα μια εστία αβεβαιότητας και αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Σε αυτό που εμφανίστηκε επιφυλακτικός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν σε ένα ενδεχόμενο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για τα ελληνοτουρκικά, εξηγώντας ότι η δική του εμπειρία από τα Συμβούλια Πολιτικών Αρχηγών δεν ήταν θετική. Όπως ανέφερε, είναι πάντα στη διάθεση οποιουδήποτε αρχηγού για ενημέρωση, ενώ υπάρχει θεσμοθετημένος δίαυλος ενημέρωσης των κομμάτων από τον Υπουργό Εξωτερικών.

«Δεν θα ζήσουμε καμία οικονομική κρίση όπως αυτή που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια»

Περνώντας στα θέματα της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «δεν θα ζήσουμε καμία κρίση όπως αυτή που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια». Όπως είπε, η χώρα αναμένεται να βγει τον Αύγουστο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας ενώ εκτίμησε ότι μέσα στο 2023 θα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα. «Και αυτή τη στιγμή, αν για κάτι μπορώ να πω ότι είμαι υπερήφανος, είναι ότι η εικόνα της χώρας δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα της χώρας το 2019. Είναι μια χώρα πολύ πιο ισχυρή οικονομικά, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση που αναγνωρίζεται από όλους ότι έχει σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο και κατά συνέπεια έχει και μια πιο θωρακισμένη οικονομία για να αντεπεξέλθει πράγματι στις μεγάλες φουρτούνες των διεθνών εξελίξεων», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώσεις για παρεμβάσεις στις τιμές των καυσίμων

Για το θέμα της αντιμετώπισης των ανατιμήσεων, ειδικά στο ενεργειακό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα εξακολουθήσει να ασκεί πιέσεις για μια ευρωπαϊκή λύση.

Αφού ανέφερε ότι υπήρξαν διορθώσεις στο θέμα της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και ότι οι λογαριασμοί του ρεύματος έρχονται σχετικά μειωμένοι, προανήγγειλε παρεμβάσεις και για τις τιμές των καυσίμων, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν πρόκειται να μειωθεί ο ΕΦΚ. «Θα υπάρχει παρέμβαση και στη βενζίνη και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ενώ συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι ο τρόπος με τον οποίο έχουμε παρέμβει μέχρι σήμερα σάς δίνει ένα περίγραμμα του πώς ενδεχομένως θα παρέμβουμε από εδώ και στο εξής, ίσως και με πιο ενισχυμένο τρόπο».

Όπως διευκρίνισε, η παρέμβαση της κυβέρνησης θα αφορά τους επόμενους μήνες.

Άλλα βασικά σημεία της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Για τον κίνδυνο των πυρκαγιών

«Κάναμε μία ειλικρινή αυτοκριτική και έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό για να είμαστε πολύ πιο έτοιμοι φέτος το καλοκαίρι σε σχέση με πέρυσι. Έχουμε όχι απλά νοικιάσει περισσότερα εναέρια μέσα αλλά έχουμε επαναξιολογήσει όλο τον τρόπο με τον οποίο κάναμε πολύ περισσότερες προληπτικές δράσεις στα δάση μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης ενώ συμπλήρωσε: «Θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι. Είναι αδιανόητο να πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε φωτιές. Το σημαντικό είναι να μπορούμε τις φωτιές να τις περιορίζουμε πριν γίνουν τόσο μεγάλες που καθίστανται ανεξέλεγκτες».

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

«Οι εκλογές γίνονται όποτε το επιτάσσει το Σύνταγμα, στο τέλος της τετραετίας, και όχι όποτε βολεύει τα κόμματα. Άρα το εθνικό συμφέρον πιστεύω ότι εξυπηρετείται από τους σταθερούς εκλογικούς κύκλους», σημείωσε αρχικά ο πρωθυπουργός ενώ υπενθύμισε τι είχε πει στους Υπουργούς της κυβέρνησης: «Είχα πει χαριτολογώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο και το επαναλαμβάνω και σήμερα, ότι αν κάποιοι αισθάνονται τόσο μεγάλη την ανάγκη να προετοιμαστούν για τις εκλογές και χρειάζονται τόσο περισσότερο χρόνο, να μου το πουν, να τους απαλλάξω από τα καθήκοντά τους για να μπορούν απερίσπαστοι να ασχοληθούν με την εκλογή τους ή την επανεκλογή τους», εξηγώντας ότι το δικό του χρέος είναι να μην επιτρέπει προεκλογική χαλάρωση, διότι υπάρχει ακόμα μεταρρυθμιστικό έργο που πρέπει να ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα ήταν κακό για τη χώρα η συζήτηση για πρόωρες εκλογές να αντικατασταθεί από πρόωρη πόλωση, ένταση και διαρκή τοξικότητα, εξηγώντας ότι αυτό εξαρτάται πρωτίστως από την αντιπολίτευση.

«Νομίζω ότι ο τρόπος και ο μηδενισμός της αντιπολίτευσης απέναντι στο κυβερνητικό έργο που μερικές φορές, όπως σας είπα, φτάνει στο σημείο να είναι γραφικός, η απόλυτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας με fake news και ψέματα -ειδικά ως προς την πανδημία- είναι απαράδεκτο», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο για τους κυρίους Παππά, Καλογρίτσα για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτή η εξέλιξη είναι πολιτικός κόλαφος για τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Το μείζον ζητούμενο, σήμερα, για τη χώρα είναι η σταθερότητα και η κυβερνησιμότητα, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τους ταραγμένους καιρούς στους οποίους ζούμε. Και πιστεύω ότι σε αυτές τις συνθήκες το να έχει ένα κόμμα απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για την απλή αναλογική, ενώ συμπλήρωσε: «Και να πω επίσης ότι η αυτοδύναμη κυβέρνηση, κυβερνητική πλειοψηφία μάλλον, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην μια κυβέρνηση η οποία αποτελείται αποκλειστικά από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Νομίζω ότι έχω αποδείξει ότι έχω εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα πάρα πολλά στελέχη τα οποία δεν προέρχονται από την Νέα Δημοκρατία και κρίθηκαν κατάλληλοι να υπηρετήσουν την αποστολή που τους ανέθεσα με μοναδικό κριτήριο την αξιοκρατία».

Σε ερώτηση για το Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος είπε ότι «από εμάς πρωθυπουργική καρέκλα δεν θα δει ούτε ο Μητσοτάκης ούτε ο Τσίπρας», ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Ο κ. Ανδρουλάκης είναι ένας νέος πολιτικός αρχηγός και αν μπορώ να δώσω μία συμβουλή θα ήταν ότι θα ήταν καλό να αποφεύγει χαρακτηρισμούς και φράσεις που κινδυνεύουν να τον κάνουν να φαίνεται ως αλαζόνας», ενώ συμπλήρωσε ότι «πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός, δεν διαλέγει ο κ. Ανδρουλάκης. Τα έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ τα πράγματα: Πρωθυπουργός και το τονίζω αυτό, Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είτε μόνος του, είτε σε κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό ισχύει για όποιον είναι πρώτο κόμμα, δεν ισχύει μόνο για τη Νέα Δημοκρατία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το ύφος της ΝΔ, τονίζοντας ότι είναι κεντροδεξιό κόμμα που μπορεί ταυτόχρονα να ενσωματώνει προοδευτικές δυνάμεις, με δυνάμεις οι οποίες έχουν πιο συντηρητικά χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο.

«Εμείς πια θα είμαστε έτοιμοι στην προεκλογική περίοδο να παρουσιάσουμε το σχέδιό μας γι’ αυτό το οποίο θα αποκαλούσα «Επιτελικό Κράτος 2.0». Δηλαδή το επόμενο επιτελικό κράτος, το πώς μπορούμε πραγματικά να υλοποιούμε πολιτικές και να αντιμετωπίζουμε στην πράξη δυσκολίες που προέρχονται από χρόνιες αγκυλώσεις της ελληνικής γραφειοκρατίας και που δεν αντιμετωπίζονται μόνο με την ψήφιση ενός νόμου», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

«Θεωρώ βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα μας. Και έχει γίνει μια πολύ συστηματική δουλειά από την κυβέρνηση για να καλλιεργηθεί και η βρετανική κοινή γνώμη, αλλά και για να μπορέσουμε να επιχειρηματολογήσουμε προς το Βρετανικό Μουσείο, γιατί η επανένωση των Γλυπτών ουσιαστικά θα αποτελεί ένα μοναδικό γεγονός, το οποίο δεν θα θέσει σε κίνδυνο ουσιαστικά όλη τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, καθώς πρόκειται για μία μοναδική επανένωση ενός μνημείου με τόσο μεγάλη παγκόσμια ακτινοβολία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της συνέντευξης.

Πάνος Τουμάσης


Πηγή: huffingtonpost.gr