Κοινωνικό μέρισμα 2022: Με 100 ευρώ τα νοικοκυριά απέναντι στην ακρίβεια - Ειδήσεις Pancreta
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
 
Με την ακρίβεια να καλπάζει το κοινωνικό μέρισμα 2022 που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το Πάσχα, ύψους 100 ευρώ, για τρόφιμα, μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό.

Συγκεκριμένα, το νέο κοινωνικό μέρισμα 2022 αναμένεται ότι θα ανέρχεται στα 100 ευρώ και μπορεί να δοθεί και σε μορφή κουπονιού, προκειμένου να αγοραστούν τρόφιμα. Το συγκεκριμένο ποσό πάντως των 100 ευρώ μπορεί να φτάνει απλά για τα ψώνια μιας εβδομάδας, ενώ η ακρίβεια είναι εδώ και ήρθε για να μείνει. Είναι γνωστό ότι όταν οι τιμές ανεβαίνουν, σχεδόν ποτέ δεν πέφτουν...

Το οικονομικό επιτελείο έχει βάλει στο τραπέζι και εξετάζει τη χορήγηση ενός έκτακτου εφάπαξ επιδόματος στα αδύναμα νοικοκυριά όπως τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους μακροχρόνιους ανέργους και τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την καταβολή του επιδόματος πριν από το Πάσχα με τις οριστικές αποφάσεις για τους δικαιούχους και το ύψος της ενίσχυσης να λαμβάνονται το Μάρτιο οπότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την ανάπτυξη του 2021 η οποία αναμένεται να κινηθεί πάνω από 8,5% καθώς και τα δημοσιονομικά περιθώρια με βάση την πορεία του προϋπολογισμού και το δημοσιονομικό χώρο που θα έχει δημιουργηθεί από την μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η εφαρμογή κριτήριων για την επιλογή των δικαιούχων του «επιδόματος Πάσχα». Στα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με βάση όχι μόνο τις μηνιαίες αποδοχές τους αλλά το σύνολο των εισοδημάτων και των περιουσιακών τους στοιχείων.

Στην περίπτωση που δεν βγει η συγκεκριμένη άσκηση τότε θα ακολουθηθεί το μοντέλο του επιδόματος των Χριστουγέννων που δόθηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους, τα άτομα με αναπηρία και τα νοικοκυριά που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Χθες η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πληθωρισμό στο 6,2% τον Ιανουάριο, τον υψηλότερο από το 1997. Οι επιμέρους δείκτες που συνθέτουν το 6,2% δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας. Το μεγαλύτερο μέρος των πληθωριστικών πιέσεων τροφοδοτούν οι εκρηκτικές τιμές της ενέργειας, οδηγώντας τους επιμέρους δείκτες «Στέγαση» σε πληθωρισμό 22,6% και «Μεταφορές» 11,1%. Επιμέρους οι τιμές του φυσικού αερίου σε δωδεκάμηνη βάση εμφανίζουν αύξηση 154,8%, στον ηλεκτρισμό 56,7%, στα καύσιμα 21,6% και στο πετρέλαιο θέρμανσης 36%.

Στο καλάθι της νοικοκυράς οι πιέσεις είναι σαφώς μεγάλες. Όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το μοντέλο των Χριστουγέννων, που δόθηκε επίδομα στους συνταξιούχους και τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Η καταβολή του έκτακτου επιδόματος θα γίνει αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και σε συνδυασμό με το πακέτο των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου θα έρθει να καλύψει μέρος των εισοδηματικών απωλειών που έχουν υποστεί τα ευάλωτα νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες από το «τσουνάμι» της ακρίβειας.


Πηγή: ieidiseis.gr