Ρωσικός χειμώνας στις σχέσεις Αθήνας - Μόσχας - Ειδήσεις Pancreta
Οι ύβρεις της Μ.Ζαχάροβα κατά της Ελλάδας προκάλεσαν αμηχανία και ενόχληση στην Αθήνα, που βλέπει ρωσικό εκνευρισμό για τις κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
 

Η υβριστική επίθεση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρίας Ζαχάροβα, κατά της Ελλάδας, προκάλεσε παγωμάρα, αμηχανία και ενόχληση στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι η κ.Ζαχάροβα έκανε λόγο για “αντιρωσική υστερία” και για “βαθύτατα εσφαλμένες, εγκληματικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής όπλων στην Ουκρανία.”

Υποστήριξε μάλιστα ότι στο τέλος “τα όπλα θα στραφούν και εναντίον των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων”, καθώς και ότι: “Στο όνομα των συλλογικών δυτικών σχεδιασμών – να κάνουν κακό στη Ρωσία με κάθε κόστος – θυσιάστηκε η κοινή λογική. Οι διμερείς δεσμοί καταστρέφονται σκοπίμως, και οι ρωσοελληνικές σχέσεις, δυστυχώς, δεν αποτελούν εξαίρεση.”

Στην κ.Ζαχάροβα απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου. Χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις της κ.Ζαχάροβα αλλά και τις αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, τονίζοντας ότι δεν συνάδουν με τη διπλωματική πρακτική, καθώς και με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας.

Ο κ.Παπαϊωάννου διαμήνυσε δε στη Μόσχα ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική βασίζεται σε αρχές και στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Αλλά και επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα συναποφασίζει και δεσμεύεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει, όπως, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει -και το έχει δηλώσει ξεκάθαρα- να συστρατευθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία απόλυτα με το δυτικό στρατόπεδο, στο οποίο άλλωστε ανήκει η Ελλάδα. Στην Αθήνα αποδίδουν άλλωστε τις ρωσικές επιθέσεις σε εκνευρισμό γιατί η χώρα μας εφαρμόζει τις κυρώσεις που έχει αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρώσεις οι οποίες έχουν ήδη συνέπειες στη ρωσική οικονομία. Η κ.Ζαχάροβα δεν έκρυψε άλλωστε τη ρωσική ενόχληση τόσο για το γεγονός ότι η Αθήνα επιλέγει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, όσο και γιατί ο ελληνικός εναέριος χώρος έκλεισε για τα ρωσικά αεροσκάφη.

Η κυβέρνηση πάντως υποστηρίζει ότι δεν θα είναι σοβαρές οι συνέπειες στον τουρισμό από το ρωσικό χειμώνα στις σχέσεις με τη Μόσχα, επικαλούμενη ότι οι Ρώσοι τουρίστες αποτελούν ένα σχετικά μικρό ποσοστό επί του συνόλου. Παραδέχεται όμως ότι θα υπάρχουν οικονομικές συνέπειες από την όξυνση της ενεργειακής κρίσης, αλλά υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δε θα μπορούσε να κρατήσει ίσες αποστάσεις, δεδομένου ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να “βάλει ιδέες” στην Τουρκία.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν μάλιστα ότι οι ρωσικές επιθέσεις εν τέλει συσπειρώνουν τους πολίτες γύρω από την πολιτική της κυβέρνησης και “παγώνουν” κάθε φιλορωσική διάθεση που υπήρχε σε τμήμα της βάσης της Νέας Δημοκρατίας. Αποκρούουν δε την κριτική ότι η Αθήνα δεν έπρεπε να βγει τόσο ξεκάθαρα κατά της Ρωσίας, αφήνοντας την Τουρκία να επιδιώκει το ρόλο του διαπραγματευτή, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα θα κερδίσει τελικά στο διπλωματικό πεδίο αποδεικνύοντας ότι εκείνη είναι ο “αξιόπιστος σύμμαχος” της Δύσης στην περιοχή.

Πάντως προφανώς η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να στείλει και μαχητικά αεροσκάφη στις γειτονικές με την Ουκρανία χώρες, αν και έχει δηλώσει πως θα το πράξει, εφόσον ζητηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, κάτι όμως που δεν έχει επί του παρόντος συμβεί.

Βίκυ Σαμαρά


Πηγή: news247.gr