Στην Βουλή η καταστροφή στον Παλίγκρεμνο - Ειδήσεις Pancreta
Για οικολογική καταστροφή και αλλοίωση του γεώτοπου, κάνουν λόγο βουλευτές της Κρήτης για το ζήτημα του Παλίγκρεμνου σε παρεμβάσεις τους στην Βουλή.
 

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία ζητά να σταματήσει η καταστροφή του Παλίγκρεμνου, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Ο βουλευτής ζητά να ανακληθεί άμεσα η απαράδεκτη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής όπως και η Άδεια Οικοδόμησης για κατασκευή υπόσκαφου τουριστικού συγκροτήματος στον Παλίγκρεμνο, καθώς και να εξασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος και της περιοχής με την κήρυξη του Παλίγκρεμνου ως προστατευόμενο τοπίο – μνημείο.

Παρέμβαση στην Βουλή πραγματοποίησε μέσω επίκαιρης ερώτησης, και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, επισημαίνοντας πως «η επένδυση δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ήπια επέμβαση, αλλά αντίθετα θα επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες που θα αλλοιώσουν καθοριστικά το ιδιαίτερα εμβληματικό τοπίο».

Α. Ξανθός: Στήριξη του αγώνα

Τη στήριξη του αγώνα της δημοτικής αρχής εναντίον της επένδυσης στον Παλίγκρεμνο Πλακιά, εξέφρασε ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη.

Ο κ. Ταταράκης ενημέρωσε το βουλευτή Ρεθύμνου για τη γεωλογική και οικολογική σημασία του Παλίγκρεμνου και για τη μη αναστρέψιμη βλάβη που θα προκληθεί από την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας σ ’αυτό το ιδιαίτερου φυσικού κάλους τοπίο.

Ο Α. Ξανθός ενημερώθηκε επίσης για τις νομικές ενέργειες του Δήμου Αγίου Βασιλείου, ο οποίος σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς φορείς και συλλογικότητες, προσπαθεί με κάθε τρόπο να προσβάλλει νομικά την καταστροφική αυτή επένδυση και να σταματήσει την εξέλιξη των εργασιών στο χώρο του Παλίγκρεμνου.

Από την πλευρά του, ο κ. Ξανθός δήλωσε τον αμέριστη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον αγώνα της δημοτικής αρχής και των ενεργών πολιτών της Κρήτης, που υπερασπίζονται σθεναρά το φυσικό περιβάλλον και τη φυσιογνωμία της περιοχής.


Η ερώτηση του Μ. Συντυχάκη:

«Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Πλακιά και της ευρύτερης περιοχής στον Δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου εξ αιτίας της σχεδιαζόμενης επένδυσης για κατασκευή υπόσκαφου τουριστικού συγκροτήματος στον Παλίγκρεμνο, στην ανατολική πλευρά της παραλίας του Πλακιά.  Οι δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων εκφράστηκαν με τη μεγάλη συμμετοχή στην κινητοποίηση που έγινε στις 15/5/2022 ενάντια στα σχέδια καταστροφής ενός από τους σημαντικότερους γεωτόπους της Κρήτης.

Να σημειωθεί, πως προκειμένου να προχωρήσει η συγκεκριμένη τουριστική επιχειρηματική δραστηριότητα η αρνητική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Ρεθύμνου αγνοήθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής στην Αθήνα. Έτσι εγκρίθηκε αρχιτεκτονική μελέτη κατασκευής υπόσκαφων κτηρίων, ανοίγοντας τον δρόμο στους επιχειρηματίες όχι μόνο να ισοπεδώσουν τον Παλίγκρεμνο αλλά και να οικοδομήσουν πάνω σε τρία ενεργά ρήγματα, όπως επισημαίνεται σε γεωλογικές μελέτες και «υπό την άμεση έκθεση σε κίνδυνο καταπτώσεων από τα ανάντη πρανή». 

Η Άδεια Οικοδόμησης εκδόθηκε στο όνομα της «ήπιας παρέμβασης»,  τη στιγμή που ακόμη και το αντιλαϊκό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και πλήθος μελετών και υπουργικών αποφάσεων  καθορίζουν την περιοχή του Παλίγκρεμνου και παραλίας ως «αδόμητη» για λόγους προστασίας τοπίου ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Επίσης, παρά την επιστημονική ανάλυση και τεκμηρίωση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και άλλων φορέων να κηρυχτεί ο Παλίγκρεμνος ως προστατευόμενο τοπίο και φυσικός σχηματισμός - μνημείο της φύσης και παρά τις σχετικές προτάσεις προς το ΥΠΕΧΩΔΕ να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του καθεστώτος προστασίας της περιοχής, η διαδικασία αυτή δεν έχει  υλοποιηθεί.

Εν τω μεταξύ, η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων βάζει μόνο προσωρινά φρένο στο έγκλημα της καταστροφής του Παλίγκρεμνου, η παράδοση του οποίου στους επενδυτές καταδεικνύει το γεγονός ότι ο σχεδιασμός με κριτήριο το κέρδος θυσιάζει το περιβάλλον, συνολικά τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.  

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να ανακληθεί άμεσα η απαράδεκτη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής όπως και η Άδεια Οικοδόμησης για κατασκευή υπόσκαφου τουριστικού συγκροτήματος στον Παλίγκρεμνο.
  • Να  εξασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος και της περιοχής με την κήρυξη του Παλίγκρεμνου ως προστατευόμενο τοπίο – μνημείο».

Η ερώτηση του Κρ. Αρσένη:

«Θέμα: Μπουλντόζες αλλοιώνουν ανεπανόρθωτα το εμβληματικό τοπόσημο του Πλακιά, τον Παλίγκρεμνο στο Ρέθυμνο.

Ένα από τα διασημότερα τοπία της νότιας Κρήτης, μια από τις ‘καρτ ποστάλ’ του ΕΟΤ, αυτή τη στιγμή καταστρέφεται λόγω της ολιγωρίας της πολιτείας να το προστατεύσει. Τις προηγούμενες μέρες οι κάτοικοι είδαν τις μπουλντόζες και τα χωματουργικά μηχανήματα ιδιώτη επενδυτή να καταστρέφουν ένα από τα σημαντικότερα γεωλογικά μνημεία της Κρήτης, με σκοπό την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας.

Από το 2019 όπου έγινε γνωστή η ‘επένδυση’ η τοπική κοινωνία αντέδρασε αρνητικά όπως και σχετικοί φορείς, οι τοπικοί εμπορικοί και επαγγελματικοί σύλλογοι, το ΤΕΕ, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Στις 27 Νοεμβρίου 2019, το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Ρεθύμνου απέρριψε τη σχεδιαζόμενη ξενοδοχειακή μονάδα κρίνοντας μη ικανοποιητική την ένταξή της στο φυσικό περιβάλλον. Στις 12 Μαΐου ο Δήμος Αγίου Βασιλείου κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα. Όπως επισημαίνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ο γκρεμός σχηματίζεται σε μια σχεδόν κατακόρυφη, κατοπτρική επιφάνεια ενός ρήγματος (άνω των 80 μέτρων).

«Αυτός είναι και ο λόγος που δέχεται κάθε χρόνο πολλές επισκέψεις από φοιτητές γεωλογικών σχολών της Ελλάδας και του εξωτερικού», αναφέρει ο Χαρ. Φασούλας, υπεύθυνος του τομέα Γεωποικιλότητας του μουσείου και συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO.

Επιπλέον, η περιοχή έχει ιστορική και πολιτισμική αξία, καθώς συνδέεται με μεταλλευτικές δραστηριότητες και ιστορικά γεγονότα της ευρύτερης περιοχής, ενώ διαθέτει και αξιόλογα οικολογικά χαρακτηριστικά, καθώς οι βράχοι καταλήγουν σε παράκτιες αμμοθίνες.

Ερωτάται ο υπουργός:

  1. Με ποια επιχειρήματα το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) του υπουργείου κατέρριψε την ομόφωνη εισήγηση που έλαβε από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Ρεθύμνου, παρ’ όλο που ρητά αναφερόταν σε αυτή ότι η επένδυση «δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ήπια επέμβαση, αλλά αντίθετα θα επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες που θα αλλοιώσουν καθοριστικά το ιδιαίτερα σημαντικό, εμβληματικό και παγκόσμιου ενδιαφέροντος τοπίο»;
  2. Εδώ και 2 χρόνια η τοπική αυτοδιοίκηση σας έχει ζητήσει να κηρυχθεί ο Παλίγκρεμνος «προστατευόμενο τοπίο – μνημείο της Φύσης», γιατί δεν έχετε προχωρήσει σε σχετικές ενέργειες;»

Πηγή: efsyn.gr