Σήμερα το τετ-α-τετ Μητσοτάκη - Μπάιντεν: Τα ενεργειακά, η Τουρκία και τα F-35 - Ειδήσεις Pancreta

Στη σκιά του θετικού «νεύματος» του ΝΑΤΟ για ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας και της σφοδρής αντίδρασης της Τουρκίας, συναντάται στις 10.30 (ώρα Ελλάδας ) ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάϊντεν στον Λευκό Οίκο.

Ο κ. Μητσοτάκης προσέρχεται στο τετ α τετ με πρώτιστη προτεραιότητα, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, να αναδείξει περαιτέρω τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ αλλά και τον κομβικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στον επανασχεδιασμό του ενεργειακού χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου. Από τις επισημάνσεις του κυβερνητικού επιτελείου προκύπτει ότι ναι μεν ο πρωθυπουργός θα εκθέσει στον Αμερικανό πρόεδρο όλη τη βεντάλια της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά θα δώσει το βάρος στις σχέσεις Αθήνας – Ουάσιγκτον.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, όλοι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, και φυσικά ο πρόεδρος Μπάιντεν κατανοούν ότι ο νέος γύρος της τουρκικής επιθετικότητας σχετίζεται με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπως επίσης και με τις αμυντικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η Αθήνα με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Υπ αυτή την έννοια, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει να μην μονοπωλήσει το θέμα της Τουρκίας την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, και ιδιαίτερα τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο αλλά και την ομιλία του στο Κογκρέσο. Ιδιαίτερα, στην τελευταία, μάλιστα, οι πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο, λένε ότι το βάρος θα πέσει στην ανάδειξη της στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ και κυρίως ο ρόλος της Ελλάδας ως αναδυόμενου ενεργειακού κόμβου.

Η Αθήνα, άλλωστε, αποδίδει σε σημαντικό βαθμό τη νευρικότητα της Άγκυρας στην ανάδειξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ως σημαντικό γεωπολιτικό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή καθώς λειτουργεί πλέον ως εναλλακτική λύση για τη μεταφορά στρατευμάτων προς τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Πολωνία τη στιγμή που, λόγω του πολέμου, τα Στενά έχουν κλείσει για τα στρατιωτικά πλοία του ΝΑΤΟ. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί διεξοδικά στη δυνατότητα της χώρας μας να αναδειχθεί σε κόμβο μεταφοράς LNG από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα εγχείρημα, που έχει την έγκριση της Ουάσιγκτον, όπως προέκυψε από την πρόσφατη επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, στην Αθήνα.

Τι θα πει στο Κογκρέσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πέραν των παραπάνω, ωστόσο, είναι αυτονόητο ότι θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη έναντι των τουρκικών επιδιώξεων, και κυρίως αυτών που αφορούν στην αναβάθμιση των υπαρχόντων αμερικανικών αεροσκαφών αλλά και στη βούληση για αγορά 40 ακόμα F-16 – θέμα, για το οποίο σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Διοίκηση Μπάιντεν θα ζητήσει έγκριση από το Κογκρέσο.

Σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια των συνομιλιών των δύο πλευρών θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις ισχυρές σχέσεις της Αθήνας με άλλους κρίσιμους «παίκτες» της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα .

Σε όλες τις επαφές που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης στη διήμερη παραμονή του στην αμερικανική πρωτεύουσα, η Αθήνα προτίθεται να αναδείξει την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, η οποία ψηφίστηκε προ ημερών από τη βουλή και κατά τη κυβέρνηση αποδεικνύει τον μακροχρόνιο χαρακτήρα στη δέσμευση των ΗΠΑ να επενδύσουν γεωπολιτικά στη χώρα μας.

Για την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών σε ζητήματα στρατιωτικού εξοπλισμού, μάλιστα, θα έχει συζητήσεις και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθώς σύμφωνα με την κυβέρνηση, το ζητούμενο είναι η μεγαλύτερη ενίσχυση των ελληνικών οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ μέσα από την πιθανή απόκτηση F35 από τη χώρα μας και τη σχετική χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ για αντικατάσταση παλαιότερων συστημάτων με αντίστοιχα σύγχρονης τεχνολογίας.

Η συνάντηση Μπάιντεν-Μητσοτάκη θα γίνει στις 15:30 το μεσημέρι της Δευτέρας (τοπική ώρα) και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Μετά την ολοκλήρωση των επαφών θα υπάρξουν δηλώσεις των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο.

Έλλη Τριανταφύλλου


Πηγή: ieidiseis.gr