Κυβέρνηση: «Όχι» σε lockdown, αυξημένο testing και rapid με... έξοδα των πολιτών - Ειδήσεις Pancreta

Eurokinissi

Σε τρεις άξονες κινείται ουσιαστικά το σχέδιο της κυβέρνησης εν όψει των εορτών. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα αποκλείεται να επιβληθεί κάποιου είδους lockdown ενώ το μόνο επιπλέον μέτρο που τυχόν θα επιβληθεί είναι το αυξημένο testing. Από εκεί και πέρα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά, δηλαδή να μην παραταθεί το κλείσιμό τους και παράλληλα να λειτουργήσει κανονικά η εστίαση και τα νυχτερινά κέντρα κατά τη διάρκεια των εορτών.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δεν θέλει να επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στους επιχειρηματίες και μάλιστα σε μια εορταστική περίοδο. Την ίδια ώρα, πάντως, απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου είναι τα (επιπλέον) rapid test να τα πληρώνει ο πολίτης από την τσέπη του προκειμένου για παράδειγμα να κάνει ρεβεγιόν σε κάποιο μαγαζί. Πρόκειται σίγουρα για ένα επιπρόσθετο κόστος, εντούτοις οι όποιες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν τα επόμενα 24ωρα όταν και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ξεκαθάρισε ότι νάλογα με τις εισηγήσεις ενδεχομένως και κάποιοες από τις μέρες των εορτώνε εκεί που θα παραιτηθεί παρατηρηθεί μεγάλη προσέλευση, εάν κριθεί αναγκαίο θα το ανακοινώσουμε τα επιπλέον μέτρα. Την ίδια ώρα, όμως, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία εισήγηση για lockdown και καμιά σκέψη για μέτρα καθολικού περιορισμού.

«Οτιδήποτε χρειαστεί να υπάρξει με μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα όχι όμως lockdown θα αξιολογηθεί ανάλογα με την εξέλιξη της νέας μετάλλαξης», σημείωσε χαρακτηριστικά αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για νέα μέτρα όπου και όταν χρειαστεί. Από την κυβέρνηση, δε, παρακολουθούν, όπως και ο ίδιος επιβεβαίωσε, την εξέλιξη της μετάλλαξης «Ο», προσπαθώντας να κερδίσουν χρόνο μέχρι να γίνει η επικρατούσα και στην Ελλάδα.

Ανάλογα, λοιπόν, με τη χρονική στιγμή που η πλειονότητα των κρουσμάτων θα είναι με την «Ο», τότε η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην λήψη νέων μέτρων, πλην φυσικά του αυξημένου testing. «Η κατάσταση με την όμικρον είναι δυναμική παρακολουθούμε την εξέλιξη της και ότι γίνεται σε όλη την Ευρώπη και αναλόγως θα αντιδράσουμε έτσι ώστε να θωρακίσουμε την χώρα μας από την εκτεταμένη διασπορά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Στο μεταξύ έβαλε τέλος στα σενάρια για παράταση του κλεισίματος των σχολείων, κάτι που πάντως ουδέποτε έπεσε στο τραπέζι. «Δεν υπάρχει τέτοια εισήγηση από την επιτροπή. Υπήρχαν φόβοι ότι θα κλείσουν τα σχολεία σε 10, 20 μέρες, σε ένα μήνα. Τα πρωτόκολλα λειτούργησαν πάρα πολύ αποτελεσματικά, έχουμε μείωση των κρουσμάτων σε ό,τι αφορά τα σχολεία», είπε.

Αλέξανδρος Διαμάντης


Πηγή: ethnos.gr