Μείωση ΦΠΑ: Στο τραπέζι για Γεωργιάδη και Οικονόμου – Αποκλείει ο Σταϊκούρας - Ειδήσεις Pancreta

Αναφερόμενοι στο κύμα ακρίβειας και τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αντιμετώπισή του, ανοιχτό άφησαν με δηλώσεις τους το ενδεχόμενο  μείωσης του ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Οικονόμου. Από την πλευρά του ο υπουργός οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς, η μείωση των συντελεστών «Θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό».

Τη συζήτηση άνοιξε, το βράδυ της Δευτέρας, ο υπουργός ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega, όπου ανέφερε συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα μέτρο που βρίσκεται υπό διερεύνηση προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση δια της φοροελάφρυνσης σε ορισμένα είδη προϊόντων και να αναχαιτιστεί το πληθωριστικό κύμα που βιώνει η χώρα. «Έχουμε βάλει μια άσκηση στο καλάθι της νοικοκυράς για να δούμε που πρόκειται να κυμανθεί τους επόμενους μήνες. Δουλεύουμε για να δούμε πού πρόκειται να έχουμε το επόμενο διάστημα λογικά τις μεγαλύτερες αυξήσεις για να δούμε και αυτό το θέμα, αν γίνεται δια της φορολογίας να παρέμβουμε σε ορισμένα είδη έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε αυτό το αναπόφευκτο πληθωριστικό κύμα. Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο για αυτό το μέτρο, αν δούμε ότι οι αυξήσεις είναι υπερβολικές, να πάρουμε επιπλέον μέτρα για να ελέγξουμε το κύμα της ακρίβειας. Σας διαβεβαιώ ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά είναι πάνω από αυτό το θέμα, όπως σε όλα. Δεν έχουμε αφήσει κανέναν μόνο του και κανέναν στην τύχη του… Κάνουμε την άσκηση για το καλάθι της νοικοκυράς για να εξετάσουμε τα μέτρα τα οποία μπορούμε να πάρουμε, για να το κάνουμε αυτό λιγότερο οδυνηρό» δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι, τους επόμενους 2 με 3 μήνες, τα νοικοκυριά θα δοκιμαστούν από το κύμα ακρίβειας.

Οικονόμου: Στο πλευρό της κοινωνίας η κυβέρνηση

Το πρωί της Τετάρτης, 12 Ιανουαρίου, για το θέμα ρωτήθηκε, κατά την εμφάνισή του στον ANT1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος ανέφερε ότι η μείωση του ΦΠΑ είναι ένα μέτρο που εξετάζεται. «Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση, σε όλα τα επίπεδα, έκανε παρεμβάσεις. Και σε ό,τι αφορά τη στήριξη για να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα οι τιμές στην ενέργεια (400 εκατ. μόνο τον Γενάρη για στήριξη στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και σε νοικοκυριά αλλά και σε επιχειρήσεις), παρακολουθούμε το φαινόμενο όσον αφορά τις αυξήσεις και ανατιμήσεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την αγορά και εξετάζουμε μία σειρά παρεμβάσεων», είπε και τόνισε ότι ς η πρόθεση της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας και να παράσχει ουσιαστική στήριξη και στα πολύ δύσκολα.

Σταϊκούρας: Κανένα ενδεχόμενο μείωσης ΦΠΑ

Λίγη ώρα αργότερα, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, για το θέμα τοποθετήθηκε και ο υπουργός οικονομικών. Ο Χρήστος Σταϊκούρας απέκλεισε το ενδεχόμενο , λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν υφίσταται αυτήν τη στιγμή οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ» και επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε να εκτροχιάσουμε τον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο». «Η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς», δήλωσε ο υπουργός οικονομικών.


Πηγή: ethnos.gr