Αλαλούμ με την Εξεταστική για δημοσκοπήσεις και χρήμα στα ΜΜΕ - Ειδήσεις Pancreta
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν τόσο για την χρονική περίοδο της διερεύνησης των δημοσκοπήσεων (η ΝΔ ζητάει και του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει της ΝΔ ) όσο και ως προς το τι θα γράφει το κείμενο της πρότασης.

Ένα σκληρό μπρα ντε φερ βρίσκεται σε εξέλιξη στο πολιτικό παρασκήνιο καθώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν στη διερεύνηση του τοπίου σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις και τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ, ωστόσο, κανείς εκ των δύο δεν δείχνει διατεθειμένος να στηρίξει την πρόταση του άλλου.

Δεδομένου ότι η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να καταθέσει δική της πρόταση, ζητώντας η έρευνα να ξεκινήσει από το 2015 και ο ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει να ψηφιστεί ως έχει η δική του πρόταση, η αυριανή συνεδρίαση της Διάσκεψης των προέδρων της βουλής αναμένεται θυελλώδης.

Όλα δείχνουν ότι τον γόρδιο δεσμό θα κληθεί να λύσει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, η οποία βρίσκεται μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο σκηνικό: Το κρίσιμο στοίχημα, πάντως για την κυβέρνηση είναι να μην εμφανιστεί ότι δεν επιθυμεί τη διερεύνηση της λίστας χρηματοδότησης των ΜΜΕ κατά την περίοδο της πανδημίας, η οποία είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην κοινή γνώμη. Τυχόν θετική γνωμοδότηση να συζητηθεί η πρόταση της ΝΔ και όχι το ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να δημιουργήσει μείζον πολιτικό θέμα, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταθέσει πρώτο την πρόταση για την Εξεταστική Επιτροπή, με δύο συγκεκριμένα θέματα.

Το ερωτηματικό που έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες είναι αν μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα δύο Εξεταστικές Επιτροπές για παρεμφερές θέμα. Και αυτό, γιατί μπορεί αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ να κατέθεσε την πρόταση για τη διερεύνηση της λίστας Πέτσα και για την εταιρεία δημοσκοπήσεων Opinion Poll, η ΝΔ όμως εμφανίζεται αποφασισμένη να διευρύνει τον χρόνο έρευνας των χρηματοδοτήσεων των ΜΜΕ αλλά και των δημοσκοπήσεων, προκειμένου να περιλάβει και τη διακυβέρνηση από τον Αλ. Τσίπρα.

Με δεδομένο ότι συνταγματικά δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι δύο προτάσεις να συγχωνευτούν, αυτό αυτόματα σημαίνει ότι θα έχουμε δύο εξεταστικές επιτροπές για το ίδιο θέμα.

Εφόσον, και οι δύο προτάσεις συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό των 120 ψήφων, το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν μπορούν να συσταθούν και να λειτουργήσουν ταυτόχρονα δύο Εξεταστικές Επιτροπές για παρόμοιο θέμα;

Κοινοβουλευτικό προηγούμενο, δεν υπάρχει. Έτσι, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν τόσο για την χρονική περίοδο της διερεύνησης ( η ΝΔ ζητάει και του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει της ΝΔ ) όσο και ως προς το τι θα γράφει το κείμενο της πρότασης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης της ΝΔ για χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης, ενώ η ΝΔ θέλει ένα πιο ουδέτερο κείμενο ώστε να μπορέσει να το δεχθεί και εκείνη αλλά να καλύπτει και την διακυβέρνηση Τσίπρα.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τόσο το πολιτικό παρασκήνιο όσο και το παρασκήνιο, έχουν φουντώσει. Κι ενώ δημοσίως διεξάγεται μία μάχη για τον πολιτικό αντίκτυπο αυτής της υπόθεσης στην κοινή γνώμη, ούτε στο προσκήνιο, αλλά ούτε και στο παρασκήνιο βρίσκεται η χρυσή τομή που θα μπορούσε να περισώσει το κύρος του κοινοβουλευτισμού από μία διαδικασία που θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στην από καιρό τραυματισμένη αξιοπιστία του.

«Να συμφωνήσουμε σε αυτή την αίθουσα σε μια πάρα πολύ ουδέτερη διατύπωση χωρίς κανένα υπονοούμενο, η οποία να λέει ότι πρέπει ερευνηθεί η κρατική χρηματοδότηση και η ενδεχόμενη χειραγώγηση δημοσκοπήσεων από το 2015 έως το 2021. Ωστε να μη φανεί ότι η πρόταση «φωτογραφίζει» ή τους μεν ή τους δε», είπε τη Δευτέρα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του αρχηγού του Αλ. Τσίπρα, επιβεβαίωσε χθες ότι δεν προτίθεται να αποδεχθεί μια πιο ουδέτερη διατύπωση αλλά και ότι προτίθεται να εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας, αν η κυβερνητική πλειοψηφία καταθέσει δική της πρόταση. «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα πανικό και ξεχνά όλα τα υπόλοιπα θέματα που έχουμε θέσει και επικεντρώνεται στις δημοσκοπήσεις. Είναι θέμα δημοκρατίας. Το μεγάλο ηθικό ζήτημα αντικατοπτρίζεται σε δύο λέξεις. Λίστα Πέτσα. Αυτές τις δύο λέξεις η κυβέρνηση δε θέλει κανείς να τις εκφωνεί» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha και συμπλήρωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση. Υπάρχει δικογραφία στη Βουλή, έρευνα από την οικονομική εισαγγελία για την εταιρεία με σοβαρές κακουργηματικές πράξεις. Όταν ο κ. Μητσοτάκης βρισκόμενος σε δύσκολη θέση και πετάει την μπάλα στην εξέδρα και ζητά διεύρυνση, τι θέλει; Να εξεταστεί και άλλη εταιρεία; Βεβαίως, να εξεταστεί. Έρχεται στη Βουλή και λέει να φτιαχτεί μία άλλη διατύπωση. Παρά το γεγονός ότι έχει πλειοψηφία στην επιτροπή δεν το αντέχει και θέλει μία ουδέτερη διατύπωση. Έτσι παραβιάζει το Σύνταγμα».

Νωρίτερα, χθες, και εν όψει του διαφαινόμενου αδιεξόδου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου είχε ανοίξει διάπλατο παράθυρο για κατάθεση πρότασης και από τη ΝΔ, η οποία είναι προφανές ότι θα κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι φοβάται να ανοίξει ο φάκελος των δικών του πεπραγμένων και θα ακολουθήσει τον δικό της δρόμο.

Ένα πρώτο δείγμα, άλλωστε, έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος, κατά την ομιλία του στη βουλή τη Δευτέρα έκανε αναφορά σε δημοσκόπηση της εφημερίδας Documento που το 2019 προέβλεπε πως η ψαλίδα Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ κλείνει στις 2,3 μονάδες.

«Μέσα από την έρευνα, θα πρέπει να δούμε ποιες ήταν αυτές οι δημοσκοπικές εταιρείες οι οποίες εμφανίστηκαν από το πουθενά και εξαφανίστηκαν την επόμενη μέρα και προέβαλαν μία εικόνα που διαψεύστηκε από την ίδια την πραγματικότητα» λένε κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Τσίπρας ένευσε θετικά για την Εξεταστική από το 2015 για να πει «όχι» με ανακοίνωσή του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια.

Προσθέτουν, δε, ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει η Ολομέλεια με 120 ψήφους τη συγκρότηση της Επιτροπής και στη συνέχεια η Επιτροπή να αποφασίσει για διεύρυνση του χρόνου- κινείται εκτός των προνοιών του Συντάγματος. «Δεν μπορεί η Ολομέλεια να αποφασίσει κάτι άλλο και η επιτροπή να κάνει άλλο. Η Ολομέλεια κατευθύνει την Επιτροπή και δεν μπορεί η Επιτροπή να αυτονομηθεί από την Ολομέλεια και να κινηθεί πέραν της απόφασής της. Άρα πρέπει αυτά όλα να ξεκαθαρίσουν πριν τη ψηφοφορία και να καθοριστούν στην Ολομέλεια. Πρέπει μάλιστα οποιαδηποτε αλλαγη να διατυπωθεί γραπτώς πριν τη ψηφοφορία. Αυτό που θα ψηφιστεί να έχει διατυπωθεί εγγράφως.


Πηγή: ieidiseis.gr