ΣΥΡΙΖΑ: Ένταση στο τέλος του συνεδρίου λόγω καταστατικού - Παρέμβαση Τσίπρα - Ειδήσεις Pancreta

Τεταμένο ήταν το κλίμα στο κλείσιμο του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ μετά το τέλος της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα και άρχισαν οι διαδικασίες για τις ψηφοφορίες για τα κείμενα. Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε ήταν πως ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.

Τα ντεσιμπέλ της έντασης ανέβηκαν κατακόρυφα όταν από την πλευρά της Ομπρέλας κατατέθηκε τροπολογία στο καταστατικό περί των κριτηρίων εγγραφής μελών όπου προέβλεπε η εγγραφή να γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία, και όχι μόνο με ηλεκτρονική εγγραφή όπως προβλέπει η Επιτροπή Καταστατικού.

Με ανάταση χειρός οι σύνεδροι κλήθηκαν δυο φορές να ψηφίσουν επί του ζητήματος ωστόσο δεν ήταν δυνατή καταμέτρηση. Τον λόγο πήρε ο Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος πρότεινε, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να στηθεί κάλπη τώρα αφού πολλοί σύνεδροι από την περιφέρεια έχουν ήδη αποχωρήσει ή πρέπει να αποχωρήσουν τώρα, να στηθεί κάλπη στις 15 Μαΐου όταν και θα γίνουν οι εκλογές για ανάδειξη προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, παίρνοντας τον λόγο, δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου ότι διαφωνεί με την πρόταση του Γραμματέα. Το Σώμα στην συνέχεια τάχθηκε υπέρ της πρότασης Τζανακόπουλου με τον Πανό Σκουρλέτη να ανακοινώνει ότι η Ομπρέλα δεν συμμετέχει σε αυτή την διαδικασία και αποχωρεί.

Παρέμβαση Τσίπρα

Λίγο αργότερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρότεινε, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης του κλίματος που είχε δημιουργηθεί, το κόμμα να πάει με το τρέχον καταστατικό ως την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής στις 15 Μαΐου και σε ένα διάστημα δυο μηνών να πραγματοποιηθεί καταστατικό συνέδριο.

Σε εκείνο το σημείο απευθύνθηκε στο Σώμα ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η εγγραφή μελών την ημέρα της ψηφοφορίας στις 15 Μάϊου, εκ των πραγμάτων, θα είναι με αυτοπρόσωπη παρουσία και ως εκ τούτου δεν αποτελεί τόσο μεγάλο ζήτημα και πρόσθεσε πως εκεί και πέρα μπορεί πράγματι το κόμμα να πάει σε μια συζήτηση για τις καταστατικές αλλαγές, όχι όμως με ένα νέο συνέδριο όπως ήταν η πρόταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το Καταστατικό θα εγκριθεί στις 15 Μαΐου και ότι από εκεί και πέρα η νέα Κεντρική Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να ανοίξει αν χρειαστεί τη συζήτηση ξανά, όχι προφανώς με νέο Συνέδριο, αλλά όπως το Καταστατικό προβλέπει διαδικασίες διαλόγου αν χρειαστεί στη βάση, αλλά και με διαδικασίες συλλογικές είτε μέσω του θεσμού του Διαρκούς Συνεδρίου που μπορεί ανά πάσα στιγμή να συγκληθεί εάν η ΚΕ ή μεγάλος αριθμός μελών το προκρίνουν, είτε μέσω δημοψηφίσματος απευθείας στα μέλη.


Πηγή: ieidiseis.gr