Με διεύρυνση της έρευνας από το 2015 θα απαντήσει η κυβέρνηση στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική Επιτροπή - Ειδήσεις Pancreta

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό βάζει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις λίστες Πέτσα και την Opinion Poll, την οποία όπως όλα δείχνουν θα στηρίξουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει αποφασισμένο να περάσει στην αντεπίθεση και να σηκώσει «το γάντι», ζητώντας, ωστόσο, τη διεύρυνση του πεδίου έρευνας και για την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – εξέλιξη που προοιωνίζεται μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που προκρίνεται στις εντατικές συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από χθες στο κυβερνητικό επιτελείο είναι να καταθέσει η ΝΔ τη δική της πρόταση, ζητώντας να ξεκινήσει η έρευνα από το 2015, προκειμένου να περιληφθούν η επιχείρηση δημιουργίας του λεγόμενου «ΣΥΡΙΖΑ chanel» με τα βοσκοτόπια (υπόθεση Καλογρίτσα), οι δημοσκοπήσεις κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και γενικότερα η διάθεση δημόσιου χρήματος προς τα ΜΜΕ επί των κυβερνητικών ημερών του Αλ. Τσίπρα.

Η αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γιάννη Οικονόμου περί «σχεδίου άλωσης των ΜΜΕ, με βοσκοτόπια, εξωχώριες εταιρείες, περίεργες διαδρομές εκατομμυρίων ευρώ και φυσικά δημοσκοπήσεις που όχι μόνο χαμήλωναν τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ψήλωναν και τη Χρυσή Αυγή», δίνει μία πρόγευση του τί πρόκειται να ακολουθήσει.

Από την ώρα που έγινε γνωστή η πρωτοβουλία της Κουμουνδούρου, ξεκίνησαν αλλεπάλληλες συσκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο, αίφνης καλείται να διαχειριστεί ένα μέτωπο – με το σύνολο, μάλιστα, των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην ίδια όχθη – σε μία στιγμή που η πανδημία παραμένει απειλητική, η κακοκαιρία σαρώνει και διευρύνει τα προβλήματα ιδιαίτερα στις πυρόπληκτες περιοχές και η ενεργειακή κρίση δημιουργεί σοκ σε ολόκληρη Ευρώπη.

Είναι προφανές ότι το τελευταίο που ήθελαν στην κυβέρνηση αυτή την περίοδο είναι σύσσωμη την αντιπολίτευση απέναντί της και μάλιστα σε ένα ζήτημα, όπως αυτό της λεγόμενης λίστας Πέτσα, που είχε αρνητικό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας.

Θεωρούν, ωστόσο, ότι με τη ρελάνς που θα επιχειρήσουν, το κλίμα θα μεταστραφεί και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να απολογηθεί για μια ακόμη φορά για πρακτικές και μεθοδεύσεις του που οδήγησαν στην απώλεια της εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος. «Αν πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι θα πλήξει την κυβέρνηση με την πρωτοβουλία του, μάλλον κάνει λάθος και θα αποδειχθεί» λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, που παραδέχονται, πάντως, ότι το ζήτημα που επέλεξε για να αντεπιτεθεί ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, θα λειτουργήσει συσπειρωτικά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο καταγράφει έντονη νευρικότητα το τελευταίο διάστημα, λόγω της αδυναμίας του να καρπωθεί την όποια δημοσκοπική φθορά της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι για να εγκρίνει η Ολομέλεια της Βουλής τη συγκρότηση της Επιτροπής θα πρέπει να έχει τη θετική ψήφο των 2/5 του συνόλου των παρόντων βουλευτών. Που σημαίνει, 120 ψήφους στην περίπτωση που παρίστανται και οι 300.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να συγκεντρώνει 141 ψήφους, καθώς εκτός από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΚΙΝΑΛ διαθέτει 22, το ΚΚΕ 15, η Ελληνική Λύση 10 και το ΜέΡα25 8.

Την κατάθεση πρότασης για σύσταση εξεταστικής από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι το κόμμα του κατέθεσε την πρόταση για να διερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης με σπατάλη δημοσίου χρήματος. Από Λίστα Πέτσα ως εταιρείες δημοσκοπήσεων που ιδιοκτήτες χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο. Η ΝΔ έχει την πλειοψηφία. Όμως θα το αντέξει;», έγραψε ο Αλ. Τσίπρας.

Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, υποστήριξε ότι «οι συντάκτες της πρότασης για την εξεταστική επιτροπή περιγράφουν πολύ γλαφυρά κάτι που δεν έχει συμβεί, επειδή όσο κυβερνούσαν δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα τέτοιο σχέδιο άλωσης του Τύπου που επιχείρησαν να εφαρμόσουν».

Όπως είπε, επρόκειτο για ένα σχέδιο με βοσκοτόπια, εξωχώριες εταιρείες, περίεργες διαδρομές εκατομμυρίων ευρώ και φυσικά δημοσκοπήσεις που όχι μόνο χαμήλωναν τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ψήλωναν και τη Χρυσή Αυγή.

«Όλοι καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ο κ. Τσίπρας κατέφυγε στην πρόταση αυτή, προκειμένου να δικαιολογήσει την αποτυχία και την ανεπάρκεια του απέναντι σε κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα για την πατρίδα και την κοινωνία, για τα οποία δεν έχει καμιά ουσιαστική πρόταση. Όλα τα ζητήματα που επικαλείται, έχουν απαντηθεί πολλές φορές. Το ίδιο φυσικά θα γίνει, αν η πρόταση του συγκεντρώσει τον απαραίτητο από το Σύνταγμα αριθμό βουλευτών» κατέληξε ο κ. Οικονόμου.


Πηγή: ieidiseis.gr