Δόμνα Μιχαηλίδου: Εκτεθειμένη η Περιφέρεια Κρήτης για τον οίκο ευγηρίας στα Χανιά - Ειδήσεις Pancreta
Κόλαφος η απάντηση της υφυπουργού σε Ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου η οποία συζητήθηκε στην Βουλή
 

Οι ενέργειες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφορικά με τις καταγγελίες για τον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας στα Χανιά και ειδικά το αν διενήργησε ελέγχους η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ήταν το βασικό θέμα της Ερώτησης  του Βουλευτή Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου, η οποία συζητήθηκε σήμερα στην Βουλή.

Βασιζόμενος σε σχετική έγγραφη απάντηση του Υπουργείου ο κ. Κεγκέρογλου ανέφερε πως το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όχι μόνο δεν διαβίβασε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας τα καταγγελλόμενα για την εξαθλίωση των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων, για να τα ελέγξουν οι επιθεωρητές Υγείας και Πρόνοιας αλλά ζήτησε έλεγχο του Γηροκομείου για την τήρηση των μέτρων αποφυγής καπνού και μέτρων αντιμετώπισης covid-19.

Απαντώντας η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, αρχικά επεσήμανε πως για τους ελέγχους σε αυτές τις δομές, δεν είναι αρμόδιο το συγκεκριμένο Υπουργείο αλλά οι Περιφέρειες οι οποίες είναι υποχρεωμένες να έχουν ορίσει Κοινωνικούς συμβούλους οι οποίοι να διενεργούν τους ελέγχους.

Επίσης αναφέρθηκε  στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για βελτίωση της ασφαλούς λειτουργίας των δομών και των ελέγχων και σε ότι αφορά στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, εξήγησε πως πέρυσι ο ρόλος της ήταν να ελέγχει την εφαρμογή των πρωτοκόλλων κατά της πανδημίας.

Όπως είπε η κα Μιχαηλίδου, το 2021, σε αυτό το πλαίσιο η Εθνική Αρχή Διαφάνειας όντως έλεγξε τον οίκο ευγηρίας αν τηρεί τα πρωτόκολλα και την νομοθεσία κατά του καπνίσματος και συνέχιζε λέγοντας:

«Όταν ήρθαν οι καταγγελίες, το πρώτο που κάναμε ήταν να ρωτήσουμε την Περιφέρεια Κρήτης, προφορικά και εγγράφως για το τι γίνεται με την δομή αυτή. Η απάντηση της Περιφέρειας ήταν ότι δεν τρέχει κάτι με την δομή…».

Αμέσως μετά ανέλαβε η Εισαγγελία, είπε η υφυπουργός  Κοινωνικών Υποθέσεων, διευκρινίζοντας ότι «εάν δεν είχε αναλάβει η Εισαγγελία, θα στέλναμε το αίτημα στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας», ενώ ανέφερε και άλλες περιπτώσεις δομών στις οποίες έγιναν έλεγχοι, όπως δημοτικό γηροκομείο στο Λασίθι.

Όπως τόνισε η κα Μιχαηλίδου, στην περίπτωση του γηροκομείου στα Χανιά στο οποίο είχαν γίνει έλεγχοι και σύμφωνα με τον αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό (Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε. Χανίων) τίποτε δεν ήταν λάθος, μπήκε απευθείας η Εισαγγελία που κάνει την έρευνα…


Πηγή: cna.gr