Η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σκωτία και το Τατόι - Ειδήσεις Pancreta
Στη Σκωτία σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από πρόσκληση του διαδόχου του Βρετανικού θρόνου. Το φιλόδοξο project για το Τατόι.
 

Την πρώτη του επίσκεψη στο παλάτι Dumfries House στη Σκωτία πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός μετά από πρόσκληση του διαδόχου του Βρετανικού θρόνου, Κάρολου, ο οποίος, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, τον Μάρτιο του 2022, είχε επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον για την τύχη των πρώην βασιλικών ανακτόρων και κτημάτων στο Τατόϊ.

Ο κ. Μητσοτάκης θα περιηγηθεί σήμερα στο παλάτι, το οποίο, ο Κάρολος μετέτρεψε από σκωτσέζικο μνημείο του 18ου αιώνα σε έναν αυτάρκη οικονομικό οργανισμό, αξιοποιώντας την πολιτιστική κληρονομιά του, προκειμένου να πάρει ιδέες για την αξιοποίηση ενός ανάκτορου –μουσείου, για εμπορικούς σκοπούς, όπως σχεδιάζει να πράξει η κυβέρνηση με το Τατόϊ.

Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου, ο οποίος πήγε πίσω μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού που κατέστρεψαν και μέρος των πρώην ανακτόρων, προβλέπει την εμπορική αξιοποίηση του Τατοϊου κατά τρόπο που θα καλύπτει τα σημαντικά έξοδα συντήρησής του και ταυτοχρόνως θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Βεβαίως, πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο project, το οποίο, είναι αμφίβολο αν θα υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός. Ιδιαίτερα, αν η πηγή έμπνευσης είναι το Dumfries House, το οποίο είναι εξοπλισμένο με ανεκτίμητης αξίας έπιπλα, πίνακες ζωγραφικής, άλλα έργα τέχνης, χειροποίητα χαλιά κ.α, ενώ μέσω προγραμμάτων συνέργειας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, στο εσωτερικό του λειτουργούν ξενοδοχείο, συνεδριακοί χώροι, χώροι δεξιώσεων, καφέ, εστιατόριο υψηλών γαστρονομικών απαιτήσεων κα.


Πηγή: ieidiseis.gr