Η Τουρκία "στήνει" θερμό επεισόδιο και το ΝΑΤΟ τη "χαϊδεύει" - Ειδήσεις Pancreta
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP
 
Με το όνομα του τελευταίου σουλτάνου βαφτίζει ο Ερντογάν το νέο γεωτρύπανο, την ώρα που ο Στόλτενμπεργκ εξακολουθεί να δείχνει "κατανόηση" στα τουρκικά παζάρια.
 

Η ανησυχία για το ενδεχόμενο η Τουρκία να "στήσει" θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο κορυφώνεται, ενώ το ΝΑΤΟ δείχνει πρόθυμο να "παζαρέψει" με την Άγκυρα την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής σε δύο εβδομάδες.

Μετά το νέο κρεσέντο απειλών του Σαββατοκύριακου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε χθες ότι αποφάσισε να δώσει στο νέο γεωτρύπανο της γείτονος το όνομα του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ, του τελευταίου σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τον οποίο εκθρόνισαν οι Νεότουρκοι και είχε φυλακίσει ο Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο συμβολισμός της κίνησης αυτής είναι προφανής και προβληματίζει την Αθήνα, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις ότι η Τουρκία θα στείλει γεωτρύπανο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο προκειμένου να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Την ίδια στιγμή ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτνεμπεργκ, εξακολουθεί να δείχνει "κατανόηση" στην Τουρκία, που εκβιάζει με τη διεύρυνση της Συμμαχίας, γεγονός που προκαλεί φόβους ότι οι ΗΠΑ θα μπουν στη διαδικασία να "ανταλλάξουν" την πώληση F-16 ή και F-35 στην Άγκυρα, με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Η Άγκυρα πάντως έχει διαμηνύσει ότι το παζάρι δε θα λήξει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29- 30 Ιουνίου.

Η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί από την άλλη ότι στη Σύνοδο αυτή θα απομονωθεί η Τουρκία και θα εκτεθεί στους συμμάχους. Ενώ προηγουμένως, στην τακτική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 23- 24 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα θέσει όπως έχει προαναγγείλει το θέμα της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας και θα καλέσει τους εταίρους να πάρουν σαφή θέση. Σημειωτέον ότι την Παρασκευή 17 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Μέχρι τότε, η Τουρκία φαίνεται πως θα συνεχίσει άλλωστε το ίδιο βιολί. Χθες συνέχεια στο σίριαλ των προκλητικών δηλώσεων έδωσε από τα κατεχόμενα της Κύπρου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι "η Ελλάδα πηγαίνει κλαίγοντας στη διεθνή κοινότητα". Ενώ την ίδια ώρα τουρκικά μαχητικά πραγματοποιούσαν νέο μπαράζ υπερπτήσεων.

Διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας τις νέες δηλώσεις Τσαβούσογλου, τόνιζαν ότι η Αθήνα δε θα μπει σε μία στείρα αντιπαράθεση δηλώσεων με την Άγκυρα και υπενθύμιζαν ότι η Ελλάδα έχει απορρίψει με νομικά επιχειρήματα, βασισμένα στο διεθνές δίκαιο, με χάρτες και επιστολές, όλες τις τουρκικές έωλες αιτιάσεις.

Στο χορό της έντασης συμμετέχουν και τα τουρκικά ΜΜΕ. Μετά την προπαγάνδα του φιλοκυβερνητικού τουρκικού τύπου, που υποστήριζε ότι η Άγκυρα μπορεί να διεκδικήσει νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος και η Ρόδος, νέα δημοσιεύματα χθες έκαναν λόγο για πυροβολισμούς στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και για νεκρό μετανάστη, κάτι που διέψευσαν βεβαίως οι ελληνικές αρχές.

Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα επιχειρεί και να διεισδύσει πολιτικά και στρατιωτικά στα Βαλκάνια. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Ερντογάν συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, με τον οποίο συζήτησαν για τη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης, ενώ ο Κοβάτσεφσκι κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να επισκεφθεί τα Σκόπια.

Βίκυ Σαμαρά


Πηγή: news247.gr